Besserwisser, ihmiskunnan syöpä

Onnenpäivä

Siellä hän taas on. Näppäimistö sauhuten korjaamassa ihmisten virheellisiä käsityksiä niin Facebookissa, keskustelupalstoilla kuin blogienkin kommenttibokseissa. Hänen sävynsä on kärkäs, mutta niinhän sen kuuluukin. Ihmisten tulee ymmärtää, että hän tietää mistä puhuu.

Hän tietää kaiken politiikasta ja puutarhanhoidosta. Hän on tutustunut maailman jokaiseen uskontoon ja tietää kuinka ennustetaan kädestä. Hän tuntee syvällisesti ravinto-opin ja korjaa muiden vääriä käsityksiä maailman talouden tilasta. Hän tuntee ydinfysiikan, lääketieteen ja on harrastanut aktiivisesti lähes jokaista urheilulajia, paitsi niitä sellaisia, jotka ovat mielestään ajanhukkaa. Hän maistelee viinejä asiantuntevasti, soittaa kymmentä eri instrumenttiä ja tietää kuinka suunnistetaan maamerkkien avulla. Hän tuntee henkilökohtaisesti kaikki ne, joiden juttusille pääsystä muut vain haaveilevat ja tietää kuinka kasvatetaan täydellisiä lapsia. Hän on mestari keittiössä, aina kun vaan kieltenopiskelulta ja pienkoneen lentämiseltään ehtii. Hän on käynyt maailman joka kolkassa ja tehnyt työkseen kaikkea parturikampaajasta ammattisotilaaseen. Sanojensa vakuudeksi hän vetoaa usein lakipykäliin, yliopistotutkintoihin ja lainaa puheissaan suuria runoilijoita.

Tulen toimeen hyvin erikoistenkin ihmisten kanssa, mutta yhtä ihmistyyppiä en voi sietää. 

Besserwisser, olet ärsyttävä. Melkein jokaisella työpaikalla, jokaisissa perhejuhlissa tai kavereiden bileissä lymyää vähintään yksi kaikkitietävä tunnelman latistaja. Se sellainen, joka ei voi olla osallistumatta keskusteluun tietäväiseen sävyyn, vaikkei tietäisikään aiheesta tuon taivaallista. Pätemään on vain pakko päästä. Kun kerrot penkanneesi oman ennätyksesi, hän on aina penkannut vähintään kymmenen kiloa enemmän. Kun kerrot hankkivasi koiranpennun, hän tietää kertoa, että rotuvalinta on sinulle täysin sopimaton. "Mitä minä sanoin", "asiahan on näin" ja "olet väärässä" ovat hänen lempilausahduksiaan. Ja niin ihmiset vaihtavat pöytää.

Pienellä provosoinnilla ja kaivelulla selviää yleensä nopeasti, että besserwisserin näennäinen tietämys perustuu enemmän näyttelijäntaitoihin kuin todelliseen tietämykseen. Ja vaikka he jostain jotain tietäisivätkin, on tieto peräisin kansalaisopiston kursseilta tai Oprah Showsta sen sijaan, että taustalla olisi vuosikausien opiskelua, kuten he itse antavat ymmärtää.

Alan nähdä punaista välittömästi, kun kyseinen ihmistyyppi avaa sanallisen arkkunsa. Minä nyt vaan en voi sietää tärkeileviä, muita halventavia ja tyhmänä pitäviä ihmisiä. Enkä toisaalta voi sietää sitä, millaiseksi itse muutun tällaisen henkilön seurassa. Muutun piikikkääksi, uhriaan umpikujaan ajavaksi pedoksi, jonka ainoa tavoite on saada besserwisser puhumaan itsensä pussiin ja katoamaan vähin äänin takavasemmalle. Tai ainakin sitten suutuspäissään estämään viestieni näkemisen Facebookissa. Besserwisser on ihmiskunnan syöpä, joka saa leppoisimmankin ihmisen pinnan katkeamaan.

Rakas besserwisser, kokeilepa laskeutua meidän tavallisten ihmisten joukkoon sieltä kiiltävältä jalustaltasi. Huomaatko? Tuota outoa irvistystä vierustoverisi kasvoilla kutsutaan hymyksi.

 

 

Kommentit

Amen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Haha, hauska teksti ja niin totta! Meidän työpaikalla on tuollainen tyyppi ja varsinkin suuri osa naisista ei voi sietää sitä. Tyyppi on siis mies. Ja hänellä on todella sopiva nimi besserwisserille: Severi :D

Hän liittyy jokaiseen kahvihuonekeskusteluun lauseella "Oikeastihan..." Eli korjaa jonkun muun väitteen vääräksi tiedolla, jota kukaan ei "oikeasti" tiedä ja kaikki luulevat väärin. Tai sitten hän kysyy jonkun keskustelun päätteeksi "Tiesittekös.."

