Kalifornialainen koti lämpenee kynttilöillä

Onnenpäivä

Niin saapui talvi viimein myös eteläiseen Kaliforniaan. Vaikkei talvi täällä lumisadetta tarkoitakaan, ovat kelit viilenneet vuodenvaihteen helteistä huomattavasti. Käytännössä tämä tarkoittaa satunnaista vesisadetta, 14-18 asteen välillä olevia päivälämpötiloja ja koleita, alle kymmenen asteen öitä. Koska kalifornialainen rakennustekniikka ei ole erityisen hyvin lämpöä eristävä, on melko tavallistakin, että yön aikana sisälämpötila laskee lähelle viittätoista astetta ja pysyy melko viileänä koko päivän. Sisätilojen viileyden voisi tietysti torjua pitämällä lämmitystä päällä, mutta sen sijaan vetäisen yöksi pyjaman päälleni (a.k.a seksintappajat, mutta ne on sentään Victoria's Secretiltä...), hipsuttelen päivät villasukissa ja sytytän kaikki kodin nelisenkymmentä kynttilää. Jep, tykkään kynttilöistä. Paljon.

Nappasin teille muutaman kuvan kevättä odottelevasta kodistamme ja niistä muutamista kynttilöistä, joita olen kylmissäni ripotellut pitkin kotia. Tervetuloa meille, jälleen kerran!

Summer Breeze -tuoksukynttilä viestii siitä, että kevättä ja kesää odotellaan jo kovasti!
 

Tämän kynttilälyhdyn löysin aikoinaan lähi-outletin hylkytavarahyllystä viiden taalan hintaan. Sisustamisen ei tarvitse olla kallista!
 

Ah, ihana Target ja sen sisustusosasto! Tämäkin uusiokäytettävän lasin sisään valettu kynttilä on hankittu tuolta Amerikan Anttilasta.
 

Olen naamioinut taitavasti miehen rakentamat subbarit porontaljoilla ja muulla roinalla pöytätasoiksi. Ainoa vaan, että tavarat on parempi siirrellä muualle siinä vaiheessa, kun aletaan katselemaan räiskintäelokuvia.
 

Kun kynttilä on valettu lasin sisään, voi sitä melko huoletta poltella kaikenlaisen krääsän keskellä.
 

Yhdysvalloista on muuten hieman haastavaakin löytää hajustamattomia kynttilöitä. Kun kaiken lisäksi kynttilöiden tuoksu muistuttaa usein lähinnä voimakasta partavettä, olin onnellinen löytäessäni raikkaan, mutta miedon tuoksuisia DW Homen kynttilöitä lähi-outletista.
 

Että minä tykkään Pentikin tavaroista! Niin tämäkin ystävältä saatu lyhty on peräisin koto-Suomesta. Tuo pöytä muuten jäi nurkkiimme entiseltä alivuokralaiselta ja vaikken siitä erityisen innoissani aluksi ollutkaan, on se osoittautunut ihan mukavaksi... no, kynttilätasoksi.
 

Kymmenen hengen ruokapöydässä on tilaa kynttilöille.
 

Tätä Pentikin vadilla olevaa kynttilää en ole vielä raaskinut alkaa polttamaan eikä kannatakaan, asetelma ei nimittäin ole se paloturvallisin.
 

Huomasin vasta tästä kuvasta, että kynttilä on savuttanut takana olevalle seinälle mustan jäljen. Hupsis.
 

Ihanainen Madde toi minulle tämän hyväntuoksuisen kynttilän, johon voisi kirjoittaa jotain hempeyksiä, sikäli mikäli olisi liituja. Kivaa tässä kynttilässä on se, että tuota purnukkaa voi uusiokäyttää, kunhan sisään laittaa uuden kynttilän.
 

