Miss Väärän Värinen 2014

Onnenpäivä

Okei, missikisat eivät ehkä edusta sitä viihdettä, jonka parissa mieluiten tyhjentäisin sipsipussin television äärellä, mutta sen verran runsasta on uutisointi Miss America 2014 -kisojen ympärillä ollut, sekä ennen että jälkeen kisojen, että vaikken näitä lihan laaduntarkkailu -kisoja katsonutkaan, tiedän silti mikä kisoissa kansaa puhuttaa.

Alunpitäen tarkoitukseni oli kirjoittaa kisoihin osallistuvasta 23-vuotiaasta Theresa Vailista, jonka ympärillä kohistiin paljon ennen kisoja. Tämä hallitseva Miss Kansas nimittäin on ensimmäinen Miss America -kisoihin osallistuva nainen, joka kantaa suurta ja näyttävää tatuointia. Hymistelin itsekseni miten huvittavaa on, että kisaajat voivat kyllä piikittää ja survoa ihonsa alle yhtä sun toista sinne kuulumatonta, mutta ihon päällä olevasta musteesta nousee hirmuinen kohu. Siksipä ajattelinkin tyytyväisenä, että tatuoidun tytön päästäminen kisaamaan on tälle putkinäköiselle ja melko ahdasmieliselle kansakunnalle pienenpieni askel kohti hyväksyvämpää ja avarakatseisempaa meininkiä.

Hui kauhistus, Theresa Vaililla on väriä iholla.
 

No, ne kisat sitten ehdittiin kisata ennen kuin sain juttuni kirjoitettua ja voittajan selvittyä syntyi uusi, julmetun suuri kohu. Siinä kisassahan nimittäin kävi sillä tavalla hassusti, että valkoihoisen superblondin sijaan voiton vei intialaista geeniperimää omaava Miss New York, Nina Davuluri. Ja sitten olikin jo aika pyyhkäistä takapuolta sillä hyväksyvällä ja avarakatseisella meiningillä.

Hui kauhistus, Nina Davulurillakin on väriä iholla.

 

Samalla hetkellä, kun voittaja kruunattiin, täyttyi Twitter rasistisista ja ylenpalttista tyhmyyttä huokuvista twiittauksista. Oikeasti, minua kuvottaa, että näinkin tahmaisella järjenjuoksulla varustettuja ihmisiä asuu todennäköisesti jokunen meidänkin naapurustossamme. Ongelmahan Ninan kohdalla on se, että vaikka hän on syntynyt, kasvanut ja käynyt koulunsa USA:ssa, on hänen ihonsa väärän värinen ja sukujuuret väärällä pallonpuoliskolla. Eikös nämä ihonväri-asiat ja niihin liittyvät ihmisoikeudet jo käsitelty aika monta kymmentä vuotta sitten?

 

Mutta hetkinen, tämähän kuulostaa etäisesti tutulta. Nimittäin kyllähän niitä marisijoita löytyi koti-Suomestakin, kun Lola Odusoga tuli ja pyyhkäisi eloveena-tytöt lavalta Miss Suomi -kisoissa vuonna 1996. Mutta ei siitä tainnut ihan näin suurta rasistista kohua kuitenkaan syntyä. Toisaalta, silloin ajat olivat erit. Ei ollut Twitteriä tai Facebookia, missä jokainen saa huudella mitä sylki suuhun tuo. Mitä luulette, minkähänlaisen vastaanoton Lolan voitto olisi saanut tänä päivänä?

 

Kuvat: täältä, täältätäältä ja Iltalehdestä.

 

Kommentit

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Vielä neljän vuoden jälkeenkin nämä paikalliset kykenee vetämään mut sanattomaksi melkein päivittäin :)

ninoh

Mitens se obama sitten..:D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

No siltähän julkisuudessa vaadittiin syntymätodistusta ja sitäkin epäiltiin tekaistuksi, kun onhan se Obama ihan väärän värinen...

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mä en usko kateuteen tässä asiassa. Ainoastaan tyhmyyteen.

miz
miz

Kylä vain löytyi silloin pahoja ja ilkeitä kommenttaja sen jälkeen vaikka mistä kun kaunis Sara Chafak kruunattin Miss Suomeksi. Teki kanssa silloin pahaa sellainen, että miten jotkut voi olla niin ilkeitä ja rasisteja, vaikka Saran äiti onkin suomalainen, mutta nähtävästi sillä oli iso merkitys, että ne kisat voittikin eri ihon värin omaava. Missä on se suvaitsevaisuus?

