Aukkoja sivistyksessä

Onnenpäivä

Olen pian viettänyt neljä ja puoli vuotta Suomen rajojen ulkopuolella ja jotenkin tällä viikolla on todenteolla tuntunut siltä, että olen pudonnut suomalaisesta kelkasta pahemman kerran. Kyllähän minä tiesin jo lähtiessäni, että moni asia muuttuisi eikä kaikista muutoksista näin etänä voisi pysyä ihan kärryillä, mutta nyt suomivieraiden myötä olen pikkuhiljaa tajunnut, kuinka kauas minä tuosta kärrystä olen oikeasti singonnut.

Suomivieras: "Haha, toi on ihan ku Munamies!"
Minä: "Mmm... siis mikä se Munamies oikeen on...?"
Suomivieas: "Siis etkö sä tiedä Munamiestä?! No sehän on jo ikivanha juttu, siitä Putouksesta"
Minä: "Ahaa... niin mikä se Putous on...?"

***

Suomivieras: "Kai sä oot kuullu sen Stigin Joulupipari-biisin?"
Minä: "Mikä Stig...?"
Suomivieras: "No se laulaja"
Minä: "En mä tiedä ku Top Gearin Stigin"

***

Suomivieras: "No kai sä sentäs sen Salil eka, salil vika oot kuullu?"
Minä: "Onko tääki nyt joku Putous-juttu? Vai se Stig taas?"
Suomivieras: "Ei, ku Musta Barbaari"
Minä: "Äh, en mä tiiä enää mitään!"

***

Tällä viikolla sitten paikattiin aukkoja sivistyksessä. Nyt tiedän, että Munamies on setä, jolla on hassu puku ja amerikkalainen asiakaspalveluääni, Suomessa on uusi Leevi and the leavings ja että olen tietämättäni lainannut Instagram-postauksissani laulun sanoja, joita en koskaan ollut kuullut. Ei kipuu, ei hyötyy.

Joskus vähän hirvittää, kun tajuaa miten pihalla sitä on kaikista pikkujutuista ja ihan niistä tavallisista kahvipöytäkeskusteluista. Reilussa neljässä vuodessa on tuutista tullut ulos melko monta uutta televisio-ohjelmaa, biisiä, turhaa julkkista ja ihmisten mieliin iskostunutta hokemaa. Toki sitä voisi yrittää roikkua aktiivisemmin internetissä, lukea entistä enemmän viihdeuutisia, plärätä läpi Facebookia ja olla paremmin selvillä siitä mistä puhutaan nyt, mutta en minä oikein tiedä. Ei se Munamies ehkä ihan niin hyvä ollut.

 

 

Kommentit

Mary Ihmemaassa (Ei varmistettu) http://maryihmemaassa.wordpress.com

Et ole ainoa! Vaikka asun naapurimassa ja matkustan kolme-neljä kertaa vuodessa Suomeen ja seuraan ainakin jonkin verran blogeja ja hengailen netissä paljon niin en tunnista noista mitään. Tai no kerran googlasin sitä Munamiestä kun kaikki puhu siitä Facebookissa. Suljin välilehden kolmen sekunnin jälkeen :) yleensä ei hirvittävästi haittaa mutta joskus on aika ulkopuolinen fiilis..

FFFifi
Fitness Führer

No ei. Mut Salil eka  salil vika on. Miten sä olet voinut missata sen?!?

No ei sitä Suomessa asuvakaan aina pysy mukana. Nimim. Kuulin äsken ekaa kertaa Cheekiä. (Tiedätkö sä kuka on Cheek?)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Öööö... se Salil eka, salil vika ei ainakaan vielä soi täällä radiossa :D

Mä olen kuullut Cheekistä, mutta en kai yhtään biisiä :D

FFFifi
Fitness Führer

No MÄ linkkasin sen jo joskus aikoja sitten, seuraisit tarkemmin :D

Yllätyin, että se Cheekin biisi oli niinkin hyvä, oikein hauska. Sitten rupesin miettimään, että onko se tosissaan ja kauhistuin. Mietin myös, että mikä on latinankielinen nimi sille päättelyvirheelle, mikä biisissä esiintyi. En taida olla kohderyhmää :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mua naurattaa Kummeli vieläkin. Ja vietin to-pe yön katsellen Vintiöitä Youtubesta enkä edes tajua hävetä sitä ;D

 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Joku muu olis saattanut lähteä Las Vegasin yöelämään, mutta en minä :D

Mäkään en ole kuulut Salil eka, salil vika enkä piparibiisiäkään. Enkä kyllä ole kuullut Mustasta Barbaaristaan. Ja mä kuitenkin asun ihan Suomessa. Pitäisköhän alkaa Googlettamaan...? No, pärjään varmaan ilmankin.

FFFifi
Fitness Führer

Et pärjää!

hanko (Ei varmistettu)

Noo, mä voin lohduttaa, etten oo itekään kuullut mistään Mustasta Barbaarista tai Joulupipari -biisistä, vaikka ihan Suomessa asun. :D Munamiehestä ja Putouksesta oon sentään kuullut, mut yhtään jaksoa en oo kyl sitä seurannut.