Ja vielä lopuksi...
Että minä inhoan tätä ruokailutilamme katseenvangitsijaa, suhteettoman suurta ja tummanpuhuvaa graniittimöykkyä, jota myös takaksi kutsutaan. Typerintä tässä on se, ettei kyseessä ole edes puutakka vaan periamerikkalainen kaasutakka. Olen näön vuoksi lastannut takkaan oikeita puita ja polttelen sen reunalla kynttilöitä. Tuon tuikkutelineen olen muuten raahannut aikoinaan Rovaniemeltä tänne rapakon taa.

 

 

Kommentit

tiippa (Ei varmistettu)

Eihän noiden kynttilöiden runsas polttaminen aiheuta sulla astman pahenemista, mistä olet täälläkin maininnut :( Astmaatikkona on jäänyt tämä asia mieleen ja kynttilöiden polttamisesta aiheutuvat pienhiukkaset on ilmeisesti terveysriski, kun kynttilöitä polttaa paljon. Nyt mulla ei oo tähän hätään Hesaria kummempaa lähdettä: http://www.hs.fi/terveys/a1383718801183 , mutta ihan hyvä artikkeli, kannattaa lukasta!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hmm, hyvä pointti. Mutta en mie kyllä usko, koska ne oireet on ja ei ole täysin riippumatta kynttilöistä :/ Mä veikkaan, että ne oireet on enempi kiinni stressitason tilasta :/

Mikähän muakin vaivaa kun ensimmäinen ajatus oli myös että "40 kynttilää, herrajestas miten epäterveellistä", eikä esim "40 kynttilää, voi miten kaunista!". 

 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

:D Voi ei!

Mutta ihana toki, että huolehditte :) Enpä ole ajatellutkaan, että aiheutan nyt itselleni ties mitä keuhkosairauksia kynttilöitä polttelemalla. 

ailat (Ei varmistettu)

Mietin ihan samaa, mutta itse asiassa noiden hajustettujen kynttilöiden takia. Itse olen sen verran hajusteyliherkkä, että hajustetut jutut on ihan nounou...Minulla on suolalyhty, jossa voi polttaa tuikkukynttilöitä, väittävät, että parantaa sisäilman laatua :))

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mä olen muuten vain tosi herkkä kaikille keinotekoisille hajuille ja tulen pahoinvoivaksi (esim. hajuvesien kanssa on tosi vaikeaa). Siksi haistelen kynttilät kaupassa aika tarkasti ennen kuin roudaan ne kotiin :D

ailat (Ei varmistettu)

Miten siellä muuten salilla on, älyävätkö jenkit tulla treenaamaan ilman parfyymipilveä ? Sillä salilla, missä minä käyn, on joskus sellaisia parfyyminaisia, että melkein pitää pakoon juosta...seinällä oli ystävällinen kieltolappu, mutta minne lie kadonnut..

hektinen hetkinen (Ei varmistettu)

Näin LVI-insinöörinä voisin sanoa, että se on mielenkiintoinen ilmiö, että suomessa, jossa talvi on pitkä ja kylmä, pidetään lämmitystä päällä itsestäänselvyytenä vaikka se maksaa tietysti ns. vitusti, siinä missä ulkosuomalainen esim vaikka kalifornian "talvessa" säästää sen muutaman pennosen valitsemalla (kohtuullisen) lämmityksen sijaan paksummat vaatteet. Mietin onko se enemmän siitä kiinni että niin muutkin tekee, vai siitä että tiedostetaan talon huono lämpöeristys ja lämmön karkaaminen harakoille, eikä haluta turhaan haaskata. You tell me. :)

Anna-Maija (Ei varmistettu)

Ehkä kyse on enemmän viitsimisestä. Pari kuukautta vs 10kk kylmyyttä. Voi olla, että itsekkin kärvistelisin tuon pari kuukautta villasukissa ja pyjamassa.