A. Sinivaara
Onnenpäivä

En tiedä olisiko Saran ja Lolan kohdallakin ollut niiden satunnaisten natisijoiden keskuudessa kyse enemmän sellaisesta omituisesta periaatteesta, että Suomea halutaan edustamaan aidosti suomalaisen näköinen nainen. Mene ja tiedä. Ehkä ne haluaa maailmalle sellaista mielikuvaa, että kaikki suomalaiset on kauniin vaaleita, vaikka totuus onkin melko kaukana siitä, ainakin mitä pohjoisemmaksi mennään.

tiia_

Tosi masentavaa. Mä luulin joskus naiivina teininä, että USA on oikeasti eri rotujen ja uskontojen "melting pot". Todellisuus on kyllä jotain ihan toista. :(

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mua naurattaa sekin, miten viralliselta taholta maahanmuuttajat julistetaan avosylin tänne tervetulleeksi aloittamaan "uuden elämän" ja lässynlää, mutta todellisuudessa sen oleskelu- ja etenkin työluvan saamisesta on tehty sellainen painajainen, että tänne ei todellakaan niin vain "tulla".

tiia_

Toi on niin totta! Kaikilla on muka sama "American dream" ja siihen yhtäläiset mahdollisuudet. Morjens vaan. :D

Naurattaa ajatus että jenkit moisista vetää herneet nenäänsä, maassa kun on alunalkaen ollut kaiken kansalaisia tyyppejä asumassa, ihan koko läpi elämänsä :D Mutta aina se on jostain naristava? 

 

Corde

Tätä ajattelin itsekkin. Maa jolla ei ole samanlaista vuosi satojen taustoja kuten esim. venäjä, englanti, ranska, espanja. Ja jonka on kansoittanut alusta lähtien eri maiden asukkaat. Alkujaan jopa kyseiset asukkaat ovat olleet pääsääntöisin rikollisia tai lähetyssaarnaajia. Hienoa että siellä vedotaan aitoon amerikkalaisuuteen ihon värin perusteella. Ihan selvästi ihmiset on todella tietoisia omasta historiastaan, no ei todellakaan!

Mä ymmärtäisin tän kohun jos se olis esim. saksasta tai venäjältä. Ruotsikin on suvaitsevaisempii tässä asiassa.

Mun mielestäni aikanaan tuo Lolan voitto oli aivan upeaa!

huopis
Merennoita

Viitaten edellisiin kommentoijiin melting potista ym, niin niinpä! Sinällään huviitavaa, että nää jenkeimmät jenkit on iteki toisten mailla huutelemassa! Jos niinku ihan juurille mennään, niin Amerikassahan on noita alkuperäiskansoja.. kuinkakohan monta edustajaa näistä oli kyseisissä kisoissa!? Lisäks jos ajatellaan et minkä näkösiä/ mitä etnisyyttä amerikkalaisten enemmistö ylipäätään on, niin siis eikös toi blondi muidu oo aika vähemmistöö. :D

Ja aina sitä kuvittelee et asiat menee eteenpäin ja muuttuu paremmaks. Tässä rasismiasiassa on kyllä menty niiin paljon huonompaan suuntaan viime aikoina että huh. :(

Ps. Ja siis millä helvetin logiikalla noi päättelee et toi voittaja on arabi? Tai jotenki liittyy Al-Qaidaan?! Da fuq people!

Anna-Maija (Ei varmistettu)

Sama ajatus kävi itsellä mielessä, sillä eikös USA ole nimenomaan "mainostanut" itseään eri kulttuurien ja rotujen sulatusuunina. Ja nyt kun tuo ideologia toteutuukin käytännössä, heti hirveä haloo. Twitter-kommenteista päätellen kansalaisuus määritellään ihonvärin, ei syntymäpaikan perusteella. Kaksoistandardit nääs. Ollaan suvaitsevaisia teoriassa.

Mitä jos voittaja olisikin ollut vaikka pohjoimaalaiset sukujuuret omaava elovena- tyttö. Olisiko hän sitten ollut "oikea amerikkalainen"?

A. Sinivaara
Onnenpäivä

No, tässä Miss Native American USA. Tokkopa siellä kisatyttöjen joukossa montaa tämän näköistä oli...

EMerituuli
Loxodon

Ehkä noi twiitit oli vitsejä? Eihän kukaan nyt tosissaan... 

Niiina (Ei varmistettu)

Käsittääkseni ainakin osa twiiteistä oli ihan oikeita, kaveri oli tsekannut. Ja twiittaajat mielissään saamastaan huomiosta... Voivoi.

Kyllä oli mielenkiintoinen juttu tämäkin, siis sekä postaus että postauksen aihe. Kiitos A. Sinivaara, että kirjoitat asiallisesti asiaa sieltä Atlantin toiselta puolen. Juttujasi on todella ilo lukea, olet monipuolinen aiheissasi ja tekstisi on suomea. Ja suurimman osan aikaa fiksua kirjakieltä. Ei mikään itsestäänselvyys, mutta ainakin mulle tärkeää. Kiitos, keep it going!!

sama tyyppi kuin yllä (Ei varmistettu)

Olipa epäselvää, anteeksi! Siis kirjasuomea kirjoitat, ja se on musta mahtavaa, puhekieltä kun en itse jaksa lukea.
Monesti on pitänyt kommentoida, mutta olen aika laiska siinä. Ahkera lukija silti.
Aurinkoista torstaita!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Kiitos :) On aina kiva kuulla, ettei paljonkin vaihtelevia aiheita pidetä pahana asiana. Itseäni kun välillä jännittää, että rassaako lukijoita se, etten kykene pysymään yhdessä tai edes kahdessa aiheessa... Kivaa tulevaa viikonloppua sinne!

