Näin treenaaminen vanhentaa

Onnenpäivä

Tämän kertaisen, melko iltapäivälehtimäisen otsikoinnin selittää Iltalehdestä lukemani artikkeli, jossa listattiin leikkimielisesti erinäisiä vanhuuden oireita. Naureskelin miehelleni, että katsotaanpa nyt mistä sitä sitten joku päivä tietää tulleensa vanhaksi, kun numeroihin ei meidän kummankaan kohdalla ole selvästikään luottamista. Hymy kuitenkin hyytyi, kun listan edetessä kävi nopeasti selväksi, että vanhuus on pesiytynyt tähän perheeseen jo hyvän aikaa sitten. Nyökyteltyäni lähes jokaisen vanhuusoireen kohdalla, tajusin ennenaikaisen vanhentumisen johtuvan jostain ihan muusta kuin iästä, treenaamisesta.

 

Mutta mennäänpä sitten niihin vanhuuden oireisiin:

Jäykkyys
Matalista tuoleista ja esimerkiksi sängystä nouseminen aiheuttavat vanhuuden myötä hankaluuksia raajojen jäykistyessä. Jos mittarina on jäykkyys, heräsin tällä viikolla parina aamuna vähintään satavuotiaana. Jouduin venyttelemään sängyn laidalla hyvän tovin yön aikana jäykistyneitä pohkeita, ennen kuin sain otettua ensimmäistäkään huteraa askelta.

Huokailu
Vanhetessaan ihmiset ryhtyvät huokailemaan kyykistellessään ja kumarrellessaan. Voin vaikka vannoa, että joka kerta sohvalta vaivalloisesti alas kierähtäessäni tai lenkkareiden nauhoja solmiessani päästän yhteen purtujen hampaiden välistä tuskaisen sihahduksen.

Hiustenlähtö
Vanhuuden myötä hiukset menettävät kiiltonsa ja harjaan tarttuu yhä enemmän ja enemmän hiuksia vahvoista hoitoaineista huolimatta. Olen laittanut merkille, että joutuessani huuhtelemaan hikiset hiukseni aamuin illoin treenien jälkeen ja tämän myötä kuivaamaan, harjaamaan, käsittelemään, sitomaan ja letittämään jo muutenkin haurasta luonnonkiharaa tukkaani kahdesti päivässä, irtoaa hiuksia tavallista enemmän. Kaiken poninhäntäilyn seurauksena minulle on esimerkiksi ilmestynyt otsatukka, jota en muista itselleni leikkauttaneen.

Karvoitus
Kulmakarvojen trimmaus ja leuan alle ilmestyneiden karvojen nyppiminen on vanhenevalle ihmiselle arkipäivää. Ylipitkiä kulmakarvoja olen trimmaillut jo vuosikausia, mutta leuan alle ilmestyvä karvoitus on vielä toistaiseksi antanut odotella itseään. Toivotaan, ettei Amerikan proteiinijauho muuta asiaa.

Vaivoista puhuminen
Vanhojen ihmisten puheenaiheet ajautuvat yhä useammin erilaisten vaivojen ja niiden hoitojen ympärille. Koska perheeseemme kuuluu niin selkävammainen kuin keuhko- ja polvivammainenkin, tulee erilaisia kolotuksia spekuloitua tämän tästä, yleensä romanttisesti vierivieressä kylmägeelipussit selän alla köllötellen. Myös salilla treenikavereiden kanssa kuulumisia vaihtaessa puhumme usein sen hetkisistä lihasjumeista ja vaihtelemme erilaisia itsehoitovinkkejä.

Unohtelu
Ikääntyvät ihmiset tuppaavat unohtelemaan nimiä ja silmälasit katoavat otsalle tämän tästä. No, minä en vielä unohtele nimiä enkä edes kadota tavaroita, mutta miten ihmeessä sitä muistaisi ottaa kaikki lisäravinteet, vitamiinit, pillerit ja pulverit ajallaan? Yksi nappula pitää ottaa tyhjään vatsaan, toinen vasta ruoan jälkeen, yhtä ainetta riittää kerta-annos, kun taas toista pitäisi muistaa ottaa peräti kolmesti päivässä.

Uni
Vanhat ihmiset tarvitsevat yhä enemmän unta ja siksi heille maistuu usein myös pienet päiväunet. Mikäli minulle suinkaan jää aikaa treenaamiselta, töiltä, bloggaamiselta ja alituiselta syömiseltä, ummistan mielelläni silmät hetkeksi ennen iltatreenejä. Mitä enemmän treenaan, sitä enemmän tarvitsen unta, mutta aamuisin yli auringonnousun nukkuminen on mielestäni hyvän treeniajan haaskausta.