Pumpumkatti (Ei varmistettu) http://pumpumkatti.blogspot.fi/

Ei se varmaan paljon haittaa, jos ei pysy kärryillä Suomen jutuista, kun asuu ulkomailla. Parempi olla kärryillä sen maan tapahtumista, jotta voi siellä osallistua kahvipöytäkeskusteluun ja saada ystäviä jne.
Itse olin vaihtarina 90-luvulla ja luojan kiitos sillon ei ollut skypeä ja facebookia tai mä olisin istunut netissä kaikki illat suomalaisten kaverien kanssa ja jäänyt paitsi siitä oikeesta elämästä, jota siellä pitäis elää!

Kristaliina
Puutalobaby

Sama lohdutus täältäkin - mä tiedän Munamiehen ulkonäöltä, mutta en ole koskaan kuullut/nähnyt siltä mitään skektsiä. Putousta en ole koskaan nähnyt. Joulupipari, Salil eka -jutut täh? Cheekin en ole koskaan kuullut laulavan :) ...ja tämä kaikki johtuu tietysti siitä, että meillä ei katsota telkkaria - mutta en ehkä kuitenkaan kovin paljon ole menettänyt :)

Corde

Musta barbaari ja toi nimenomainen biisi nyt vaan pitää tietää :)

Munamies meni jo, nyt tulee Jäbä Leisson ;)

Eilisen lupaukset

Joo meikä putosi hipsterin kohdalla. Todennäköisesti tulen kevään aikana hokemaan "mitä jäbä duuuunaaa?"

Atlas (Ei varmistettu)

Ha, olin joulukuussa Suomessa, kavin tyttojen kanssa baarissa.. kaikki ryntaa tanssimaan, 'taa on niin paras bilebiisi!!!' Joku Levikset repee -biisi, en ollu koskaan kuullukkaan ja on kuulemma ja vanha juttu! :D etta riittaa nakojaan vajaan vuoden poissaolokin, San Diegon radiossa ei kans soi mustat barbaarit tai sini sabotaget.. :)

Minusta kiinnostavinta tässä on se uusi Leevi and The Leavings. Millä nimellä kyseinen poppoo tunnetaan? 

Milka Rantamo
Olennaisuuksia

Eiköhän tällä tarkoitettu Stigiä...

Ja joku stig on kyllä mahdollisimman kaukana Leevi & The Leavings- yhtyeestä. Jos ei nyt sotkettaisi oikeita muusikoita näihin mitä-lienevätkään. Jookosta?

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mun korvaan laulajien äänet oli kyllä ihan tarpeeksi lähellä toisiaan... :P

Milka Rantamo
Olennaisuuksia

Mua myös vähän ärsyttää et jengi kokee voivansa erotella sen ketkä on "oikeita" muusikoita ja ketkä ei? Mikä sen määrittää? Ikä? Genre? Eiks kaikki kukat sais vaan kukkia, vaikka just sä et tykkäiskään ruusuista vaan enemmän liljoista? Ps. Rrrrakastan Leevi &Leavingsiä suurella sydämellä <3

Jokainen saa tykätä ihan mistä ikinä haluaa ja jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen. Mun mielestä vaan jotkut on muusikoita ja jotkut ei. Mun musiikkimaku on nyt vaan tällainen. Ja jos saa valita, jätän kyllä jotkut esitykset kuuntelematta. Leevi pesee aika monet nykyiset artistit mennen tullen.

Milka Rantamo
Olennaisuuksia

Viimeisestä lauseesta ollaan kyllä samaa mieltä :)

AdaS. (Ei varmistettu)

Olen itse asunut Kaliforniassa viimeiset 8½ vuotta... en tiedä suomalaisesta populaarikultuurrista enää mitään.

Matkaaja (Ei varmistettu)

Se on ihan ymmärrettävää, että neljässä vuodessa putoaa kärryiltä mitä ohjelmia menee Suomessa tms. Sitä en kestä ku nää jotku on tyyliin oon ollu viikon pois Suomesta nyt mä en tiedä enää mistään mitään ja en oikeen osaa edes enää suomi... Aarg. Putouksen kaikkien aikojen paras hahmo on Harjakainen. Putous on sarja, vaikka siinä on yksittäisiä sketsejä niin se kuitenkaan ei toimi ihan niin, että katsot jonkun yhden pätkän youtubesta. Cheekiä muuten en minäkään tietäisi ilman Vain elämää ohjelmaa. Oletko siitä muuten kuullut? Siinä tunnetut artistit menee viikoksi johonkin kivaan paikkaan ja laulaa toistensa biisejä sitten kaikki taivastelee niitä ja itkee että voi ku on liikuttavaa. Tää ohjelma on ollu valtava hitti. Perustuu hollantilaiseen formaattiin, niin kuin muuten myös Big Brother. Mutta siis suomalainen versio, että tässä on ollu suomalaiset artistit ja kun Cheek meni siihen ohjelmaan niin oikeen kukaan ei tiennyt kuka se on. Nyt se on todella menestynyt. Mutta kun miettii niin useimmiten tällaisissa jutuissa on juuri se sosiaalinen kahvipöytäkeskustelu niin iso osa sitä juttua, että ei se jaksa ihan itsestään kantaa, jos sellaista keskustelua ja sitä sosiaalista taustaa ei ole. :) Postausidea sinulle, kerro jotain mikä Kaliforniassa on pinnalla tällä hetkellä. Sellainen juttu mistä me täällä ei ei tajuta mitään. :D

