Sports Illustrated 2014 Swimsuit -spesiaali ja ajatus vartalokateudesta

Onnenpäivä

Eilen se sitten ilmestyi. Tuo varma merkki kevään lähestymisestä ja muistutus siitä, että viimeistään nyt on aika ryhtyä työstämään myös sitä omaa bikinikuntoa. Sports Illustrated -lehden legendaarinen uimapuku-spesiaali on teos, jonka kansien väliin mahtuu reilut 250 sivullista naiskauneutta, aurinkoa, paljasta pintaa, rajatonta rusketusta, täydellisiä hammasrivistöjä, kuppikokoja aakkosten jokaiselle kirjaimelle sekä tietysti upeita bikineitä jotakuinkin kaikilta mahdollisilta valmistajilta. Kun palasin postilaatikolta puoliravia sisälle, olin lehdestä varmasti yhtä innoissani kuin teinipoika Anttilan kuvaston alusvaatesivuista. Juuri tämä jokavuotinen erikoisnumero on se syy, miksi lehden ylipäätään tilasin.

En usko, että tuo eilispäivän kohokohta olisi koskaan päätynyt blogiini asti, ellen lehteä selaillessani olisi tajunnut erästä asiaa. Minä nimittäin olen tuosta lehdestä hämmentävän innoissani ja siinä kun mies ei vielä tähän aamun mennessäkään ole avannut koko lehteä, olen itse selannut sen alusta loppuun jo kolmesti. Ai että miksikö? No, koska lehden kuvat ovat todella ammattimaisia, bikinit hienoja ja kuvissa olevat naiset superkauniita. Ja positiivista kyllä, joukkoon mahtuu myös muualtakin kuin rinnoistaan runsaita naisia, on kovakuntoisempia, hoikempia, tummia ja vaaleita tyttöjä. Ja myös lehden huippuluokan ulkoasu ja taitto miellyttää vanhan AD:n silmää.

Jos mennään ajassa kymmenisen vuotta taaksepäin, en takuulla olisi avannut koko lehteä, saati sitten tilannut sitä kotiin. Vähäpukeisten, kauniiden naisten kuvat saivat niskavillani nousemaan pystyyn, haukuin suoriltaan musiikkivideoilla ja elokuvissa ketkuvat puolialastomat naiset, suhtauduin halveksuen autolehdissä poseeraaviin tyttöihin ja pidin pääsääntöisesti kaikkia vähäpukeisia naisnäyttelijöitä, -artisteja, -malleja ja julkisuuden henkilöitä bimboina.

Vetosin milloin naisten halventamiseen ja esineellistämiseen tai ihan vain mokomien eukkojen vähäjärkisyyteen. Näin jälkeenpäin ajateltuna se ainoa vähäjärkinen olinkin minä itse. Syy sappinesteiden kiehumispisteen ylittymiselle ei ollut sen lehdessä, kalenterissa tai telkkarissa patsastelevan naisen älykkyysosamäärä, rasvaprosentti, rinnanympärys tai mahdolliset naisen arvoa alentavat vaikutukset. Minua vaan vitutti, kun en itse näyttänyt samalta. Jumankauta, kun ne tytöt olivat hoikempia, kauniimpia, enemmän photoshopattuja, meikattuja, treenattuja ja puunattuja. Ja minä vain ihan tavallinen.

Onneksi tuli ikä, itsetunto ja pelastus. Aika nopeasti pääsin asiasta yli ja hyväksyin sen, ettei tämä maalaistyttö syntynyt huippumallin mittoihin eikä edes Elovena-tytöksi. Eikä se, että joku toinen tuli voittaneeksi geneettisissä arpajaisissa, ole pois minulta. Kun iän myötä hyväksyin vartalomallini ja tajusin, että sitäkin voi tietyissä rajoissa muokata mieleisekseen, siirtyi turhanpäiväinen kateus syrjään ja ryhdyin katselemaan hyväkuntoisia ja kauniita naisia enemmänkin ihaillen. En ole enää yhtä nuori enkä kai koskaan ole ollut yhtä hoikka ja kaunis, mutta pääsääntöisesti riitän kyllä itselleni ja maailmalle tällaisenakin.

