Kun syy loputtomalle sairastelulle alkaa valjeta

Onnenpäivä

Osa teistä lukijoista on ehkä pistänyt merkille, että olen tänä vuonna sairastellut paljon. Todellisuudessa olen kuitenkin sairastanut vielä paljon enemmän kuin olen blogin puolella jaksanut kitistä. Voisikin sanoa, että maalis-huhtikuusta lähtien olen joitakin viikkoja lukuunottamatta ollut enemmän tai vähemmän sairaana koko ajan. Hengitystieongelmia, yskää, kurkkukipua, hengenahdistusta, astmalääkkeitä ja antibiootteja. Niistä on tämä vuosi tehty.

Mikä hemmetti minua oikein vaivaa?

Helmikuussa keittiössämme havaittiin putkivuoto. Asia oli korjattu muutamassa viikossa, runkopuut ja seinien välit kuivattu ja reikä seinässä odotti umpeenlaittoa. Kuukausi myöhemmin ilmestyi myös vastapäisen seinän eteen pieni lammikko. Oli se siinä ollut muutaman kerran aikaisemminkin, mutta epäilin lattialla olleen kukkaruukun pissineen yli äyräiden. Tällä kertaa olin kuitenkin unohtanut kastella kukat. Asiaa selvittämään soitettiin ensin vuokraisäntä, sitten putkimies ja pian tuokin seinä oli revitty auki. Takaa paljastui karun näköinen kasvusto, muutama mustaleski ja ylhäältä alas asti revennyt yläkerran wc:n poistoputki. Elämänkevät sitä hajua. Samana päivänä, kun tuo seinä avattiin, jouduin ensimmäisen kerran turvautumaan astmapiippuun. Ahdisti, henki ei kulkenut. Joku kurkussa tuntui turvonneelta kuin joku olisi kuristanut minua. Paniikki. Hometta, ihan varmasti! Varasin ajan lääkäriin seuraavalle päivälle. Hän antoi mukaani astmalääkereseptejä ja totesi, että olisi mahdotonta sanoa oliko äkillisesti ilmestyneiden astmaoireiden takana home vai jotain muuta.

Niin korjattiin putkivuoto, seinänväli pestiin, testattiin ja todettiin puhtaaksi, seinä lyötiin umpeen ja elämä saattoi jatkua. Paitsi että ne astmanoireet eivät vaan kadonneet. Huhtikuussa, palattuamme kotiin Neitsytsaarilta, oireet pahenivat entisestään ja astmani puhkesi täyteen raivoonsa ensimmäistä kertaa sitten lapsuusvuosien. Ravasin lääkärissä, sain lääkkeitä, koitin levätä, tein sitä ja tein tätä, mutta oloni ei kohentunut juurikaan. Aamuisin saatoin harrastaa liikuntaa, mutta illan tullen keuhkoni lakkasivat toimimasta kunnolla, yskin ja vinguin kilpaa hengitykseni kanssa. Kirosin putkirikkoa ja olin varma, että seinästä leijailleet homeitiöt olivat pilanneet keuhkoni. Mutta miksei kurkkukipu, hengenahdistus ja yskä helpottanut? Se seinähän todettiin puhtaaksi.

Jossain vaiheessa kesällä minä sitten tajusin sen. Aina kun poistuin kotoa pidemmäksi ajaksi kuin päiväksi, oloni kohentui. Kun palasin kotiin, palasi äänenkäheys, kurkkukipu ja hengenahdistus. Joku tässä talossa nyt varmasti mättää vieläkin. Olimme asuneet kesän alakerrassa, sillä yläkerran makuuhuoneessa on helteiden iskiessä liian kuuma nukkua. Alakerran makuuhuone oli kuitenkin jo pitkään ollut mielestäni tunkkainen, mutta vasta nyt tajusin kuinka pahalta huone todellisuudessa haisi. Aika ikävästi on muuten tuo kukkapenkki kastelulaitteineen vasten makuuhuoneen rapattua seinää, totesimme taloa ulkoapäin katsellessamme. Niinpä niin. Amerikkalaiset ja niiden rakennustekniikka.

Kun lähdin heinäkuussa Suomeen viideksi viikoksi, oli totuuden aika. Vajaa viikko kotoa poistumisen jälkeen minä nimittäin tunsin itseni terveeksi, vaikkakin huonokuntoiseksi. Sain matkan aikana kohotettua kuntoa kiitettävästi, mutta aivan reissun viimemetreillä sain flunssan. Harminpaikka, nyt olisi vaikea havaita mahdollisen homeen aiheuttamia oireita kun palaan takaisin kotiin. Niitä lisäoireita ei sitten kuitenkaan tarvittu. Tuo tuliaisina tuotu flunssa ei nimittäin parantunut ollenkaan. Lopulta kuusi viikkoa jatkunut kurkkukipu, yskiminen ja hengenahdistus katosi vasta, kun vietimme viikon Kanadassa.

