Mitä jos laihdutusvalmisteiden sijaan käyttäisit päätäsi?

Onnenpäivä

Mikäpä motivoisi enempää liikkumaan, kuin televisiosta laihdutusvalmistemainoksien katselu samalla, kun sotket kuntopyörällä veren maku suussa, hiki silmille valuen.

"Ei enää hikoilua, ei tylsiä juoksulenkkejä eikä itsensä näännyttämistä! Elä kuten ennenkin ja laihdu tekemättä mitään!"

Aamu-uutisten mainoskatkolla, parhaaseen mainosaikaan, mainostettiin laihdutuspulveria, jota ruoan päälle sirottelemalla saadaan aikaan keinotekoinen kylläisyydentunne tavallista nopeammin ja joka johtaa annoskokojen pienentymiseen. Mainos lupasi, ettei laihtuakseen tarvitse muuttaa lainkaan ruokailutottumuksia eikä lisätä liikuntaa, vaan pussillinen pulveria pizzan päällä tai hampurilaisen välissä saa kilot katoamaan.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan raketti-insinööri ymmärtääkseen, että maassa, jonka perinneherkkuihin kuuluvat cheddar-juustossa lilluvat makaroonit ja uppopaistettu voi, tuota pulveria tullaan myymään miljoonia ja taas miljoonia pusseja. Ja kuulostaahan keksintö äkkiseltään järkevältä, mutta mietitäänpäs hetki. Asiassa kun on pari perustavaa laatua olevaa ongelmaa.

Onko ihminen, jonka lihominen johtuu liian suurista annoksista, välittänyt ennenkään sisäisestä hälytyskellosta, joka kertoo vatsan olevan täynnä ja olon kylläinen? Ja jos tämän ihmepulverin ansiosta ihminen söisikin kokonaisen perhepizzan sijaan vain puolikkaan, on ruokavalio ja ravintoarvot edelleen yhtä syvällä metsässä kuin ennenkin. Totuus on, ettei tällaiset pulverit tai rasvansiepparipillerit tarjoa oikotietä onneen. Laihduttaminen vaatii asennemuutoksen eikä sitä myydä purkissa tai annospussissa.

Jotain apuja voidaan purkeista ja purnukoista kuitenkin hakea. Kannattaakin muistaa, että ne oikeasti toimivat valmisteet tukevat painonpudotusta liikunnan ja oikeanlaisen ravinnon ohessa, mutta eivät lupaa tehdä työtä puolestasi. Liikunta on avainsana eikä hikoilulta nyt vaan ei voi tässä touhussa välttyä. Itse olen kokenut liikunnan ja ruokavalion hienosäädön lisäksi apua olleen seuraavista valmisteista:

L-karnitiini: aminohappo, joka tehostaa energian repimistä rasvasoluista.

Kofeiinitabletit: tehostaa suorituskykyä, mutta ei kuitenkaan polta rasvaa. Toimii kivasti L-karnitiinin kanssa ennen aamucardiota.

Nesteenpoistajat (esim. vihreä tee -kapselit): hyvä startti dieetille, auttaa eroon ylimääräisestä nestepöhötyksestä alkuvaiheessa.

Pillerisirkuksen väriskaala laajenee. Koekäytössä ProSuppsin DNPX-kapseli.

 

Näiden lisäksi sain pari päivää sitten paikalliselta lisäravinnevalmistajalta, ProSuppsilta, koekäyttöön DNPX-kapseleita. Näiden vaikutuksiin palajan myöhemmin, mutta ensituntuma on, että otettuani ennen aamucardiota tätä kehon lämpötilaa kohottavaa valmistetta, aloin hikoilla kuin sika ja olo oli muutenkin omituisen hyperaktiivinen. Virallisesti tuote lupaa parempaa suorituskykyä, keskittymiskykyä, tehostettua rasvanpolttoa ja ruokahalun hillitsemistä. Näitä samalla periaatteella toimivia valmisteita on myynnissä useita, myös Suomessa. En ole perehtynyt Suomessa vallitseviin rajoituksiin, mutta voisin äkkiseltään kuvitella näiden valmisteiden olevan aika paljon tujumpaa tavaraa rapakon tällä puolella. Täytyy kuitenkin muistaa, että meiltä saa tiskin päältä ostaa tarpeen vaatiessa vaikka efedriiniä.

Todellisuudessa on vaikeaa sanoa kuinka paljon erilaisista rasvanpolttoa ja painonpudotusta tukevista valmisteista on lopulta hyötyä, vaikka niiden takana olisikin tieteellistä tutkimusta. Kuinka mitata sitä, kuinka suuri osa kiitosta rasvanpoltosta kuuluu liikunnalle, ruokavaliolle tai näille valmisteille?

Onko sinulla kokemuksia erilaisista laihdutusvalmisteista tai painonpudotusta tukevista valmisteista?

