Ei enää munaton

Onnenpäivä

Minua on toisinaan moitittu lapselliseksi vakavien ihmisten toimesta, minä kun kuulun niihin ihmisiin, joiden mielestä jouluna tulee olla lahjoja ja pääsiäisenä yllätysmunia. Nyt kun pääsiäinen taas kolkuttelee ovella ja olen pikkuhiljaa ripotellut pääsiäiskoristeita sinne tänne, palaan muistoissani lapsuuden pääsiäisiin, jotka vietimme siskoni kanssa mummolassa. Sulavan lumen muodostamia puroja, pajunkissojen hakureissut papan kanssa, rairuohoa, kymppimämmiä, munien maalausta, pääsiäishömpötyksiä (mummon termi pääsiäistipuille) ja mikä parasta - mummon piilottamien yllätysmunien etsintä. Mummolla oli tapana valmistautua pääsiäiseen kasalla suklaamunia, joita hän sitten aamutuimaan piilotti kirjahyllyyn, kukkapurkkeihin, saappaisiin, huonekalujen alle ja taulujen päälle meidän lasten vielä nukkuessa. Kun puurot ja vellit oli syöty, alkoi etsintä, jossa vierähti helposti koko aamu, sillä munia oli paljon ja mummo ovela. Tuo neljän päivän loma mummolassa oli täynnä riemua, yhdessä puuhailua ja munista löytyneillä minileluilla leikkimistä.

En ole erityisen uskonnollinen ihminen ja pääsiäisen varsinainen merkitys ristiinnaulitsimisineen ja ylösnousemuksineen tuntuu hieman karskilta, vakavalta ja synkeältä verrattuna siihen, kuinka minä pääsiäisen koen. Minulle pääsiäinen on iloisia muistoja lapsuudesta, miniloma arjen keskellä, kevään juhlaa, hyvää ruokaa ja... no, niitä yllätysmunia. Tämän vuoksi viimeiset vuodet ovatkin olleet minulle haikeita. Harva nimittäin tietää, että yllätysmunat ovat Yhdysvalloissa kiellettyjä eikä pääsiäisenä ole edes ylimääräisiä vapaapäiviä. Olen yrittänyt hakea lapsuuden pääsiäistunnelmaa pääsiäiskoristeilla, mutta ei se vaan ole sama, kun munat puuttuu. Toki meillä Yhdysvalloissakin on suklaamunia, mutta niiden sisältä puuttuu se koko munan juju, yllätys. En tiedä montako kuolemaan johtanutta onnettomuutta yllätysmunat ovat USA:ssa aiheuttaneet, mutta joka tapauksessa niiden myynti on kielletty vaarallisuutensa vuoksi.

Löysimme kotikaupungistamme jokin aika sitten ruokakaupan, joka on erikoistunut mm lähi-idästä tuotuihin elintarvikkeisiin. Ja kuinka ollakaan, tuon kaupan valikoimiin ilmestyi muutama viikko takaperin rairuohon ja pajunkissojen lisäksi ihan oikeita yllätysmunia! Laittomiahan nuo munat varmasti ovat, minkä lie nimikkeen alla maahan tuotu, mutta voi riemua! Pääsiäinen on pelastettu! Nyt vielä rairuohot itämään ja mämmiyritelmä tekeytymään niin tiedossa on tänä vuonna ihan oikea pääsiäinen ja kyllä, olen kertakaikkisen lapsellisen innoissani.

 

Mitenkäs te muut, onko lapsenmielisyyttä vielä sen verran jäljellä, että pääsiäiseksi on pakko hankkia Kinder tai pari? Ja onko siellä joku, joka on onnistuneesti valmistanut mämmiä Yhdysvalloissa? Mämmin valmistamisen osalta kaikki vinkit ovat tervetulleita!

 

 

Kommentit

annaandandyathome

Täällä on yks joka on laihiksella ja ihan pelkää jo tulevaa pääsiäistä! Nim. Mignonmunat kaikki mulle ja mämmiä voisin syödä vaikka joka päivä (ja kermaa ja sokeria... PALJON) Tosin en ole täällä Tallinnassa nähnyt mignoneita ja toivottavasti en näekään... Pystyn meinaan ihan helposti kerralla semmoisen tempaisemaan... :) 

Yhdet suklaapuput odottelee heikkoa hetkeä tuossa hyllyllä !

Figlia (Ei varmistettu)

Pakkohan niitä yllätysmunia on muutama hankkia! Kindereissä on vaan ihan surkeat yllätykset nykyään :/ Pitää ehkä ostaa Muumi-munia, niissä on muistaakseni pieniä Muumi-figuureita :)

Lapsena äiti piilotteli yllätysmunia ympäri taloa ja teki aarrekartan vihjeineen, että mistä munia voisi löytää Se oli aina niin hauskaa, koska piilot oli monesti vaikeita! Oi, muistoja.

petra22 (Ei varmistettu)