Olen onnellinen, että sain siirrettyä syrjään omasta heikosta itsetunnosta johtuvan vartalokateuden ja ennakkoluulot kauniita ihmisiä kohtaan näinkin aikaisessa vaiheessa. Muistan vieläkin elävästi, kuinka vuosia sitten MP-messuilla töissä ollessani muuan keski-iän ylittänyt herrasmies otti minusta kuvan. Muutamaa sekuntia myöhemmin nainen, ilmeisesti hänen vaimonsa, mukiloi miehensä käsilaukulla, koska hän kuvasi tuota itseään esittelevää halpaa lutkaa. Siinä karskeita haukkumasanoja kuunnellessani päätin, ettei minusta koskaan tulisi samanlaista kuin tuo edessäni riehunut, selvästi jonkin tasoisista itsetunto-ongelmista kärsinyt naishenkilö. En enää ikinä tuomitsisi ketään vain ulkonäön vuoksi tai siksi, että olen kateellinen.

Ja niin se on, että kun sulkee turhan kateuden, ennakkoluulot ja umpimielisyyden ulkopuolelle, niin voi nähdä paljon enemmän kuin paljasta pintaa tai rinnan ja takapuolen kaaria. Aivan kuten tässä lehdessä - ammattitaitoa, tekemisen iloa, omistautuneisuutta ja monen tytön kohdalla elämänsä tilaisuuden. Miten tästä edes voisi tulla muuta kuin hyvälle tuulelle?

 

 

Kommentit

lone star (Ei varmistettu)

Hyvin sanottu, vaikka en tunne pienintäkään kiinnostusta kyseistä kuvateosta kohtaan.

FFFifi
Fitness Führer

Hyvä kirjoitus :) Mä haluaisin kuitenkin tuoda esiin sen, että kaikki naiset (ja miehet) jotka eivät pidä siitä, että mediassa esiintyy vähäpukeisia naisia (tai miehiä), eivät suinkaan ole kateellisia. Kulttuuri, jossa naisen kuuluu huolehtia bikinikunnosta tai asettua katsottavaksi ja kuvattavaksi vähäpukeisena ei ole mitenkään ongelmaton. Tai sellainen, että se pitäisi antaa otettuna ja kritiikittömästi hyväksyä.

Et tätä sanonutkaan, mutta olen tosi kyllästynyt kateuskortin heilutteluun ja siihen, että se vedetään aina esiin tällaisista asioista puhuttaessa. Jos musiikkivideon tai lehden vähäpukeiset naiset ärsyttävät tai harmittavat, se todella voi johtua siitä, että ei pidä siitä roolista, mitä naisille tarjotaan tai siitä, että tällaista kuvastoa näkyy niin paljon tms. Että jos vaikka nuori nainen ahdistuu tästä kuvastosta, siitä ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä kateuteen ja huonoon itsetuntoon, vaikka jossain tapauksessa näitä seikkoja voi sieltä löytyä.

Ei sillä, ettenkö "lukisi" tuota kyseistä lehden numeroa mielelläni itsekin (jos normaalisti ilmestyisi naistenlehti, jossa olisi pelkkiä bikinimuotijuttuja ja kuvia julkuista rantalomalla, niin todellakin tilaisin :D), mutta kyllä mua hieman pännii se, että suunnilleen hienoin juttu mitä nainen muka voi saavuttaa on päästä tuohon kanteen. Eikä tällä mielipiteellä todellakaan ole mitään tekemistä sen kanssa, että mua ei ehkä otettaisi siihen :D

ninoh

Mutta eikö mallille kun mallille varmasti ole hienoa päästä lehden kanteen tai lehteen. Samallahan sitä vois miettiä ,että onko se tohtriksi väitteleminen,oscarin saaminen sun mitta..Ihmiset haluaa eri asioita...Itseänikin ärsyttää jos laulajan oltava alasti, mutta bikineiden esittely on vaatteet päällä aika vaikeaa, miten sitten perus katalogi vaikka se anttilan ei esineellistä naista..

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Meillä ihmisillä on niin erilaiset tavoitteet uralla ja elämässä, toiselle tähtihetki on lentää sukkulan mukana avaruuteen ja toiselle pällistellä lehden kannessa. Monelle mallille tuo on varmasti yksi uran huippuhetkistä ja kuten tuosta juhlavuoden numerosta kävi ilmi, on tuon lehden kansikuvatyttönä olo on potkaissut monen tytön uralle lisävauhtia.

Mutta uskon, että FFFifi tarkoitti kommentissaan lähinnä sitä, että on surullista jos yleisesti naisen arvo mitataan siinä onko kelpo kansikuvatytöksi vai ei.

