Jenkki käy leffassa

Onnenpäivä

Osana eilistä ärtymyksen karkoitus -kampanjaa, päätimme illalla harrastaa kulttuuria, eli käydä elokuvissa. Illan elokuva, uusin Resident Evil, ei suuria tuntemuksia herättänyt, vaikka Milla Jovovich vaikuttava ilmestys onkin. Mutta ei se mitään. Onneksi monella jenkillä näytti olevan paljon muutakin tekemistä elokuvan aikana, kuin itse elokuvan katselu.

Suomalaisille elokuvissa käynti on vakavuudeltaan verrattavissa lähinnä kirkonpenkissä istumiseen. Ei sovi hiiskua eikä edes nauraa liian kovaäänisesti. Sipsipussin rapistelu on synneistä pahin, pissahätää pidätellään vaikka väkisin lopputeksteihin saakka ja salista poistuminen on aina noloa, olipa elokuva miten huono tahansa. Toista se on täällä.

Ennen elokuvan alkua heijastetaan kankaalle tonnikalan kokoinen kehotus laittaa puhelimet äänettömälle. Mutta jenkki on nokkela nisäkäs ja keksii pian, että puhelinta voi käyttää vaikkei siinä ääniä olisikaan. Sillä voi soittaa, selata Facebookia, lähettää tekstiviestejä ja valomerkkejä salin toiseen päätyyn.

Oma alalahkonsa ovat amatööri äänitehostemiehet, joita löytyy melkein joka näytöksestä. Jokaista lyöntiä ja mäjäystä seuraa kuuluva "ouuuuuuu"-huudahdus. Seurassaan äänitehostemiehellä on usein kommentaattori, joka tekee jokaisesta elokuvan kohtauksesta pika-analyysin. Ei se auto oikeasti noin räjähdä. Ei varmana.

Suurin kulttuurishokki syntyy kuitenkin jo ennen saliin siirtymistä, karkkihyllyllä. Sellaista rehellistä leffamässyä, johon Suomessa olemme tottuneet, ei täältä saa. Karkkivalikoimat ovat naurettavan suppeat. On vain Milk Dudseja, m&m:iä ja muuta väsynyttä. Jenkki kurvaakin saliin mieluiten jättikokoisen popcorn-ämpärin kanssa, jonka varjosta sitten yritetään kurkistella valkokankaalle. Poppareiden lisäksi saliin kannetaan hampurilaisaterioita, pizzaa tai juustolla kuorrutettuja nachoja. Sottaista puuhaa, mutta onneksi kädet voi pyyhkiä penkinsyrjiin. On myös täysin hyväksyttävää käydä ostamassa ruokaa lisää kesken elokuvan tai vaellella sisään ja ulos salista juuri niin usein kuin huvittaa. Eihän se ketään häiritse, jos vierustoveri nautiskelee elokuvan aikana seitsemän ruokalajin illallisen ja käy siinä välissä tyhjentämässä suolistonsa.

Kun sitten elokuva loppuu ja valot syttyvät, paljastuu takarivissä istuvalle suomalaiselle koko kauheus. Vaikka heti salin ulkopuolella on roskis, jätetään kaikki roskat, puoliksi syödyt hampurilaiset ja muut sikailusta syntyneet jätökset pitkin lattioita ja penkkejä. Niin, pitäähän meksikolaisilla siivoojilla jotain hommia olla.

Välillä ihmetyttää tämä paikallisten välinpitämättömyys ja käytöstapojen puute. Eivät kaikki toki samanlaisia ole, mutta kourallinenkin moukkia on yhdessä elokuvasalissa liikaa.

 

Ja loppuun vielä muutama vinkki onnistuneeseen leffailtaan:• Oikeasti, osta ne karkit ennen elokuvateatteriin menoa. Sen lisäksi, että karkkivalikoimat ovat lähinnä säälintunteita herättävät, ovat karkit todella ylihinnoiteltuja. Elokuvateattereissa ei myöskään myydä sipsejä.

• Elokuvalippu ostetaan teatterin ulkopuolelta ja lippu tarkistetaan heti ulko-ovella. Tämän jälkeen kukaan ei ole enää kiinnostunut lipustasi tai edes siitä, mihin näytökseen olet menossa. Täällä ei ole paikkalippuja, joten periaatteessa voit yhdellä lipulla käydä katsomassa niin monta elokuvaa kuin haluat. Näin ei tietenkään saisi tehdä. En minä, mutta pojat...Kannattaisiko sittenkin ottaa mukaan naposteluporkkanoita?

 

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Samantyyppistä leffateatterikäyttäytymistä löytyy myös Briteistä!

Kännykkää on ihan ok plärätä puolet leffasta, en ymmärrä mikä järki on maksaa 5-10 puntaa leffalipusta ja sen jälkeen käyttää puoli leffaa facebookin selaamiseen?

Ja noi ääniefektit... pahimpia on tunnelmaan täysin sopimattomat ääntelyt! Tyyliin: draamaelokuvassa kuolee keskeinen henkilö -> useampi henkilö salissa räjähtää röhönauruun. Öööööh?

