Hyvin tehty, nuori minä

Onnenpäivä

Kiitos, sinä teini-ikäinen minä, joka päätit olla kouluttamatta itseäsi liian paljon ja tekemättä itsestäsi liian tärkeää. Kiitos, kun mukavuudenhaluisena valitsit ammatin sillä perusteella, että sitä voisi ehkä joskus harjoittaa kotoa käsin. Kiitos, kun tiesit mitä halusit ja missä olit hyvä. Säästit minut paljolta päänvaivalta tekemällä oikeita päätöksiä jo silloin 15-vuotiaana, kun lähettelit yhteishakupapereita eri oppilaitoksiin.

 

Sinun alikouluttautumisesi ansiosta

en ole nyt työtön.


Ei ole liian montaa ammattia, jota voi harjoittaa rapakon takaa etänä Suomeen. Ja kuitenkin minulla on sellainen ja vieläpä työnantaja, joka etätyöskentelyni sallii. Mikäli olisin lääkäri, päällikkö tai johtaja, olisin puolison roolissa Kaliforniaan ilman työlupaa muuttaneena nyt työtön. Vallitsevassa tilanteessa voinkin taputella itseäni selkään. Kannattaa olla mieluummin vaivaiset kaksi vuotta kouluja käynyt, mutta vahvalla työmotivaatiolla varustettu amis, kuin opiskella vuosikausia hienoon ja vastuulliseen, jatkuvaa läsnäoloa vaativaan ammattiin.

Enpä olisi uskonut, että alikouluttautumisestakin voisi olla hyötyä. Turhaa ne ensimmäisessä työpaikassani nälvivät, etten kouluttamattomuuttani tunne alan ammattitermejä eikä minusta koskaan olisi hienoihin titteleihin ja vastuullisiin tehtäviin. Duunari mikä duunari. Että aurinkoisia terveisiä vain sinne, kun talven tullen raappaatte jäätyneitä autonikkunoita auki asiakaskäynnille lähtiessänne. Olen edelleen duunari, mutta ainakin saan tehdä töitä halutessani vaikka uima-altaan reunalla.

 

 

Kommentit

rosita from angata (Ei varmistettu)

Hahhaaa, hienoa!!

Minäkin aloitan työni etänä juuri sopivasti joulukuun viimeisellä viikolla. Espanjan aurinko, täältä tullaaaan...!

Vierailija (Ei varmistettu)

"Että aurinkoisia terveisiä vain sinne, kun talven tullen raappaatte jäätyneitä autonikkunoita auki asiakaskäynnille lähtiessänne"

Jotenkin tästä tekstistä jäi nyt paha maku suuhun. En oikein ymmärrä tuollaista in your face-asennetta, oli kirjoittajan koulutustausta sitten mikä tahansa.

tiiti
ite puin

Liekö syynä maanantai, etten hiffaa logiikkaa, mutta miksei sulla siis vois olla työlupaa?

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Vierailija: Siis ne terveiset menivät vanhaan työpaikkaani, jossa sain aina välillä kuulla alhaisesta koulutustasostani. Eli ei siis koko universumille.

tiiti: Katsos, kun minä olen vain perheenjäsen ja perheenjäsen ei automaattisesti saa työlupaa, ainoastaan oleskeluluvan. Mutta esimerkiksi pakolaisviisumilla saisin mennä töihin samantien.

Vierailija (Ei varmistettu)

Miksi nykyään pitää tehdä niin iso asia kouluttautumisesta suuntaan tai toiseen? Mielestäni totta on, että on suurempi todennäköisyys saada töitä, jos on edes jonkin verran kouluttautunut.

Miksi pitää toisille ilkkuen sanoa "Olet ylikouluttautunut, et saa töitä!" tai sitten toiseen suuntaan? Mitä ilkkuja siitä saa itselleen? En käsitä. Ensimmäistä kertaa postauksesta tuli paha mieli.

Flore

Sinänsä hauska postaus, että yleensä kai (?) ihmiset tuppaavat harmittelemaan sitä, etteivät teini-iässä viitsineet enempää. Minä ainakin, kun nykyisessä työssäni kielitaidolla olisi tosi suuri merkitys. Hienoa, ettei se aina mene niin!

Mutta ei kai koulutustasolla ja etätyömahdollisuuksilla ole kauheasti mitään tekemistä keskenään? Harvaa ammattikoulupohjaista ammattiakaan voi etänä harjoittaa. Ja toisaalta olen itsekin kohta tohtorin paperit kourassa siinä onnekkaassa asemassa, että vaikka työllistyminen joskus hankalaa olisikin, työtäni voin tehdä ihan missä maailman kolkassa tahansa.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Pahoittelut aiheuttamastani mielipahasta. Itselläni on ihan hyvä mieli, kun sain mahdollisuuden jatkaa työntekoa (josta muuten kaiken lisäksi tykkään) maailman toiselta laidalta eikä ollut pakko jäädä kokopäivätoimisesti kotirouvaksi. Vaikka kai siihenkin olisi voinut tottua.