FFFifi
Fitness Führer

Jep, totta kai se on mallille hieno asia, ja jos mä itse siinä pällistelisin, niin pitäisin sitä hienona asiana enkä ollenkaan ajattelisi, että se vähentää mun arvoa, älyä tai muita saavutuksia tms. ollenkaan.

Kyllä tarkoitin juuri tuota :)

Milka Rantamo
Olennaisuuksia

Hahah, kommentoin ihan samoja juttuja kuin sinä, enkä edes lukenu sun kommenttia ennen sitä! :D No, kertaus on opintojen äiti, eiks? :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hyvä, että huomasit, etten väittänytkään kaikkien naisten vetävän kierroksia vähäpukeisuudesta juuri kateuden ja heikon itsetunnon takia. Minusta on hienoa, että monella naisella on oikeasti hienoja periaatteita ja ajatuksia, joiden vuoksi tämmöisistä(kin) julkaisuista metelöidään. Itse olen kuitenkin ihmisenä sen verran yksinkertainen, että nuoren minän suhtautuminen johtui melko puhtaasti ihan vain kateudesta ja huonosta itsetunnosta. Onneksi kaikki eivät ole tällaisia puusilmiä kuten minä.

Ja inhoan itsekin tuota kateuskorttia, jota tämän tästä tarjoillaan jokaiseen ongelmaan vastaukseksi. Mutta joskus se kortti on ihan oikeakin, kuten julkean näin julkisesti paljastaa.

Milka Rantamo
Olennaisuuksia

"Kulttuuri, jossa naisen kuuluu huolehtia bikinikunnosta tai asettua katsottavaksi ja kuvattavaksi vähäpukeisena ei ole mitenkään ongelmaton."

Tuskin suurinta osaa malleista tähän pakotettu on. Jos mulla olis tollanen vartalo niin olisin varmaan koko ajan alasti. Kai miä oon sitten lesbo/äijä/täysin kritiikitön yhteiskuntaa kohtaan kun kauniisti ja tyylikkäästi tehdyt asiat (vaikkapa naisalastomuutta sisältävät) miellyttää mun silmää. Kauneus on katsojan silmässä, ja bikinikuntojakin on monia.

"Että jos vaikka nuori nainen ahdistuu tästä kuvastosta, siitä ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä kateuteen ja huonoon itsetuntoon, vaikka jossain tapauksessa näitä seikkoja voi sieltä löytyä."

Ehkä se on omasta henkisestä vahvuudesta kiinni, että ahdistuuko tällaisista asioista vai poimiiko positiivisia vaikutteita esim. juuri Kate Uptonilta, joka on mun mielestä yks maailman kauneimmista naisista, ja selkeästi viihtyy omissa (ei nollakoon) nahoissaan. Eihän sellainen ihminen, joka on sinut itsensä kanssa ja vahvalla itsetunnolla varustettu järkähdä kauniiden ja hoikkien ihmisten (joiden TYÖ on olla noita molempia) katselemisesta, eihän?

"...mutta kyllä mua hieman pännii se, että suunnilleen hienoin juttu mitä nainen muka voi saavuttaa on päästä tuohon kanteen." Tätäkin vähän ihmettelin, et kuka näin on väittänyt? Joo, malleille se onkin hienoin juttu, samalla tavalla kun näyttelijälle suurin saavutus on Oscar-palkinto, poliitikolle presidenttiys ja vaikka kokille michelin-tähti. Eihän kenenkään tarvitse ahdistua MUIDEN tavoitteista ja tähtihetkistä jos ei niitä henkilökohtaisesti itselleen halua? 

FFFifi
Fitness Führer

Sä puhut nyt täysin aidan seipäästä kun mä puhuin aidasta :)

Mä puhun kulttuurisista käsityksistä. Ja tässä kulttuurissa se, että naisella on "bikinikroppa" nähdään julkisessa keskustelussa hyvin tärkeänä pääomana, mahdollisesti jopa tärkeimpänä. Ei tarvitse kuin mennä katsomaan iltapäivälehtien sivuja: paljonko siellä on juttuja siitä, että Wow! Tämä nainen on mieletön äiti! tai Seksivau! Näiden tohtorinaisten äly vetää polvet veteliksi! ja kuinka paljon sitten niitä, miten kuuma kukakin on bikineissä? Tähän on turha heittää, että "tarvitseeko niitä lehtiä lukea": tämä kulttuuri on voimissaan, kosketti se omaa elinpiiriä tai ei, ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista on hyvä olla tietoinen, kosketti se omaa elinpiiriä tai ei.