Ei sillä, kärvistelen kyllä kotosuomessakin, nmim. kämpässä vetää ja ainoa lämmin paikka on patterin yläpuolella. On muuten paikka jossa onnistuin tappamaan kaktuksen.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Meillä oli muuten Suomessa asuessa talossa maalämpö ja sen lisäksi varaava takka, joten se lämmittäminen ei tullut mitenkään tolkuttoman kalliiksi. Etenkin sitä ihan oikeaa takkaa haikailen nykyisin kovasti, mutta ei sellaista tässä asuinalueella varmasti saisi edes poltella, koska maastopalovaara.

Täällä taas talon lämmityksessä suurin kulu tulee sähköstä (ei niinkään kaasusta). Mutta se suurempi ongelma siinä miksi en tykkää rullata lämmitintä päällä on tällä hetkellä se, että ilmastointikanavat on putsattu herra-ties-millon-viimeksi ja kun pyysin putsaajat paikalle, he sanoivat että röörit ovat alkuperäiset, lasikuitua, eivätkä halua lähteä niitä rassaamaan, koska sisäilmaan pääsisi haitallisia mitä-lie-hiukkasia, joita kuulemma pöllähtää lämppärin tai ilmastoinnin päälle laittaessa jo nyt, koska tuo lasikuituinen ilmastointikanava on alkanut hapartumaan. Nuo ilmastointiröörit pitäisi siis uusia tai ainakin pistää suotimet ulostulojen eteen. Ennen kuin olemme jotain toimenpiteitä tehneet, yritän minimoida lämppärin käytön. Niin, ja talohan ei ole oma vaan vuokrattu. Joten, en usko, että omistaja lähtee meikäläisen pelkojen vuoksi tekemään suurta remonttia tänne.

Kolmas syy on tietysti se, että se lämpö karkaa harakoille tosi nopeasti. Tunnissa lämpötila putoaa monta astetta, joten lämppäriä saisi pyöräyttää tämän tästä. Lisäksi meidän termostaatti on sen verran typerä, että kun lämpötilan ylläpidon asettaa tiettyyn asentoon, lähtee lämppäri päälle välittömästi kun tuo asteluku alittuu ja vastaavasti sammuu kuin se ylittyy. Koska vehkeessä ei ole mitään parin kolmen asteen "haitaria", sahaa laite viiden minuutin välein päälle ja pois päältä :D

 

 

alpu (Ei varmistettu)

Olipa hauska huomata, että multa löytyy tuo samainen maljakko kuin sinulta (kuva, jossa Pentikin kynttilä ja siinä vieressä iso maljakko, jossa oksia) ja minä siis asun Australiassa. :D on täälläkin käyty siis paikallisessa Anttilassa shoppailemassa ;) kävelin tosin heti maljakon oston jälkeen rautakauppaan ja ostin ohutta köyttä, jonka liimasin maljakon kaulan ympärillä alunperin olleen narun päälle. Siitä tuli kivan merihenkinen :)

Suvinen
This is our story

Kieltämättä rouvalla on muutama kynttilä! :D Kivan tunnelmalliselta näyttää sävyineen kaikkineen. :)

Kristiina1 (Ei varmistettu)

Sulla on kuvista päätellen kauniisti sisustettu koti :) Itsekin tykkään poltella kynttilöitä paljon, mutta tuulettelen aina kämpän hyvin niin ei sitten tule terveyshaittoja... Mehiläisvahakynttilät ovat muuten kuulemma "terveellisempiä" kuin tavalliset tuikkuset :)

Finski (Ei varmistettu)

Voi Anne, susta on tullut jenkki! Siis eri tuoksuinen kynntila joka huoneessa,eiko jo paata sarje kun kaikki hajut sekoittuu ilmaan,huh huh.Minusta on ikavaa ettei Amerikasta juuri saa mitaan kynttiloita ilman kammottavaa maaraa tuoksuja,siis kaikki tuoksuu,eika ihan vahasen. Tosin, jenkeilla on hajusteita kaikessa, kissanhiekasta vessapaperiin ja keittion jatesakkeihin....siis pitaako kissanhiekakn tuoksua vaniljalta? Ma kannankin aina Suomesta Havin kynttiloita tanne jattipakkauksissa,ne ei tuoksu eika haise vaan ovat "vaan" kynttiloita.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Ei särje päätä, kun ostaa ne kaikkein miedoimmin hajustetut tai ne harvat hajustamattomat kynttilät :) Erityisesti nuo DW Homen kynttilät on tosi hillityn tuoksuisia. Ainoat voimakkaamman hajuiset kynttilät, jotka ihan oikeasti haistaa, on nuo hunajantuoksuiset jotka tuoksuu niin hyvältä ettei edes haittaa :)