Omat pikkujoulut menivät viime vuonna pilalle, kun Severi päätti tulla istumaan illallispöydässä viereeni. Kuulin mm. häneltä, että huumorintajuisia ihmisiä on todella vähän olemassa. Ihminen on hauska AINOASTAAN silloin, jos hän pystyy kertomaan vitsinsä pokerinaamalla, eikä itse naura vitsilleen. Ja vitsissä pitää olla aina jokin nerokas juju. HUOM muussa tapauksessa ihminen asettaa itsensä naurunalaiseksi.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Argh. Niin ja siinä vaiheessa, kun besserwisser tajuaa puhuneen itsensä pussiin, tämä ei vieläkään luovuta. Seuraavaksi kaikki ovat ymmärtäneet hänen sanansa väärin ja alkaa armoton juuri sanottujen asioiden pyörtäminen. Niin turhauttavaa! Onneksi seuransa voi valita.

:D Niin totta!

Onneksi mun lähipiiriin ei kuulu yhtään besserwisseri tällähetkellä. Sanon tällähetkellä koska kyllä minä ihmistyypin tunnen, olen onnistunut vain lopultakin valitsemaan seurani niin ettei niitä juurikaan tarvitse enää katsella. Netin keskustelupalstoilta niitä voi sitten löytää kyllä runsain mitoin. Tosin itsekin erehdyn joskus netissä olemaan aika kärkäs, että voi olla että osa nettimaailman besserwissereistä ei oo sitä todellisessa elämässä. Tai ainakin niin toivon.

Äiti kans (Ei varmistettu)

Lisätäkseni vielä tuohon ansiokkaaseen listaasi, besserwisser myös vähättelee ja kumoaa kaikki sinun tuntosi: jos sanot, että vanhemmuus on rankkaa, hän toteaa, että hänelle se tuntuu kyllä ihan lomalta. Jos kerrot, että löysit juuri unelmiesi sohvan kaupasta, hän tietää että netistä tilaamalla olisit saanut sen 70 prosentin alennuksella. Ja jos toteat, että onpa hienoa elää turvallisessa pienessä Suomessa, hän tietää että pian syttyy kolmas maailmansota.

Ja nämä kaikki ovat yhden ihan oikean ihmisen sanomia, huoh.

Vierailija c (Ei varmistettu)

Hahahhah. ahahhahyhyvä teksti!!

Vattu

Heh, kumppanini on asperger... :D onneksi kaikki lähipiirissä suhtautuvat hänen besserwisseilyyn hyvin koska tietävät, että alienit joskus ovat vähän omalaatuisia. Kotona tosin tulee otettua useinkin yhteen, koska oma pätemisen tarve on välillä liiankin kova. Yritän tietoisesti harjoitella parempia sosiaalisia taitoja, oikeesti tajuta ettei kaikille tarvitsisi todistella, että olen minäkin fiksu ja osaan. Tosin olen kasvanut aikuisiällä nörttien sekaan, joten pätemisen olen varmaan oppinut juuri sieltä.

Ylitsevuotavaa pätemisen tarvetta voikin sitten käydä purkamassa vaikka iltalehden keskustelufoorumilla, koska tiedostan pätemisen olevan rasittavaa. Monet muutkin ovat löytäneet sen kanavaksi purkaa patoutunutta besserwisseilyn puutetta.

Toisten väheksyminen ja ainainen tyhmänä pitäminen taas tuntuu pahalta, tosi pahalta, joten pätemisen lomassa pitäisi aina yrittää ottaa ne toisten tunteet huomioon. Se toinen voi olla ihan yhtä hyvin oikeassa, vaikka ilmaisisi sen eritavalla kuin maailman nerokkain ja ytimekkäin besserwisser.

Lotta Katariina
Pumpui

Kohtasin talvella duunimatkalla ehkä kauheimman ihmistyypin ikinä: ylimielisen alentuvan besserwisserin. Oltiin turistu tovi kun tajusin ettemme olleet vielä esittäytyneet. Siihen hän virkkoi, "Ai anteeksi moukkamaisuuteni, luulin tietenkin että sinä tiedät kuka minä olen." Seuraavaksi puhuttiin crossfitista, johon hän sanoi "Tunnen metodin läpikotaisin." Kuka helvetti puhuu noin??!!!??

Besserwisser (Ei varmistettu)

Oletko ajatellut asiaa besserwisserin kannalta? En tietenkään voi yleistää, mutta oman taustani voin kertoa.