Tuskin ketään on tuohon pakotettu, todennäköisimmin siellä on nuorta naista jonossa enemmän kuin tuhannen vuoden bikininumeroihin saataisiin kuvattua. Koska tällaisesta kulttuurista seuraa, että siinä elävät naiset pitävät bikinikroppaa tärkeänä, ehkä jopa tärkeämpänä kuin muita saavutuksia, ja bikininumeron kanteen pääsemistä tärkeänä, ehkä jopa tärkeämpänä kuin muita saavutuksia. Tämä voi koskea sekä naisia, jotka kanteen haluavat, että niitä, jotka eivät ainakaan tietoisesti sitä halua. Vaikka bikinikropan tavoittelu tai esittely ei sinänsä olisi huono asia, se voi vaikuttaa niin, että naiset eivät arvosta muita ominaisuuksiaan, kehitä muita ominaisuuksiaan tai pitävät itseään arvottomana jos eivät sitä bikinikroppaa saa aikaiseksi (ja ei, se ei ole näiden naisten oma syy ja kerro heidän itsetuntonsa heikkoudesta).

Minunkin mielestäni nuo kuvat ovat kauniita. Se ei silti poista sitä, että niihin voi ja ajattelutavasta riippuen myös tulee suhtautua kriittisesti.

Ja se, että ihminen ei purematta niele kulttuuria jossa elää (esimerkisi ahdistuu/ harmistuu sen kuvastosta) ei mistään suunnasta katsottuna tarkoita sitä, että hän on henkisesti heikko :D

Ihminen voi "hätkähtää" bikinikuvien katselusta monesta syystä, ja on hyvin yksinkertaistettu ajatus, että se johtuisi väistämättä hänen kateellisuudestaan. Tätähän pyrin sanomaan tuossa alkuperäisessä kommentissani. "Hätkähtää" voi siitä yksinkertaisesta syystä, että ei koe kulttuurin tarjoaman naisen roolin olevan sellainen, kuin sen toivoisi olevan. Lisäksi maailmasta löytyy myös miehiä, jotka ovat sitä mieltä, että tämä bikinikroppakulttuuri ei ole ongelmaton. Siitä huolimatta, että he varmasti pitävät tällaisia kuvia kauniina...mistäs ihmeestä siinä sitten on kyse, kun ei kateudella voi selittää?

Kanteen pääsemisen hienous on kulttuurinen käsitys. Aika epätodennäköistä, jos et ole koskaan törmännyt erilaisiin ilmaisuihin kyseisen lehden kyseisen numeron kanteen pääsemisestä :D (Vai vietänkö sitten niin paljon enemmän aikaa angloamerikkalaisen [populaari]kulttuurin parissa, että en ymmärrä, että Suomessa ei siitä puhuta..?) Eihän siinä keskustelussa ole lainkaan kyse siitä, että "ahdistuttaisiin muiden tavoitteista ja tähtihetkistä" vaan siitä, että meillä on olemassa diskurssi jonka mukaan bikininumeron kanteen pääseminen on ultimaalisin saavutus naiselle.

Mä en nyt ehdi jatkaa tätä keskustelua enempää, Anne tiivisti tuolla ylhäällä tosi hyvin sen pointin mitä tarkoitin :) Ja halusin vain muistuttaa, että jos joku ei tykkää näistä kuvista kateuden takia, se ei tarkoita sitä, että kaikki muutkaan eivät tykkää niistä kateuden takia.

Mikäli mun käsitykset kuvista ja kulttuurista kiinnostaa, niin olen tänään klo 21.30 Stradassa kakkosella, tietoni mukaan myös bikineissä :)

ninoh

Haha samoin omaa silmää meillyttää enemmän naisvartalo kuin mies sellainen , oma mies sanoo sen olevan luonnollista naiset ovat niin paljon kauniimmaksi luotuja. Minusta kiva tuo kate kun ei oo niin tikku ei niin reenattu, että todellakin tohon lehteen mahtuu kaiken mallisia naisia..