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ostin viitisen vuotta sitten nykkiläisestä lisäravinneliikkeestä samalla periaatteella toimivia pillereitä rasvanpolttoon. Syke nousi koko käyttöajan epämiellyttävän korkealle, ruoka alkoi etoa jatkuvan pahan olon takia, enkä nukkunut enää öisin. Mitään positiivisia vaikutuksia, kuten tehostunutta rasvan palamista en havainnut, vaikka ruokavalio ja liikuntapuoli oli muuten kunnossa. Eli varovaisuutta kehiin, ovat tosissaan tujua kamaa nuo jenkkilän valmisteet.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hah, tästä tulikin mieleeni pre-workout-valmisteet joita käytän. Pari ensimmäistä kertaa, kun aineen otin käyttöön, oli olo treenin alkupuolella ihan karmea. Ihoa kutitti ja kihelmöi aivan järkyttävän paljon ja tuntui, että on pakko raapia itseään kaikkialta ja juosta suihkuun. Tämä ilmeisesti johtui kiihtyneestä pintaverenkierrosta tai jostain... Olo iski aina sarjojen välissä, mutta treenatessa katosi, joten vauhtia kyllä piisasi niillä kerroilla :D Ekojen kertojen jälkeen on oireet vaimentuneet tai sitten niihin on vain tottunut.

Yleisesti ottaen suhtaudun aika suurella varauksella rasvanpolttopillereihin... etenkin paikallisiin. Kokeilin muutamia vuosia sitten yhtä valmistetta, joka sai aikaan hirvittävän pahoinvoinnin tunteen. Yritä siinä sitten juosta, kun tuntuu, että tulee oksennus. Nämä nyt testissä olevat eivät onneksi aiheuta pahoinvointia, vain omituisen "hötkyn", kuumotuksen ja hikoilun...

Vattu

Olen koittanut nestettä poistavia valmisteita juurikin pöhötyksen vähentämiseen sekä erilaisia virkeyttä lisääviä luontaisvalmisteita. Noh, niiden käyttö lopahti nopeasti  koska en ajatellut niistä olevan hinta/laatusuhteellista hyötyä. Sitten masennus ja mielialalääkkeet veivätkin ruokahalua sen verran, että ylimääräinen mässäily loppui. Kuitenkaan ilman kunnon rääkkitreeniä ei kropassani tapahdu mitään muutoksia.

Yksi tuttavani sai pudotettua painoa katupirillä, mutta se on varmaan paljon epäterveellisempi kuin suurin osa valmisteista joten taidan jättää sen testaamiseen väliin. 

Mia-Elina

Viimeksi tänään kuulin (käytiin keskustelua kaverin kanssa) L-karnitiinista tehdyistä tutkimuksista, että eivät kuulemma tehoa kuin rajatulla joukolla ihmisiä, koska L-karnitiini vaikuttaa solujen sisällä (juuri energiantuotossa) ja sen määrä on yleensä vakio eikä ravintolisä yleensä vaikuta kuin veren sisältämään karnitiinimäärään. 

Varauksella suhtaudun aina minulle uusiin asioihin ja lisäravinteisiin, mutta utelias olen silti kokeilemaan, josko sittenkin olisi tarpeeksi näyttöä takana - mitä jos se toimisikin mulla. ;) L-karnitiininhan otin itse kuvioihin mukaan syksyllä (nyt en ole vähään aikaan käyttänyt). 

Mielenkiinnolla lukee juurikin paljon ihmisien suosittelemista tuotteista, mutta tv mainokset menee kyllä suoraan korvista läpi.

Laihdutuspillerit onneksi on aina ollut omassa mielessä huuhaata. Ei ole mitään pilleriä joka tekisi työn puolestasi vain korkeintaan auttaa ruokavalion ja liikunnan yhteydessä. Sitä kun moni ei vaan tunnut ymmärtävän :)

Tuntuu ettei ihmiset halua kohdata sitä tosiasiaa että jos olet 10 vuotta tai vähemmänkin maannut sohvalla tekemättä mitään ja syönyt mitä sattuu, mikään pilleri ei taio sitä ekstraa pois vaan kova työ.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Ja sitten on nämä jojo-laihduttajat, jotka paastoavat ma-pe ja vetävät sitten kaksin käsin alkoholia ja mättöä koko viikonlopun kuvitellen, että se viiden päivän paasto kuittaa kaiken... Ja sama uudestaan seuraavalla viikolla. En oikeasti aina ihan ymmärrä ihmisiä, kun ei tämä nyt kuitenkaan mitään avaruustiedettä ole.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan vasta tuli dokumentti tuosta lihavien ihmisten näläntunteesta. Sepäs siinä onkin, kun heillä kaikilla ei sitä ole. Hoikka tuntee nälän kunnolla ja saatuaan ruokaa nälkä katoaa, lihavilla tätä nälän tuntemusta ei ole. Kuvittele eläväsi joka päivä ilman nälän ja kylläisyyden tunnetta. Lihavan täytyy siis vain OPETELLA milloin on täysi, kun hoikan keho KERTOO sen hänelle suoraan.

