Ja minähän en sairasta. Paitsi silloin, kun käyn Suomessa.

Onnenpäivä

Kaikkien Suomesta kannettujen tuliaisten lisäksi mukanani Kalifornian aurinkoon salamatkusti viheliäinen kesäflunssa, joka nosti rumaa päätään ensimmäisen kerran pari päivää sitten. Tänään tuo inhotus pyrkii ulos nenästäni, hakkaa nyrkein ohimoani ja saa minut syömään tolkuttomasti suklaata. Kirottua.

Suomesta tarttuneet tai vieraiden mukana kulkeutuneet flunssat ovat kuitenkin yhtä lukuunottamatta ainoita, joita olen viimeisen kolmen vuoden aikana sairastanut. On käsittämätöntä, että minä, joka Suomessa sairastin joka talvi pari kolme flunssaa ja kesäflunssat päälle ja kärsin vielä astmastakin, en ole Kaliforniassa oleskelun aikana sairastanut juuri lainkaan. Liekö sitten lempeä ilma, runsas auringonvalo, letkeä elämänmeno ja iloinen mieli saaneet minut voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin vai mistä tämä ainaisen sairastelijan ihmeparantuminen oikein johtuu?

Tarkastellaanpa ensin astmaa, joka minulla todettiin lapsena ja joka on vaikuttanut liikkumiseeni aina aikuisikään saakka. Tai ehkä tällä hetkellä olisi parempi puhua astmattomuudesta, sillä viime vuosien aikana tuo sairaus on muuttunut lähes täysin oireettomaksi. Suurin syy oireiden helpottumiseen löytynee liikunnasta. Niin pahalta kuin ensimmäiset lenkit tuntuivatkin, on astmani sinnikkään harjoittelun seurauksena pikkuhiljaa siirtynyt elämässäni taka-alalle. Siitä, kun jouduin pysähtymään kesken lenkin keuhkojen lakattua toimimasta, on tultu pitkä matka nykyhetkeen, jossa jaloistani loppuu voima ennen kuin keuhkoistani happi. Ei se helppoa ole ollut, mutta voi tätä riemua, kun tunnen olevani terve!

Paikallisten kausiflunssien välttäminen onkin sitten vaikeampi selittää. Ehkä kyse on tuurista tai ilmastosta, ehkä parantuneesta yleiskunnosta ja astman selätyksestä, mutta eniten uskon hyvän mielen voimaan. Jätettyäni murheet taka-alalle ja saatuani elämäni sellaiseen tasapainoon kuin se nyt kohdallani vain on mahdollista, olen voinut kaikin puolin paremmin. En lohduta itseäni sokerilla (paitsi nyt, sinä kirottu suomi-flunssa!) vaan syön terveellisesti ja säännöllisesti, nukun hyvin, olen pirteämpi, urheilen ja rakastan.

No, kaiken tämän hehkutuksen jälkeen putoan takaisin maanpinnalle ja yritän hoitaa Suomesta tuomani kesäflunssan pois päiväjärjestyksestä ja pysyä positiivisena edessä häämöttävästä treenitauosta huolimatta. Onpahan aikaa sitten vaikka blogata, kun ei urheillakaan voi.

Mutta voisiko nyt joku ystävällisesti kertoa, että miksi ihmeessä vältän kaikki paikalliset kausiflunssat, mutta kuitenkin sairastun flunssaan aina Suomessa käydessä? Ja miksi kipeänä ollessa on pakko syödä suklaata?

 

 

Kommentit

annemi

Itseä kiinnostaisi myös tuo pakkomielle suklaaseen ja pakastepizzoihin sairaana? :D makaan nyt kolmatta päivää flunssassa kotona, ei huvittaisi mutta ei auta. Syysflunssa ei paljon kysele kun se iskee päälle :/

 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Joko se on syysflunssa...!? Kääk!

annemi

Haha, Suomessa se on todellakin jo syysflunssa ;)

ninoh

Todellakin syysflunssa kolmatta päivää kuumeessa,ja koko perhe samassa taudissa..Oon miettiny samaa en kamalasti oo flunssassa muualla kun suomessa ja suomesta lähtiessä,tulee ilmastonvaihdos flunssa usein..

sanumaria

Meillä on eri pöpökanta kun sulla siellä. Siksi sää nappaat sellasen täältä.

Vieraileva Hessu (Ei varmistettu)

Jos kyse on sanumarian ehdottamasta erilaisesta pöpökannasta, niin eikö se pitäisi mennä niinpäin, että täällä oleville on jo tullut immuuniksi ja ne uudet siellä tekevät kipeiksi. Nuoret opettajat ja lastentarhantädithän sairastaa enemmän kuin vanhat, koska ne vanhat on jo altistuneet kaikille lasten kantamille pöpöille ja selättäneet ne.

Mä itse mietin siitepölyjä. Eikös sun allergiatkin hävinneet, kun muutit sinne, kun siellä ei ole niitä kasvaja, mille täällä olet yliherkistynyt? Olisko sun keholla enemmän aikaa taistella pöpöjä vastaan, kun se ei ole jo ylikierroksilla taistellessaan allergioita vastaan? Iso osa on kyllä varmasti myös sitä parantunutta kuntoa ja terveellisempää elämää.