Kata-Riina (Ei varmistettu)

Ajatuksia herättävä kirjoitus. Patriarkaatti ei ole vain miesten ylläpitämä instituutio, vaan nainen voi yhtä hyvin olla objekti myös toisen naisen katseen alla. Tiedostat varmaan miten paljon häiritsevämpää olisi jos mies hehkuttaisi ko. lehtistä syyttäen kriittisiä tavisnaisia kateudesta? Minusta kuvat ovat kuin astetta kalliimmasta pornolehdestä, ja jos tarkoitus on esitellä kauniita uima-asuja kauniiden mallien yllä, miksi jokaisen bikinit ovat ainakin pari kuppikokoa liian pienet..? On ihan jees että myönnät avoimesti nauttivansa kyseisen kuvaston katselusta, mutta vaikka saisitkin ko.kuvista seksuaalista (on tutkittu että myös heteronaiset katselevat usein mielummin vähäpukeisia naisia kuin miehiä)tai esteettistä mielihyvää, on silti turhaa väittää että tuon tyylisestä naisen esittämistavasta provosoituminen on silkkaa kateutta. On paljon upeita naisia jotka eivät koe tarpeelliseksi paljastaa rintojaan, on valitettavan paljon teinityttöjä jotka tiedostamattaan ja tiedottaen ajattelevat että tissit tekevät naisen ja ne täytyy myös näyttää. Ei se,että sinua itseäsi miellyttävät vähäpukeiset tyttökuvat , tai että minä luen innolla vaikkapa lehtiä jossa arvostellaan julmasti naisten selluliittitakapuolia todista sitä, etteikö median naiskuvasto olisi kieroutunutta. Me naiset olemme itse luomassa ja tuottamassa sitä! Pointtihan on juuri se, että tietyn tyyppiset kuvat alkavatkin näyttää lopulta normaaleilta,haluttavilta, tosilta ja toivottavilta ja sitten ollaankin jo kaukana todellisuudesta. Mallin työ on mallin työtä, mutta en minä ainakaan noissa kuvissa juuri muuta näe kuin "rinnan ja takapuolen kaaria"- en edes niitä bikineitä.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hetkinen nyt. Minähän en väittänyt, että näistä tai muista vastaavista kuvista provosoituminen olisi aina silkkaa kateutta. Puhuin ainoastaan omasta tavastani suhtautua asiaan. Ja vaikka minulla siellä taustalla olisikin ollut jotain "oikeita" ja hyväksyttävämpiäkin syitä provosoitua, niin kateus ja ennakkoluulot ne kuitenkin olivat, jotka aiheuttivat minussa niin rajun vastareaktion. Mutta en missään tapauksessa väitä, että kaikki naiset olisivat kateellisia, kuten toivottavasti suurin osa lukijoista ymmärsi.

Me ihmiset nähdään asiat niin eri tavalla. Toki minäkin näen nuo kuvat seksistisinä (kuten varmasti kaikki), mutta näen niissä myös paljon muuta.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Ja vielä, minuakin muuten ärsyttää, että jostain syystä etenkin noille kansikuvatytöille tupataan sullomaan päälle liian pienet bikinit. Se vaan ei näytä hyvältä.

Emilia M

Tuossa ekassa kuvassa naiselta puuttuu toisesta rinnasta nänni. Ei mul muuta.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Niin, minähän olen näin ammattilaisena innostunut tästä lehdestä myös Photoshopin kannalta :D

aamutar (Ei varmistettu)

Jaan ajatuksesi tässä asiassa, tosin itse olen vieläkin siinä kateusvaiheessa...olen tosin jonkin verran sinua nuorempikin, liekö se syynä. ;) Täytyy myöntää, että aina vähän ärsyttää ja turhauttaa kun näitä lehtiä lukee. Ei siksi, että niissä esineellistetään naisia, mikä ehkä olisikin "oikea syy" kiukustua vaan yksinkertaisesti kateudesta. Hassuinta tässä on se, että olen oikeasti aika nätti. En mallin pituinen tai uskomaton kaunotar mutta saan usein kuulla miten sievä olen, hoikka ja urheilullinen ja onpa minulla kiiltävä tukka, ihana hymy jne. Silti näitä kuvia katsellessa pääni sisällä on käynnissä suunnilleen tällainen keskustelu: "miksi tuokin tuossa pällistelee, näyttäisi ilman photoshopia kalpealta hevoselta! onpa tuo lihava! ja tuollakin on karseat jenkkakahvat ja ihan rumat hampaat! hirveä tyrkkypose, nyt on tytön maine pilalla!" jne. jne. Tiedän, nuo kuulostavat omassa päässänikin typeriltä.