Tavallaanhan olet juuri "uskonnollisesti" Pääsiäisen "oikeassa" tunnelmassa ja sanomassa, eli ilossa :) Suomessakin vähitellen on päästy eroon siitä ettei Pääsiäinen ole synkkä jne vaan ilon juhla.
Itse ostan hello kitty suklaa munia koska niissä on parhaat yllärit, pieniä hello kitty hahmoja joita keräilen.. Paitsi tänä vuonna mukaan on tullut myös muovisia lätysköitä, sormuksia jne :( Ennen tiesi että saa hahmon, nyt ei ole niinkään varmaa.. :(

EssiK (Ei varmistettu)

Näin lapsellisena (sanan kaikissa merkityksissä ;) saa onneksi touhottaa kaikista juhlapyhistä, heh heh. Rairuohot, mämmit ja pupukoristeet tottakai. Eilen katkottiin virpovitsatkin. Tuli myös vajaa seitsenvuotiaan tytön kanssa puheeksi että kumpihan se tänävuonna niitä suklaamunia tuokaan, pääsiäisnoita vai -pupu. Hieman arka tyttönen kun on aina valinnut jälkimmäisen. Tänä vuonna tosin tyttö alkoi tosissaan miettiä että kuinka se pupu pääsee sisälle keskellä yötä yms. Siinä vaiheessa ei ollut enää yhtään tarinaa millä olisi voinut pääsiäistaian pitää yllä. Totuuden paljastuessa ilme oli kyllä pettynyt, mutta eiköhän pääsiäisaamuna tyynyn alta löydetty kartta ja munanmetsästys kuitenkin ole ihan hauskaa vaikka äiti onkin kaiken takana.

Ja siis hössötin mä pääsiäisestä jo ennen lapsiakin, tykkään vaan vähän piristää kotia väreillä synkän talven jälkeen.

rinkeli (Ei varmistettu)

Mä saan edelleen joka pääsiäinen vanhemmilta pussukan täynnä yllätysmunia (omasta toiveesta suurin osa niistä on Kindereitä) :D Meillä lapsena pääsiäisperinteenä oli, että aamulla löytyi sängyn alta "pesä" johon pääsiäispupu/-kukko oli muninut kasan munia ja muita pääsiäishömpötyksiä.
nimim. kohta 29v :D

No todellakin täytyy parit munat ostaa! Ei pääsiäistä ilman niitä! Kinderit on parhaita, Röllimunat on myös hyviä! Niitä pitää myös hölskytellä kaupassa ja kuunnella äänestä, että mikä sisältäis parhaan yllärin. En kyllä tosin edes tiedä, et miltä sen pitäis kuulostaa. Mutta niin mä aina teen. Koska niin mä oon aina tehnyt.. ;D

Matkaaja (Ei varmistettu)

Meidän taloudessa ei muita pääsiäismunia tunnusteta kuin mignon. :D Kinder maistuu, nääh en tykkää siitä maitosuklaasta. ja useimmat yllätysmunasuklaat on tyyliin terveisiä toissa joulun suklaakalenterista... En muuten tiennyt, että Jenkeissä ei yllätysmunia saa myydä niiden pikkutavaroiden takia (ilmeisesti). Suomessa taas ollaan todella tarkkoja kaikkien pakkausmerkintöjen kanssa. Tässä joku pääsiäinen mignoneita vedettiin myynnistä ihan kamalasti kun jokin ainesosa oli virheellisesti merkitty pakkaukseen. Tyyliin joku maitoproteiini. En sitä sano, että ei nämä olisi tärkeitä asioita jos esim on maitoproteiini allergia. Mutta kun useimmille se ei aiheuta oireita ja virhe on tiedossa niin eikö siitä voisi vain tehdä myöhemmin jokun lisäyksen pakkaukseen ja myydä niitä. Meille tuli kova kriisi kun miehen piti ehdottomasti saada mignoneita ja ajeltiin pitkin maita ja mantuja, että niitä löytyi kun kaikista vedetty pois myynnistä. Mutta yhdessä paikassa oli ja vielä -50%. :D

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Mämmi on vanha paastonajan ruoka: kun ruokaa ei saatu valmistaa, mämmi tuikattiin uuniin torstai-iltana ja se syötiin ennen paaston päättymistä sunnuntaina. Siis helppoa kuin heinän teko! (Oletko muuten yrittänyt? Pitää nääs vähän opetella.)

Olethan kurkannut Isyyspakkauksen mämmiohjetta parin vuoden takaa? En tosin tiedä, miten teidän nurkilla on saatavilla noita maltaita ja ruisjauhoja. Eikös siellä jossain lähistöllä ole kuitenkin Scandinavian kauppa, siellä luulisi olevan hyllyssä myös eksoottisia viljoja...?

Ai niin. Suuret pahoittelut, jos aika on tehnyt tehtävänsä ja on ehtinyt unohtua tuo mämmin menneisyys ja historiallisiin faktoihin on tupsahtanut erhe. Tunnemuistini pyrkii kuitenkin vahvasti viestimään, että hernekeittotorstaita seurasi katolisena keskiaikana paastoaika, joka päättyi sunnuntaihin. Välissä ei ruokaa tehty eikä syöty lihaa tai kalaa. Kaikkea ei vanha pää voi kuitenkaan muistaa varmuudella, joten vikaan saattaa mennä.

Kommentoi