Kyllä oli suomalaisella kestämistä, huh huh :D

tiia_

Ah kuulostaa niin tutulta. :) Me teimme mieheni kanssa periaatepäätöksen upstate New Yorkissa olla menemättä leffaan perjantai- tai lauantai-iltaisin, juuri noiden äänitehostemiesten, sottasyöjien ja teinien "oh my gawd Sharika who did you just text"-huutelujen takia. Kirjoitin pari vuotta sitten aiempaan blogiini jenkkien leffakäyttäytymisestä postauksen, ja voi luoja kuinka muutama amerikkalainen lukija otti nokkiinsa... ilmeisesti leffassa sikailu on kansallisen ylpeyden aihe. :)

Ai niin, upstate NY:ssa ei ainakaan saanut tuoda leffateatterin ulkopuolelta ostettua syötävää elokuvateatteriin ollenkaan, vaan oli mukamas pakko ostaa just niitä kuppasia m&m:jä tai skittlesejä jos halus karkkia ollenkaan. Pyh, ja minähän salakuljetin omat karkit kerran jos toisenkin! :)

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Taitaa muuten olla ihan totta, että ei omia eväitä saisi olla mukana. Siksi minulla on mukana aina jättikokoinen käsilaukku ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä olen käynyt suhteellisen harvoin elokuvissa, vaikka melkein "harrastan" elokuvien katsomista. Tykkään elokuvailloista kotona, saa köpsöttää viltin alla kullan kanssa :). Niinä kertoina mitä olen elokuvissa käynyt, niin on ollut ihan asiallista kaikin puolin. En ole törmännyt häiriköintiin. Sitä en vaan ymmärrä miksi elokuvaa katsoessa pitää syödä. Itse kun menen elokuviin, niin otan vesipullon mukaan, jos sattuu jano yllättämään. Kotonakaan en syö elokuvaa katsoessa, ehkä karkkia saatan joskus napostella, mutta hyvin harvoin. Minusta syöminen jotenkin häiritsee elokuvanautintoa.

lone star

Elina U.
Lentoaskeleita

"Sottaisaa puuhaa, mutta onneksi kädet voi pyyhkiä penkinsyrjiin" -hahaha! Kuulostaa tosiaan aika erilaiselta leffakäytös-kulttuurilta kuin Suomessa. :D

Tai no törmää täälläkin toisinaan erikoisuuksiin. Olin pari viikkoa sitten katsomassa Puhdistuksen, ja edessäni istunut papparainen hihitti hysteerisesti elokuvan järkyttävimmissä raiskauskohtauksissa. Itse  reagoin elokuvaan todella voimakkaasti, suorastaan ahdistuin, mutta puolet leffasta kului "pian toi varmaan saa taas naurukohtauksen" -arvailuihin. Jotenkin karmivaa. 

Krisu (Ei varmistettu)

Ainakin Miamissa leffassa käydessä leffaliput ostettiin teatterista sisältä ja tarkastettiin salin ovella :)

Matkaaja (Ei varmistettu)

Suomalaiset on kyllä harrasta kansaa mitä tulee elokuvissa käymiseen. Täällä katsotaan heti murhaavasti, jos vähänkin karkkipussi rapisee. :D Mutta nyt selvisi se mysteeri miten sarjoissa ja elokuvissa (pojat ja teinit) aina livahtaa katsomaan lapsilta kiellettyä elokuvaa. Esim Bart simpson et. co. :D En käsittänyt, että siellä lipunmyynti toimii noin.

Sen verran suomalainen leffassakävijä olen, että tuollainen sikailu voisi olla hieman liikaa, mutta toisaalta drive in -leffa voisi olla mielenkiintoinen kokemus. :) Siellähän jokainen siivoaa jälkensä, right? :P

Dan
Kriitikot

Ostin popcornia ja myyjä oli jo tunkemassa sitä paperipussia voi-hanan alle, mutta ehdin pysäyttää tämän irvokkaan toimituksen. Jenkkiystäväni eivät voineet ymmärtää miksi en halua kahta desiä sulaa voita poppareideni päälle, mutta nauroivat kauhistuneelle ilmeelleni...

häkkilintu

Laskeskelin päässäni juuri tuon ison cokiksen kokoa. 1,2 litraa? En enää ihmettele miksi jenkit on niin isoja. Pienkin cola oli melkein 6 desiä. Ei se ruoka vaan se määrä.

Eipä siinä mitään, kyllä Finnkinokin on kunnostautunut jumbocombon litran juomatönkällä ja 5 litran popparilaarilla.

Aridith

Kuullostaa pelottavasti samalta, kuin meininki Etelä-Hollantilaisessa leffateatterissa perjantai-iltana. Sinne olis herkempi tarvinnu kuulosuojaimet ja Suomessa mietin otanko roudaria mukaan leffaan, että saan miehen turvan pysymään kiinni, ettei tarvitse lentää ulos kun ihmiset tuijottaa :D.

Kommentoi