Omalla kohdallani olen ehkä alkanut uskoa niitä, jotka kehuvat minua. Kauneus on minulle tärkeä arvo ja onhan se nyt ihanaa kun ihmiset antavat positiivista palautetta. MUTTA ei kukaan kuitenkaan halua MINUA mihinkään poseeraamaan. Ei pyydetä messuille, ei valokuvamalliksi, ei edes koulun lehteen kukaan halua pärstääni. Lihavampia ja huonoihoisempia kavereita kyllä pyydetään ja sekös RIEPOO. Ai miksikö niitä pyydetään? No siksi, että he ovat saatanan paljon parempia ja mukavampia ihmisiä ja sen lisäksi vielä ihan kivan näköisiä. Itse olen tasan ja ainoastaan vain kaunis, en hauska ja kiva. Ja se Sinivaarakin vähän väliä poseeraa jollekin ja laittaa vielä kuvia siitä blogiinsa!!! Miksei kukaan ota MINUSTA upean taiteellisia kuvia ja rusketusmainoksia?!?! MINÄ MINÄ MINÄ!!

Huh, tekipä hyvää vähän avautua anonyymisti. En taida olla ihan terve päästäni kun näin paljon kierroksia otan tissikkäiden naisten bikinikuvista...:D ja oikeasti, blogisi on ihana ja sitä mielelläni lueskelen. :) En vain voi olla antamatta pienen kateuden hiipiä siuluuni kun Sinivaaran olkapäät ovat taas pyöristyneet ja omani ovat ihan yhtä ruikulit kuin aina ennekin.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Haha, joskus tekee ihan hyvää olla itselleen rehellinen ja pohtia, että miksi oikeasti tuntee niin kuin tuntee. Mutta juu, kateus on ihan inhimillistä. Eri asia on, onko kyseessä sellainen harmiton "ihaileva" kateus vai oikeasti sisintä korventava ja pahansuopaisuutta ruokkiva kateus. En usko, että sellaista superihmistä onkaan, joka ei joskus jostain naurettavastakin asiasta olisi ollut kateellinen. Ja muuten, vaikka olisit miten nätti, miten hyvä, miten mukava ja fiksu, niin aina on joku, joka on vielä parempi.

Upea teksti!!!!!! En täysin samoilla linjoilla kanssasi, mutta kyllä arvostan rehellisyyttäsi. On niin harvinaista lukea jotain jossa ihminen oikeasti myöntää omia puutteitaan. Niin ja mikä hienointa, olet itse päässyt puuteistasi yli ja ympäri. Harmillista että jotkut vetää herneen nenään siitä mitä SINÄ ajattelet. Ethän sinä missään kohtaan sanonut että muiden pitäisi ajatella samalla tavalla. Villi veikkaukseni on että he ajattelevat asioista samoin kun sinä ennen mutta eivät uskalla sitä myöntää. Tekee kaikille hyvää mennä itseensä ja miettiä omien ajatuksien syitä ja seurauksia. Kiitos vielä :)

Reettuli (Ei varmistettu)

Aivan mahtava kirjoitus!

Itsekin käytän aika ajoin Sports Illustraten bikinikuvia motivaattorina oman kropan muokkauksessa. Siis muokkauksessa urheilun ja ravinnon avulla. Nämä mallit (ei tosin kaikki) ovat mielestäni pirun kauniita ja ainakin kuvissa osan heidän kropista näyttää miellyttävän urheilulliseltakin. Sen vuoksi tämän julkaisun kuvat toimivat myös minun kaltaisen, vähän lihaksikkaamman naishenkilön, motivaattorina.

Ja mainittakoon vielä, että olen täys hetero (nainen), naimisissa miehen kanssa.

Kissankieli
Hello Dolly!

Toit kyllä hyviä pointteja esiin ja rehellisyys on aina ilahduttavaa :D Olen varmaan käynyt tuon kateusvaiheen läpi, tuntui niin oudon tutuilta nuo ajatukset :D Nykyään kaipaan vaan oikeasti erilaisia vartalomalleja vähäpukeisiin julkaisuihin. Siis että olisi joskus joku edes kokoa 38-40 oleva nainen esitetty kauniissa valossa, sen sijaan että siihen liittyy ivaa (tyylin Baywatch). (Muistaakseni Janina Frostell on tällaisissa esiintynytkin Panos Emporion vetimissä. Hän on kyllä voittanut geneettisissä arpajaisissa jättipotin...)