Matkaaja (Ei varmistettu)

Niin ja se piti vielä kommentoida, että ikäkin tekee. Joku sini sabotage levikset reppee tai Musta barbaari, ne on jotain parikymppisten juttuja, joista tällainen kolmekymppinen ei enää oikeen jaksa noteerata sen enempää kun on pakko. Terveisin mummo 31v. :D Siis tietty ihan henkilökohtaista, mutta itse ainakin olen tippunut jo aikoja sitten kärryiltä näistä mitä parikymppiset tai sitä nuoremmat kuuntelee.

Marsublog

Mä tunnen pysyneeni suomalaisten FB-ystävien ja blogien kautta hyvin selvillä esim. musiikista ja kulttuurijutuista (ja mun kautta ruotsalaiset ystävänikin tuntevat Mustan barbaarin, hei kamoon nyt). Mutta juuri tämän päivän politiikkaa ja uutisia en enää ehdi seurata, lähinnä juuri niitä ilmiöitä tulee seurattua, mitä FB-feed kommentoi.

Mirva W. (Ei varmistettu) Http://naturallychicdiy.blogspot.ie

Voin niin samaistua, kohta 6 vuotta Irlannissa asuneena oon ihan täysin pudonnu kärryiltä! Joskus sitä on niin pihalla ettei oo enää varma kuka on pressa tai pääministeri.. Mut oon sit lohduttautunut sillä et kunhan tietää mitä perheelle ja ystäville kuuluu niin se riittää!

Paikka sivistykseen. (Ei varmistettu)

http://www.ampparit.com Suomessa ja maailmalla paras tapa pysyä kärryillä mitä tapahtuu uutisrintamalla eikä jää aukkoja sivistykseen. Toinen asiaa jaksaako säännöllisesti lukea uutisia ja kiinnostaako ylipäätään..
Itse luen hyvin paljon amppareita ja seuraan mitä tapahtuu.

sanniii88 (Ei varmistettu)

Mä oon aika hyvin itseasiassa Suomen asioista kärryilä, no okei, ehkä ihan vähän vähemmän kun aika :D Kauhistuin, kun toi neljä vuotta tuntui samalta kun mun aika, kunnes tajusin että ei, mä olen asunut jo 10 vuotta ulkomailla, siis puolet elämästäni. Tähän äiti korjasi että eikun 11 :D Kyllä aika rientää... Mulla oisi haaveissa opiskelujen päätyttyä parin vuoden päästä paluu Suomeen, koska se on paikka jossa elin elämäni ensimmäiset 10 vuotta, mutta kyllä välillä hirvittää koska tunnen itseni niin uskomattoman ulkopuoliseksi kun tunnen ilmiöt kyllä nimiltä, mutta syvempi tuntemus onkin sitten jo toinen juttu :p

Finski (Ei varmistettu)

No joo, hei,kait me kaikki ollaan pihalla asioista kuin lumiukot. Taa oli mulle uusi sanonta pari vuotta sitten. Ite olen ollut 33 vuotta USAssa ja kayn Suomessa kerran korkeintaa pari vuodessa. Kirjoittelen kylla paivittain kavereitten kanssa ja ne sivistaa meikalaista naista ilmioista ja uusiosanoista. Vaikeeta pysya karryilla valilla! Mutta yritetaan kauheesti, no pain, no gain!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mä opin Facebookin kautta sen "ei menny niin ku Strömsössä" :)

Finski (Ei varmistettu)

Tsiisos, toi on hauska. Ma lahden tasta huitsin nevadaan, nahdaan!

mixed fuss

Voi ma olen nyt niin karryilla etten oo ikina ollutkaan varmaan aiemmin! Voittajaolon sain siis aikaan, koska tiedan ulkomaan elavana kuka on Cheek ja voisin vaittaa jopa tunnistavani tyypin biisin jos se parahtais jossain soimaan. Tiedan myos Munamiehen, mutta mulla tulee siita hieman kylmia vareita, joten se voidaan skipata. Tietty Musta Barbaari jne taytyy tunnustaa olevan yhta outoa kuin maksalaatikko lammitettyna. Ja tiedatko, tama viisaus on vain ja ainoastaan yhden illan Iltalehden lukemisen tulos! Jeij, siella oli pelkkaa Cheek'kia ja youtuben saloista paljastui muutamat biisitkin helposti. Ah. Mutta vakavammin otettuna, en ole kans oikein mukana. Ruokakaupat on aika eksoottisia nykyaan kayda Suomessa, radio jne kulttuuri vierasta. Suomi-telkkaria katsotaan jonkin verran, joten Putous-huuman oon kaynyt sita kautta testaamassa. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.