On varmasti todennäköisempää saada töitä jos on koulutusta alla. Todennäköisempää jopa päästä omin avuin maailmalle töihin, ihan työluvan kanssa. Tarkoitukseni olikin vain ilmaista, että kävipä hyvä tuuri, että teininä valitsin itselleni ammatin, jota pystyn harjoittamaan myös kotitoimistosta käsin ja voin jatkaa "uraani", vaikka jouduinkin muuttamaan miehen perässä Yhdysvaltoihin. Asioilla on tapana järjestyä.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Flore, erona on vain se, että todennäköisesti sinä niillä tohtorin papereilla tienaat aika paljon enemmän kuin minä :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä en pahoittanut mieltäni tuosta kyllä ollenkaan, mutta en kyllä lukenutkaan juttua mitenkään "vakavasti". Sun kirjoitustyylis on huippu :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Aikaisemmista kirjoituksistasi olen pitänyt todella paljon, mutta tämä sai karvat nousemaan pystyyn..Kurjaa että näet ammatit noin pinnallisesti. Minä ainakin olisin ylpeä esim. lääkärin papereista vaikka niillä sitten saisikin tehdä töitä VAIN kotimaassa.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

No kylläpä kirjoitukseni nyt nähdään mustavalkoisesti. Otan siis pätkän rautalankaa: en sano, että lääkärinä olossa olisi jotain vikaa tai muissakaan korkeampaa koulutusta vaativissa ammateissa. En dissaa, aliarvioi enkä pilkkaa. Totesin vain, että minun kohdallani oli onni, että päädyin koulutukseni kanssa siihen ratkaisuun kuin päädyin, vaikka nuorempana siitä välillä sainkin kuulla ja kärsiä. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Toistan jälleen kerran, olen onnellinen, että minulla on työ, jota voi tehdä kotoa käsin. Ja sanotaan nyt vielä, että puhun vain omasta puolestani, omasta tilanteestani, omasta kokemuksestani, omasta koulutuksestani ja omista eväistäni.

Vierailija (Ei varmistettu)

asiaa ;).
Näin amispohjalta työllistän itseni yrittäjänä ja töitä riittää, kun taas lukioon & yliopistoon suunnanneet ex-ystävät nostavat työmarkkinatukea.
Ex-ystäviä siksi, etteivät ymmärtäneet valintaani "pilata" elämäni valitsemalla duunarin elämän ;)

Flore

Haha, uskallanpa olla aika varma etten tienaa, ennen kuin ehkä joskus kuuskymppisenä, sen verran epätuottavan humanistihörhöyden olen alakseni valinnut. :D Mutta ihan niin kuin työn vapaus tai se mitä koulutusta se vaatii tai mikä ikinä on tietty ihan ammatinvalintakysymys.

Sitä en kyllä pysty mitenkään ymmärtämään, että ammatinvalinnasta saa kuulla pilkkaa. Mitä se kenellekään kuuluu.

 

 

Itse olen saanut kuulla tuhahduksia jo pelkästään siinä, että valitsin lapset enkä vanhuksia lähihoitajakoulussa. Opettaja esim sanoi "no onnee vaa valitsemalles uralle." Eikä se ollut totisesti kannustaen sanottu!
Ja vanhustenharjoittelussa kertoessani saman paikan muutamalle työntekijälle, hekin totesivat minun jo "luovuttaneen". Mitä luovuttamista lastenhoitaminen on, enemmänhän sillä vaikutan tulevaisuuteen (omasta mielestäni!)

Marjo
Saa olla

Sinulla on kyllä harvinaisen hyvä ammatti - valtaosaa duunariammateista kun tuskin pystyy tekemään etänä edes Suomen kamaralla.

P.S. Edellisistä kommenteista (ja osin omista kokemuksista) käsin on kyllä vaikea tajua, miten suuria tunteita jonkun sinällään ihan kunnialliset ja normaalit alavalinnat aiheuttavat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä olen kiitollinen siitä, että vaikka olen korkeasti koulutettu niin olen nuorempana tehnyt aivan kaikenlaisia hommia. Siinä on oppinut arvostamaan ihan kaikenlaisia koulutuksia ja ammatteja. Olen myös siitä onnellisessa asemassa, että en ole ikinä välittänyt pätkän vertaa mitä muut ajattelevat koulutuksestani tai alavalinnoistani. Pääasia, että itse on tyytyväinen ja näin ajattelen myös muiden ihmisten kohdalla. :)

Kommentoi