Mitä kasvaa, kun lapsi on vähän epätoivottu? Vanhemmat ei niin hirveästi jaksa kannustaa ja tukea lasta. Lapsi viettää kaiken aikansa omissa oloissaan, lähinnä kirjoihin tai piirtelyyn syventyneenä. Katkeruus alkaa kasvaa, kun pikkusisarus syntyy, ja luonnollisestikin saa enemmän huomiota.
Besserwisser menee kouluun. Besserwisser ei pahemmin omaa sosiaalisia taitoja, ja sekin vähä perustuu pikkusisaren kanssa tappeluun vanhempien huomiosta. Besserwisser ei myöskään osaa leikkiä kuten muut lapset, eihän sitä yksinään kirjojen parissa opi. Eli besserwisser on koulussakin yksin. Ensin muut katsovat vain vähän vinoon. Vuosien myötä vinoon katsominen muuttuu selän takana puhumiseksi ja lopulta kiusaamiseksi. Besserwisseristä tulee entistä katkerampi. Joka paikassa toitotetaan, että kiusaajat ovat tyhmiä, huonolla itsetunnolla varustettuja öykkäreitä. Selvä, olen siis selkeästi heidän yläpuolellaan, oppii besserwisser.
Täysi-ikäisyyttä lähestyessään besserwisser huomaa, että täällä ei oikein hiljaisuudella pärjää. No, onneksi olen edelleen viisaampi ja parempi ihminen kuin kiusaajat. Besserwisser oppii puolustautumaan kirjaviisaudellaan. Kymmenen vuoden kuluessa siitä kasvaa oikein mainio suojakilpi, jota viha ja katkeruus ihmisiä kohtaan edelleen kasvattaa.

Pahoittelen, että olen mielestäsi ärsyttävä syöpä. Tällaiseksi olen paineessa kasvanut, eikä minusta muuksi ole. Kyllä, pidän suurinta osaa ihmisistä tyhminä. Tyhmyys tosin ei haittaa millään lailla. Ikävä vaan että siihen yleensä liittyy myös vastuuttomuutta, itsekkyyttä, joskus jopa julmuutta.

Kiitos ja anteeksi.

Amma
Why you little!!

Appiukko on insinööribesserwisser. Ei kuule ole kysymystä johon häneltä ei löydy vastausta, liittyy se sitten imetykseen tai naistenvaivoihin. kaikkein ärsyttävintä on se oman vaimonsa nolaaminen "ei se (tapahtunut) nyt noin mennyt" tai "no, eihän se asia nyt oikeasti noin ole". Mieheni joskus miettii miksen oikein viihdy heillä..

Ilana (Ei varmistettu)

Ei siinä mitään, jos on laaja yleissivistys ja tietää paljon eri asioista, mutta jos se tuodaan esiin sillä tavalla, että tarkoituksena on osoittaa, miten tyhmiä muut paikallaolijat ovat, minä näen punaista. Ylipäänsä sellainen omilla taidoilla tai tiedoilla leventely, joka tehdään toisten kustannuksella, ei vaan ole kivaa. Vaikka kuinka muut olisivat "älyllisesti tyhmempiä", niin kyllä tällainen toisten lyttääjä minusta osoittaa käytöksellään olevansa vielä tyhmempi.

Toimitus
Toimitus

papum11_150.jpg

TerttuliKerttuli (Ei varmistettu)

Besserwisserin pikkuserkku on varmaan ylittäjä. Juuri se joka punnertaa enemmän, jonka koira on isompi, työmatka pidempi, auto kalliimpi /halvempi riippuen kumpaan suuntaan tarvii ylittää, tuntemukset aina suurempia ja tapahtumat merkittävämpiä... Se tyyppi jonka pitää aina kertoa se parempi juttu. Se jolle et oikeasti halua kertoa mitään itsellesi tärkeää, koska hän haluaa kutistaa asian omien merkittävämpien juttujensa varjoon. V-Ihastuttavaa sakkia nämä besserwisserit ja ylittäjät.

Enceli (Ei varmistettu)

Moi,

Kävin taas lueskelemassa miten siellä rapakon takana menee ja tuli kauhee ikävä sua <3. Oottehan tulossa kesällä Suomi- visiitille?

Ai nii, Sami käski sanoa että kaipailee lisää kuvia :)

Ja muuten maailman parhaan koiratarinan koira täytti toissapäivänä 16 vee, eikä oksentanut kertaakaan ;D

Sandra

FFFifi
Fitness Führer

Hmm. Itse olen vähän sellainen kaikesta kiinnostunut, joten saatan olla kyllä keskustelussa helposti kertomassa INNOSTAVIA FAKTOJA! Toivottavasti en kuitenkaan ole tuollainen, omasta mielestäni en päde yhtään, mulla vaan on ASIAA!

Aspergeristinisti (Ei varmistettu) http://blogit.com/enharrasta

asperger ihmiset ovat tuollaisia, eivät kaikki mutta suuri osa.
ihme natsikirjottaja.

-t,BEST'en'WISER

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Natsiksi ei olekaan hetkeen sanottu. Täytyypä tallentaa arkistoihin, on sen verran harvinaista lystiä :)

Kommentoi