1 + 1 ja eiköhän tulos ole aika selvä. Talossamme on taatusti hometta.

Kun palasimme takaisin kotiin, palasivat myös oireet pikkuhiljaa ja pari edellistä päivää ovat olleet taas melko tukalia aerobisen liikunnan kannalta. Teimme viime viikolla alakerran makuuhuoneessa (jossa emme siis enää nuku) hometestin ja odotamme tuloksia saapuvaksi ensi tiistaina. Niitä odotellessa olemme käyneet tällä viikolla jo neljässä asuntonäytössä ja jokaisen huonovointisena herätyn aamun jälkeen olen entistä varmempi siitä, että haluan vaihtaa asuntoa vaikka se sitten tarkoittaisikin neljättä muuttoa neljän vuoden sisään. Olen kuitenkin valmis pakkaamaan jälleen kerran 200 neliöisen talon sisukset laatikoihin, hylkäämään uudehkot sohvat ja patjat, kunhan vain tulisin terveeksi. Olen niin väsynyt sairastamaan, väsynyt lääkkeisiin, väsynyt aamuiseen yskimiseen, väsynyt kuristavaan tunteeseen kurkussa ja väsynyt hengästymään liian helposti. Haluan hyväkuntoisen ja terveen itseni takaisin.

Ilmassa leijaileville homeitiöille viritetty kasvualusta valmiina tositoimiin.

24 tuntia myöhemmin on kannen alla jo havaittavissa elämää.

Noin 60 tuntia on kulunut kasvualustan virittämisestä ja harkitsen painon laittamista kannen päälle. Eihän se vaan kömmi tuolta ulos...?

Todellisuudessa homekasvusto näyttää dramaattisemmalta kuin se välttämättä edes on. Ilmassa leijailee aina jonkin verran homeitiöitä, joten käytännössä kuvun alle kasvaa aina jotain, ellei sitten satu asumaan steriilissä laboratorioympäristössä. Nyt sitten odotellaan tuloksia siitä, minkä lajikkeen karvapalleron olemme kotilaboratoriossamme onnistuneet kasvattamaan, onko se hyvä vai onko se paha.

 

Mutta entä jos... mitä jos testi näyttääkin puhdasta? Jos sairasteluni takana ei olekaan home niin mikä sitten? Muuttamista vihaavana ihmisenä toivoin pitkään ettei talosta löytyisi hometta eikä meidän tarvitsisi muuttaa. Mutta nyt, tarkemmin asiaa ajateltuani, minä totisesti toivon, että vika on talossa, ei minussa.

 

Kommentit

FFFifi
Fitness Führer

Hirveä piina :( Aika lailla homeelta kuulostaa. Mutta kyllä sille varmasti joku syy löytyy, oli miten oli ja saat itsesi kuntoon.

Itse sairastelin ennen ihan koko ajan, nyt olen ollut yllättävän pitkään terve (kop kop). Edellisessä työpaikassa oli varmastikin jotain sisäilmaongelmia, vaikka loppujen lopuksi on vaikea tietää, kumpi siellä oli myrkyllisempää, ilma vai ihmiset :P

Peppi (Ei varmistettu)

Kyllähän tuo selvästi vaikuttaa siltä, että talossanne on jokin ongelma. Kaikki ihmiset eivät vain reagoi yhtä helposti kuin toiset ja aiempi historia vaikuttaa myös oireiluun. Jos sisäilmaongelmille on altistunut aiemmin elämässä, niin sietokyky alentuu. Kyllä nuo merkit viittaavat vahvasti siihen, että reagoit asunnossanne johonkin. Se ei kuitenkaan välttämättä ole home. Se voi johtua myös mm. rakenteiden epätiiveyksistä yhdistettynä koneelliseen ilmanvaihtoon, jolloin rakenteiden eristemateriaaleja (villaa) pääsee kulkeutumaan huoneilmaan. Myös jotkin huonekasvit voivat allergisoida tai uusien materiaalien emissiot. Jos maalaisjärjellä kuitenkin miettii kehosi reaktiota siihen, kun seinä aukaistiin, niin oireesi viittaavat homeeseen. Sisäilmanäytteet eivät ole täysin aukottomia. Esimerkiksi keittiötiloista otetut näytteet, joissa on käsitelty vaikkapa juureksia voivat antaa positiivisen tuloksen. Vaikka rakenteet olisivatkin terveet ja taas toisin päin, eli vaikka sisäilmanäytteet olisivatkin puhtaat, niin se ei välttämättä kerro, etteikö jossain päin taloa esiintyisi hometta tai sädesientä. Suomessa sisäilmanäytteet otetaan yleensä pakkaskausina, koska silloin ulkoa tulevat luonnossa olevat itiöt eivät sekoita tulosta. Oletko miettinyt, että onko talossanne jokin tietty ominaishaju? Terveen talon ei kuuluisi haista millekään. Tietysti oma nenä tottuu hajuun ja sitä ei välttämättä huomaa. Olette kuitenkin hyvässä asemassa ja asutte vuokralla, joten voitte "helposti" vaihtaa maisemaa. Oma terveys on tärkeä asia ja sillä ei kannata leikkiä. Jos päädytte muuttamaan, niin huonekaluja ei kuitenkaan tarvitse hävittää. Home ei hyppää mihinkään materiaaliin. Huokoiset materiaalit tietysti imevät hajuja, mutta eivät itse hometta. Koville pinnoille riittää puhdistus ja huokoisille materiaaleille imurointi ja tuuletus. Työskentelen itse päivittäin sisäilmaongelma kohteiden kanssa, joten tässä on vuosien varrella kertynyt hieman kokemusta asiaan. Toivottavasti tilanteenne ratkeaa ja olosi paranee :)