Finski (Ei varmistettu)

Ahaa-elamys! En ole kylla kokeillut noita DW Homen kynttiloita,mista sa ostat niita? Yankee Candle on mulla ollut mutta ne haisee niin voimakkaalle etta ei voi poltella kylla yhtaan.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Haha, en mä shoppaile ku T.j. Maxxissa ja Home Goodsissa, joten sieltä. Eikä ees maksa niin paljoa. Joo noi Yankeet on tosi voimakkaan tuoksuisia ja vähän hintaviakin :/

lone star (Ei varmistettu)

Minulla palaa vain flameless candles :), ja hajuttomina. Hajukynttilät ovat kauhistus. Meidät peloiteltiin lapsena tarpeeksi hyvin kynttilöiden vaaroista, joten en tunne niitä kohtaan suurta kiinnostusta. Meillä kotona oli nimittäin meinannut syttyä tulipalo kynttilästä, kun olin itse vauvaiässä. Kotona oli puulämmitys, joten elävän tulen kanssa oppi elämään, kun piti oma huone itse lämmitää.

Meillä ei ole koskaan yöllä lämmitys päällä, koska en siedä sitä lämpimän puhallusilman tunnetta kasvoilla nukkuessani, ja muutenkin sitä on tottunut viileään sisäilmaan täällä; talvella ja kesällä, kun kesällä on ilmastointi aina päällä kuumuuden takia. Sään ollessa kylmimmillään makkarin lämpötilä voi pudota 10-15 C asteeseen, ja näissä lämpötiloissa uni on makoisaa :). Kesällä jäähdytetään kylmäksi, ja silloin sähkölasku on suurimmillaan. Lämmön lähteenä taas on kaasu, ja se on aika edullista. Kun on oikein kylmä, niin pidän takassa (kaasutakka) tulta koko päivän, antaa hyvin säteilylämpöä.

Meillä nuo ilmastointiputket taitavat olla jotakin muovia (en ole varma), ja suodattimia on itse laitteessa tuolla jossakin ullakolla, ja sitten on noissa ilmankiertoaukoissa vaimitäneon. Ne pitää vaihtaa säännöllisin väliajoin, ja minusta täällä kietävä ilma on suhteellisen puhdasta. Sen voi nähdä siitäkin, että pölyä ei kerry pinnoille kovin paljoa, ja muutenkin ilma tuntuu raikkaalta hengittää.

lone star (Ei varmistettu)

Hei, vielä sen verran, että minulla on makuuhuoneessa aina Himalayan salt lamp, joka palaa aina päivisin. Ostin se siksi, koska allergisina ihmisinä kärsimme öisin nenän tukkoisuudesta. Olin joskus Suomessa asunnossa, jossa oli tällainen lamppu, pantiin siihen valo, kun oli kivan näköinen. En edes silloin tiennyt mikä se möhkäle on, ja ihmettelimme silloin miksi nenä ei ollutkaan siinä huoneessa tukkoinen (vaikka pölyä siellä oli). Jälkeenpäin eri yhteydessä tuli ilmi, että tämä suolalamppu puhdistaisi huoneilmaa. No, en tiedä uskoako siihen, mutta meillä ei ole ollut nenäntukkoisuusongelmaa lampun käyttöönoton jälkeen, ja makuuhuoneessa huoneilma tuntuu raikkaalta.

lone star (Ei varmistettu)

Anteeksi virheet kirjoituksessa ja tökerö teksti, häiriötekijöitä ympäristössä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.