lone star (Ei varmistettu)

Mikään ei ole niin tyhmää kuin laihdutuskuurit :), ja vielä joillakin ihmepillereillä, jotka ovat täyttä humpuukia ja usein jopa vaarallisia ihmisen terveydelle. Kannattaa olla vähemmällä ruualla niin laihtuu. Itse en ole koskaan ollut laihdutuskuurilla, ja sitä kyllä monet jaksaa ihmetellä. Että kun tarvetta olisi ;). Elämäntavat ovat aina olleet jokseenkin kohtuulliset (terveelliset), ja nautin tästä makeasta elämästä juuri nyt. Ja kakkulautaselle en sylkäise, enkä leivälle :).

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Vierailija: Sitä olenkin tässä miettinyt, että voiko tuo mainostettu pulveri aistien kautta todella herättää sen kylläisyyden tunteen jos ne aistit kerran ovat mykkänä? Muutenkin on mielestäni arveluttavaa myydä laihduttamista ajatuksella "syö yhtä epäterveellisesti kuin ennenkin" eikä kannusteta oikeasti muuttamaan ruokailutottumuksia tai opettelemaan terveitä elämäntapoja. Ja eniten harmittaa, että ihmiset eivät itse ymmärrä, ettei oikotietä onneen tässä asiassa ole.

Nuo häiriöt kylläisyyden tunteessa ovat muuten itsellenikin tuttuja. Tai jotenkin tuo aisti toimii itselläni "viiveellä". Jos en osaisi itse määritellä milloin ruokaa on syöty tarpeeksi, söisin varmastikin liian paljon. Minulla saattaa nimittäin olla kiljuva nälkä vielä ruokapöydästä noustessani vaikka olisin juuri syönyt lautasellisen sapuskaa. Kylläisyys iskee vasta myöhemmin, kun viesti ruoan perille menosta vihdoin saapuu aivoille, vartin, puoli tuntia myöhässä. Käyn siis jotenkin hitaalla tuon(kin) asian suhteen.

lone star: Kyllähän ihannetilanne on se, ettei mitään laihdutuskuureja tarvitakaan. Ei ihmisen oikeasti tarvitse olla supermatalalla rasvaprosentilla ja näyttää pakastebroilerilta. Pääasia, että syö ja elää terveellisesti. Sitten vaan on meitä vinksahtaneita, joille ei mikään riitä...heh.

lone star (Ei varmistettu)

En arvostele sinun elämäntapaasi, on jokaisen oma valinta miten elämäänsä elää ja miten tuntee tarvetta kohentaa kehoansa ja kuntoansa :). Ajattelisin, että kuntoilu on sinulle harrastus eikä pakkomielle. Surettaa vain joskus sellainen epätoivoinen laihduttaminen mitä paljon näkee nykyään, se on kuin vuoristorata, ylös ja alas, ja mielikin siinä sekoaa matkalla. Ja se valtava tyytymättömyys, mitä etenkin naisilla on, omaa kehoaan kohtaan. Vähemmälläkin kai saisi kehonsa ja mielensä tasapainoon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo "syo vahemman kuin kulutat" laihdutusperiaate toimii sitten niissa tapauksissa, joissa ihmisen hormonaalinen toiminta on normaali.
Kun eraat hormaaliset toiminnat eivat toimi taydellisesti, heittaa tama yleisesti "tiedetty" periaate taydellista haranpyllya - ja sen jalkeen millaan noilla ei ole mitaan logiikkaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo viive aivojen ja mahan välillä on käsittääkseni ihan normaalisti noin 20 minuttia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sitä ihmettelen, että kun sinäkin tuon kuvasi perusteella näytät täysin normaalipainoiselta ja hyvinvoivalta naiselta, että miksi on edes tarvetta laihduttaa? :) jokainen toki tekee omat päätöksensä enkä halua arvostella sinun valintojasi, mutta normaalipainoisten (jopa hoikkien) naisten jatkuva turha laihduttaminen ja "muutaman kilon tiristys" on omasta mielestäni jotenki hullua :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Olen normaalipainoinen kyllä. Haluan kokeilla miten tiukkaan kuntoon tavis pääsee omatoimisella "kisadieetillä", tosin ilman kisoja. Tai onhan minulla se yksi muodonmuutoskisa menossa, mutta ei mitään vakavampaa. Toisaalta, onhan se ihan mukavaa saada vaivoin hankitut lihakset paremmin erottuvaksi. Kuuluu harrastuksen luonteeseen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.