Ja syysflunssa tosiaan, tällä viikolla yhtenä aamuna herätessä mittari näytti 2.3 ei siis 23.

Mun on kipeänä pakko syödä karkkia, mehujäätä ja juoda appelsiinimehua. Ehkä siksi, että oikea ruoka ei oikein maistu. Tai siksi, että kyseessä on lapsena opittu tapa.

Tibs (Ei varmistettu)

Sama juttu! Lahes poikkeuksetta kun menen Suomeen niin flunssa iskee! En tieda mista johtuu, jotkut vaittavat etta lentokoneen ilmasta.
Vaikeaa kuvitella syysflunssakauden alkavan kun mittari nayttaa 39C...

Vierailija (Ei varmistettu)

Sama täällä!
Nyt Suomesta tulon jälkeen pieniä flunssaoireita, mutta onneksi ei vielä mitään pahempaa. Tänne muuton jälkeen en ole flunssia sairastanut, viimeinen kunnon flunssa minkä muista oli -95, sen jälkeen joskus vain lievää nuhaa. Olen aina kärsinyt ympärivuotisesta yliherkkyysnuhasta, mutta se pysyy lääkkeillä kurissa. Sekin oli Suomessa pahempi.

Minusta tuntuu että jotenkin se liittyy tuohon jatkuvaan auringonpaisteeseen. Se jotenkin aktivoi vastustuskyvyn toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Mitä muuta se voisi olla? Ehkä myös monipuolisempi ruoka; täällä kasvikset ja hedelmät ovat tuoreita ja saatavilla ympäri vuoden runsaslukuisena lajikkeina. Ehkä nekin osaltaan auttavat ylläpitämään vastustuskykyä.

Tulee muitakin seikkoja mieleeni, mutta ne menevät jo huuhaan puolelle :).

t. lone star

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Ah, kuin tilauksesta karkkikaapista löytyi Fazerin konvehtirasia, jonka päiväys on umpeutunut ja se on siis pakko syödä pois, nopeasti.

Aika moni suomalainen on Kaliforniaan muutettuaan valitellut, että on alkanut kärsiä siitepölyallergioista, vaikkei Suomessa sellaisista ollut tietoakaan. Täällä kun on sellaisia puita ja pensaita joihin ei välttämättä ole tottunut. Itselläni (koputan puuta) ei ole täällä pahemmin siitepölyallergioita ollut. Pohjoisessa asuessa oli vähän, mutta eteläiseen Kaliforniaan muuttamisen jälkeen se vähäinenkin oirehtiminen katosi.

Mutta on käsittämätöntä, kuinka aina Suomessa käytyäni tulenkin kipeäksi! Yleensä tosin ehdin sairastaa jo Suomessa ollessa, mutta tällä kertaa ehdin kotiin sairastamaan (ja tartuttamaan muita). Ja sama juttu tosi usein, kun käy vieraita Suomesta. Melko usein vieraiden lähdettyä tulen kipeäksi. Tympeää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä luulen, että olet allerginen suomelle, ja suomalaisille, ja haluat ne "ulos sun systeemista" tapaamisen/loman jälkeen sairastamalla ;)

Vain puolittain vitsi :)

Matkaaja (Ei varmistettu)

Luulisi, että sitä Suomessa asuvana olisi jo vastustuskyky näille kaiken maailman kausiflunssille, mutta ei! Ja täällä todellakin se on jo syysflunssakausi. Veikkaisin noita syitä mitä muutkin tässä jo ovat sanoneet. Suomessa hyvin lyhyt aurinkoinen kausi ja varsinkin näin ilmojen viiletessä kylmyys ja kosteus vielä oikein vahvistaa näitä flunssapöpöjä.

En siis oikeastaan ihmettele, että Kalifornian aurinko, kuivuus + hyvä peruskunto ym. syyt niin pysyt siellä terveenä. Sitä ihmettelen miten jonkun voi kipeänä tehdä mieli suklaata??!! Ihan oikeasti ei tulisi mieleenikään. Hyvä kun tällä kipeällä raastinrauta kurkulla saa edes jotain ravintoa alas. Eikä muutenkaan voi puhua ruokahalusta. Eikä puhettakaan mistään, että joo minäpä tässä hääräilen ja hoidan samalla kaikki keskeneräiset hommat loppuun. Miten ihmiset oikein sairastaa? Minä ainakaan en pysty tekemään mitään. Viikonloppuna tuli vieraita ja siivosin hieman tavaroita paikoilleen niin jo oli kylmä hiki päällä. Hommat hoidetaan silloin kun on terve, jos on kipeä niin sen pitäisi olla huutava stop merkki, että pitää levätä. Ps. huomasin edellisen postauksesi. Voisiko ironisesti ajatella, että sait sen "löhöloman" mitä toivoit... ;D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Matkaaja: Kyllä, juurikin näin ironisesti voisi ajatella :D

Tämä minun flunssani on tällä kertaa sitä lievää sorttia, eli ei ole kuumetta eikä ylitsepääsemättömän kamalaa oloa. Mutta kuitenkin sen verran epäterve olo, että jos nyt treenaamaan lähtisi, niin huomenna olisi jo ihan kunnolla kipeä. Kuitekin kaikkea muuta voi tehdä suht' normaalisti :)

Kommentoi