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Voi apua miten kaunis nainen tuo uusi Miss America on! Toivottavasti jaksaa kantaa kaiken päälleen kaadetun skeidan...

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hän on kommentoinut julkisuudessa tuota saamaansa rasistista ryöpytystä, että hänet on kasvatettu sellaisen yläpuolelle. Mutta kyllä minä silti luulen, että se kirpaisee vaikkei ulospäin sitä näyttäisikään.

Intiassa (Ei varmistettu)

Mainio postaus! Heti kruunajaisten jalkeen kohistiin myos Intiassa Jenkkilaisten asenteen vuoksi myos tasta aiheesta:

http://www.firstpost.com/living/miss-america-nina-davuluri-too-indian-to...

Ja tuo on viela niin totta! Oon kuullut jopa niinkin hurjia tarinoita, etta rikkaammat intialaiset parit ovat menneet vaalean ihon tavoittelussaan niin pitkalle, etta hankkivat lapsia mieluummin keinohedelmoiyksella ulkomaisesta aineksesta, omista geeneista ei niin valia...

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Juuri viime viikolla täällä puhuttiin aasialaista geeniperimää omaasta amerikkalaisesta uutistenlukijasta, jolle uran alkuaikoina pomo sanoi, että kuule, et ikinä tule pääsemään urallasi pitkälle, koska sinulla on nuo aasialaisen silmät. No, nainen meni ja leikkautti luomiaan enemmän länsimaalaisen näköiseksi ja siitä se ura sitten lähti nousuun. Mai gaad.

Eerika
Bättre liv

Voi että! Ja ihan hämmästyttävän surullista on etteivät edes sen vertaa maailmankarttaa osaa katsoa että erottaisivat arabin, aasialaisen, intialaisen, egyptiläisen.. huoh! Hmm.. jotenkin jos aikoo olla rasisti niin vois edes faktansa tarkistaa? Toivottavasti tuo kohu kääntyy niin päin, että kohutaan siitä miten tietämättömiä ja rasistisia nämä kommentoijat ovat! Onnittelut kaunokaiselle, toivottavasti viha pysyy vain puheena.. 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

No, ei noilta ihmisiltä voi odottaa maantieteellistä tuntemusta. Tuskin ovat edes käyneet oman maansa rajojen ulkopuolella, kun eihän jenkkien ulkopuolella ole mitään sellaista elämää millä olisi mitään merkitystä. Paitsi jos jossain sattuu olemaan öljyä, sitten kyllä kiinnostaa.

Nina Enroth

Toivotaan, että huutelijat kuuluvat äänekkääseen vähemmistöön. Idiootteja löytyy aina, joka tilanteeseen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Toisinaan tulee kirottua mielessään esim. Twitterin olemassa oloa. Siellä kun on tuollaisten riemuidioottien helppo mellastaa ja räväyttää noita ah niin jalostuneita mielipiteitään nettiä saastuttamaan. Miten kukaan kehtaa kirjoittaa tuollaista shaibaa?? Niin kuin tässä jo tuli esille: kannattaisi ainakin ensiksi avata se karttakirja ja tarkistaa faktat, ennen kuin räkäisee näppäimistöllä. Käy sääliksi kaikkia niitä fiksuja jenkkejä, jotka joutuvat myötähäpeässään kärvistelemään, ei sillä, kyllä täällä Suomessakin saman tasoista settiä joutuu lukemaan. Sosiaalisessa mediassa pitäisi olla älylukko: jos älykkyys, suvaitsevaisuus ja argumentointikyky on madon tasolla, ei pitäisi olla asiaa kirjoittelemaan. Eihän tuosta tule muuta kuin vihaiseksi..

Surullisintahan tässä on mielestäni se, että kirjoittelua ei voi pistää iän piikkiin: suunsoittajat eivät ole poikkeuksetta elämästä tietämättömiä teini-ikäisiä, vaan joukkoon mahtuu jo vähän "kypsempääkin" porukkaa.

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Niin surullista... :(

Aatos (Ei varmistettu)

Hmmm no toisaalta on kai se hyvä, että nämä edellä kuvatut intellektuaaliset älynväläykset saavat jonkinlaisen purkautumisväylän - 140 merkin twiitit on siihen ihan omiaan, joita kaiketi tuottavat ja kuluttavat ahkerimmin ne, joiden kapasiteetti rajoittuu lyhytviestintään :-)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.