annemi

Tsemppiä, tsemppiä Anne! toivottavasti tilanteeseen löytyy ratkaisu nopeasti :)

Johannaj (Ei varmistettu)

Itse olen kärsinyt samanlaisista oireista + urtikariasta(krooninen nokkosihottuma, joka alkoi ihan kuin tyhjästä) viimeiset yli kolme vuotta. On testailtu astman erimuotoja, syön antihistamiinia ja lisälääkettä urtikariaan kolmatta vuotta, saan viruksia todella helposti ja olen kipeänä helposti parikin kuukautta putkeen juuri tuolla tavalla, että jos edellisenä päivänä on tehnyt vähänkin jotain fyysisesti rasittavaa niin seuraavana päivänä jaksaa tehdä tuskin mitään ja olo on kurja.
Ennen tätä syksyä lääkäritkin ovat vain ihmetelleet, että mistäs moinen, ehkä vain huono vastustuskyky. Mutta vasta elo-syyskuussa ilmeni, että lukio, jossa suoritin yo-tutkinnon, joutui täyskäyttökieltoon sisäilmaan ilmastoinnin kautta joutuneen homeen vuoksi. Juttu räjähti käsiin nähtävästi jonkun remontin takia, mutta sitä hometta on siellä varmasti ollut jo monen monta vuotta sitä vain ei ole kerrottu tai tutkittu. Eli olen sille altistunut mukavat kolme vuotta.
Tosi kivaa tässä olla vieläkin ihan yhtä huonossa kunnossa vaikka olenkin välivuoden pitänyt ja nyt uudessa koulussa, mutta oireet eivät vain ota laantuakseen.

Toivottavasti saatte tilanteen ratkaistua, että pääsisit taas oikeasti terveeksi! ^^

vierailija (Ei varmistettu)

Uuh, kamalan näköisiä nuo rasiat. Meille tehtiin vanhaan asuntoon samannäköinen testi kahteen otteeseen, ennen ja jälkeen ilmastoinnin uusimisen. Ensimmäisessä oli hometta, siinä näkyi 4 erillistä aluetta, toisella kerralla vain muutama piste. Mutta ei lähellekään tuollaista kasvustoa -huh! Noh, ehkä se on ilmaston vaikutusta:) Tsemppiä jatkoon!

kohtalotoveri (Ei varmistettu)

Voi kun terveen sisäilman merkitys tajuttaisiin kaikkialla! Suomessa jotkut kunnat säästävät jopa siten, että kouluista katkaistaan ilmastointi kesäksi ja sitten syksyllä kun ilmastointi laitetaan päälle ja koko kostean kesän seisonut ilma lähtee liikkeelle... Sisäilmaltaan terveen asunnon löytäminen tuntuu melkein mahdottomalle! Ääni käheytyy, astman hoitotasapainoa ei löydy yli viiden vuoden etsimisen jälkeenkään, tulevaisuutta ei voi ennustaa edes kuukautta eteenpäin kun ei todellakaan tiedä missä kunnossa on. Jos asunnosta löytyy hometta niin muuta pois, muuta heti! Toivottavasti paranet mahdollisimman pian, astma on todella veemäinen vitsaus.

Hem Buggah

Isot tsempit sulle! Täällä on kohtalotoveri, jonka syksy on myös mennyt ihan pilalle mystisen sairauskierteen ja lääkärissä/sairaalassa ravaamisen johdosta. Aivan järkyttävä tunne, kun pelkästään rappusten nouseminen hengästyttää ja pyörryttää aiemmin niin hyväkuntoista nuorta ihmistä. Ajatus siitä, että vielä kesällä kirmailin lenkkejä ja riehuin potkunyrkkeilyssä tuntuu todella absurdilta, ja raivostuttaa niin paljon, kun ei kykene enää mihinkään. Sulla tuota piinaa on kestänyt jo vuoden verran, joten ei ihme jos tunnelmat alkavat olla epätoivoiset.

Toivottavasti vain talo diagnosoidaan sairaaksi, jotta sinä pääset tervehtymään mahdollisimman pian!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.