Mutta totta tuokin mitä joku kommentoija toi aiemmin esiin - tämän kaltaiset julkaisut ovat osaltaan uusintamassa naisen objektin asemaa. Jollain tasolla kaivamme maata omien jalkojemme alla.

(Toivottavasti en ikinä koskaan löydä itseäni mätkimästä miestäni toisen kauneuden ihailun vuoksi - tosi pelottava ajatus :D)

Pineapplehead

"...joukkoon mahtuu myös muualtakin kuin rinnoistaan runsaita naisia, on kovakuntoisempia, hoikempia, tummia ja vaaleita tyttöjä."

No joo, tuostakin huolimatta kyseisen julkaisun naiskuva on hyvin yksipuolinen. Mielelläni näkisin bikinikuvia joskus niistä "päärynävartaloistakin", joissa rehevään lantioon on yhdistettynä A-kupin rinnat... Plussaa kuitenkin siitä, että yhdessäkään kuvassa ei näytä olevan nälkiintyneen laihoja luuviulumalleja!

muuan vakkarilukija (Ei varmistettu)

Ihana huomata, että suurinosa ellei jopa kaikki näiden kuvien naiset ovat normaalipainoisia. Lehti ei ole entuudestan tuttu, joten en tiedä onko heillä ollut tapana käyttää aina normaalipainoisia malleja, mutta ilahduin kovasti näistä kuvista. Onkohan bikinivalmistajilta kysytty lupaa vai onko he jopa itse teettäneet kuvat tähän lähteen näillä malleilla? Tuohan voi olla isokin riski käyttää jotain muuta ku 190cm anorektikkoa myynnin kannalta.
Tätä linjaa haluisin nähdä muissakin lehdissä :)
En jaksanut lukea jokaista kommenttia rivi riviltä, joten joku on voinut tämän jo mainitakin.

Maira! (Ei varmistettu)

Tässä Hesarin juttu aiheesta "Mallikin voi olla yliopistossa koulutettu, älykäs ihminen! OOH" http://www.hs.fi/ihmiset/Mia+Stellberg+on+malli+maanviljelij%C3%A4+ja+ol...

Nooravierailija (Ei varmistettu)

Ihan älyttömän mielenkiintoista keskustelua, kiitos tästä!

Mä oon varmaan osaksi aivopesty sillä, että tää nykyajan meininki jossa täydelliset pimut hengaa ilman vaatteita ja selluliitin häivääkään on väärin, hyi, paha! ja vähentävät mun arvoa naisena. Ryhdyin miettimään, oonko vähän tekopyhä. Kyllähän mäkin tykkään kauniita ihmisvartaloita kattella! Haluaisin itsekin hyvän pyllyn. Haluaisinko unelmapyllyni kanssa lehden kanteen? No en.

Jaa miks en? Uskoisin, että jos mut tunnettaisiin bebapirkkona joka hengaa vähissä vaatteissa kameran edessä, muhun kohdistuis paljon ennakkoluuloja ja näin mun asema vaikeuttuis esim. työnhaun tai erilaisten kanavien kautta vaikuttamisen saralla. Mua pidettäis tyhjäpääbarbiena. Ja entäs sitten tällaset kateustapaukset? Vihaa satais joka puolelta. Mutta kyllähän sellanen upeuskroppa kelpais. Ja sitä ihan varmaan kehuttaiskin! Mutta jos pääsisin huippukuntoon ja huippukunnossa päättäisinkin mennä lehden kanteen tienamaan, luulen, että siinä mentäis jonkun hyväksynnän rajan yli ja suhtautuminen muuttuis: se ois sitten ihan no-no. Kellä kauneus on se kauneuden kätkeköön, näinkö se nyt on? Onko ongelma nyt siinä, miten suhtaudumme näihin mainostyttöihin, ei naisiin yleensä? Kärjistettynä.