Selkäkivut
Vanhukset alkavat automaattisesti varoa selkäänsä ja keskustelu kääntyy usein niska- ja hartiajumeihin. Kovasti kuulostaa tutulta tämäkin oire. Liikkeeni muuttuvat puolihuomaamatta varovaisiksi aina kovaa selkätreeniä seuraavina päivinä. Pyykkikoneelle kumartuessa nojaan automaattisesti kädellä koneen etureunaan enkä liiemmin imuroidessa kumartele sängyn alle.

Ikä-ihminen punnertaa.

 

Kun tilanne on jo karvan päälle kolmekymppisenä tällainen, niin en uskalla edes kuvitella minkälainen kehäraakki mahdan olla kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Mitenkäs te muut treenaajat, tunnistatteko itsessänne ennenaikaiset vanhuuden oireet?

 

Kommentit

Hannushka

Siis ihan sikamageet treenikengät sulla ;)

En missään nimessä voi kutsua itseäni treenaajaksi mutta allekirjoitan jokaisen mainitsemasi asian... ja, jos et kerro kellekään, myönnän että mun leuan alla oli yksi kaunis päivä pitkä karva. Huomasin sen työpaikalla meikkiä korjaillessa ja nielaisin miltei kieleni kauhusta. Sain sen nyhdettyä irti ja poistuin vihellellen paikalta.

Hiusasia on etenkin ollut mulla myös ongelmana,  mutta se on paranemaan päin. Mulla 'lääkkeenä'  seleeni, kalaöljy, co-entsyymi q10, tresemmen keratin smooth shampoo/hoitoaine jonka jälkeen vielä pari tippaa  keratin smooth-seerumia latvoihin... Ei ole tarvinnut tyhjennellä viemärikaivoa joka toinen vko enää :D 

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Toissapäiväinen tappojalkatreeni, tämän aamun "rento hölkkäily" 45min ja 4 tunnin moottorikelkkailu kieltämättä alkaa pikkuhiljaa jäykistää tätä mummoa... :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Jos kattoo noita paikallisia fitness-misukoiden pro-kuvia, niin niissä kuvauksissa on treenivarustus aika usein pelkät alusvaatteet ja korkkarit. Piti sitten itsekin kokeilla jokunen viikko sitten tosinaisten tavoin punnertaa korkkarit jalassa :D

Anna-Maija (Ei varmistettu)

Nosiis, tosinainenhan juokseekin korkkarit jalassa, mikäli todellisuudesta inspiraationsa saaneihin agentti- ja poliisielokuviin/sarjoihin on uskominen :). Aktiviteetti, jolle mun nilkat sanoo tiukan ein.

aamutar (Ei varmistettu)

Pihisen myos aina kun edes ajattelen kyykistymista! :D

Charkku
Charlotan silmin

Haha, ihana postaus :D Onks sulle oikeesti ilmestynyt otsatukka ponnarin seurauksena? Pelottavaa!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

No siis joo on! En tiedä johtuuko ponnarista, pinneistä vai mistä, mutta yks kaks reilu vuosi sitten vaan huomasin, että hitsinpimpulat, mulla on hyvin epämääräisen mallinen otsatukka :/ Nyt se on onneksi jo kasvanut vähän pidemmäksi... mutta epämääräinen se on edelleen.

Charkku
Charlotan silmin

Huh, pelottavaa! Mulla on traumoja omasta otsatukasta.. kiharatukkaisena se vaan ei näytä hyvältä.. ikinä.

Sisublogi (Ei varmistettu) http://www.sisublogg.blogspot.fi

:D Kyllä allekirjoitan noista ainakin jäykkyyden (sängystä nousu, tai ylipäätään liikkeelle lähteminen, jos on ollut hetken paikallaan), vaivoista puhumisen (mekin vatvomme näitä miehen kanssa), unohtelun (kapasiteetin ylikäyttö vuorokauden ympäri näkyy jo muistissakin) ja unentarpeen (vuorokaudessa on liian vähän aikaa nukkumiseen). Ja vielä boonuksena tämä treenaus aiheuttaa myös ryppyjä naamaan, kun rasva vähenee. Argh! ;D

ailat (Ei varmistettu)

totta, niin totta..."hautoo rasittunutta polveaan jääpussilla"

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.