Mä kyllä kattelen mieluummin noiden mimmien ihania ahtereita kuin että omani tai omani kaltainen ei-niin-napakka olisi siellä. Se, että tiedostan olevani vähän selluliittisempi ja en niin muotovalio kuin noi yksilöt lehdissä ja mainoksissa, ei kuitenkaan saa mua kateelliseksi niin, että suhtautuisin niihin mitenkään ikävästi - lähinnä vain ihaillen. Tiedän, että tollaseen kroppaan tehdään töitä. Tollaseen kroppaan ei ahdeta suklaata ja hampparia samaa tahtia kun omaani. En voi sanoa että "voisinhan mäki tollasen hankkia jos vaan haluaisin" mutta haluanhan mä nytkin, en kai vaan tarpeeksi. En oo valmis laittamaan siihen niin paljon aikaa ja energiaa, en pidä sitä niin tärkeänä asiana. (Ja tykkään liikaa syödä.)

Oon 17 vuotta, tykkään mun kropasta, treenaan 5 kertaa viikossa "omaksi ilokseni" ja joskus kuulen jämäkistä olkapäistäni mukavia kommentteja, mutta en revi ulkonäöstäni ja sen virheistä ressiä. Haluan vetää 10 leukaa ensi kesänä, mutta vatsalihasten treenaamista inhoan. En suutu, jos joku mua paremman näkönen tyyppi hengaa lehdissä ja mainoksissa. Ihailen A. Sinivaaran upeaa habaa ja ehkä joskus hankin itsekin samanmoisen. Olenko siis normaali?

Kate on kaunis (Ei varmistettu)

http://www.space.com/24726-kate-upton-zero-g-sports-illustrated.html Videolta näkyy et kyllä tarvitaan paljon kuvaajia et saadaan paljon hyviä kuvia mistä valita.
Kate on kyllä hyvä esimerkki ettei aina tarvi olla laiha tai muuten tosi hyvässä kunnossa ja Kate on monien miljoonien miesten unelma. Kauniit kasvot, povekas ja muutenkin naiselliset kurvit. Ja päässyt vielä huippumallien kanssa ihan huippumuotinäytöksiin, ei siellä kovin usein näy kurvikkaita, yleensä vain niitä mallimaisen laihoja.
Yksi syy Katen suureen suosioon taitaa olla ne isot luomurinnat jotka on usein pääosissa eli siis asut on pienempiä kuin normaalisti.
http://swimsuit.si.com/swimsuit/models/kate-upton/videos/zero-gravity-be... useampia videoita kuvauksista

Nāiádes
Naiádes

Mä pohdin tätä asiaa juuri muutama viikko sitten Helsingissä MP-messuilla Assemblyjen sivussa pyörähtäessäni! Mua nimittäin aivan hirvittävästi huvittivat ne tytöt, jotka pyörien päällä verkkosukkahousuissa ja alushousuissa istuskelivat ja hiuksiaan heiluttelivat. Lähinnä siltä kannalta, että miten tajuttoman siistiä on, et toi on oikeesti jonkun työ! Ne saa tosta palkkaa! Siis joku maksaa niille rahaa, et ne tekee tota! Musta se on ihan kauhean hauskaa : D

Mutta myönnän kyllä sen, että automaattisesti ajattelen semmoisen messutytön hieman vähemmän älykkääksi naiseksi. Näin ei pitäisi missään nimessä olla, ja se onkin yksi niistä asioista joita itsessäni pitäisi kehittää. Saatan myös joskus ajatella, että voi kun toikin voisi oikeasti olla jotain... 

Ja mikäpä minä olen kenenkään elämänvalintoja arvostelemaan.

Kate on kaunis (Ei varmistettu)

Niistäkin nuorista neidoista löytyy kaikenlaisia tapauksia, suurin osa tekee enemmän tai vähemmän satunnaista keikka PR työtä, osa toivoo pääsevänsä sitä kautta parempiin mallihommiin mut aika harva pääsee.
Ja täytyy siinä olla jotain et ylipäätään haluaa ja tykkää tehdä sitä duunia, ei siinä kaikki viihdy eikä se niin hohdokasta loppupeleissä aina ole.
Kyllä siinä pitää olla tietty luonteenpiirre et haluaa olla esillä ja muiden katseltavana, joskus jopa vähissä vaatteissa vaikkei kroppa aina niin timmi olekkaan.
Sama muuten pätee osaan blogin pitäjistä eli haluaa olla esillä kuvissa.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Sanoisin, että sitä pitää osata jollain tavalla "esineellistää" itsensä (just se juttu, mistä kaikilla nousee aina niskakarvat pystyyn). Minä aina messuhommia tehdessä vitsailinkin, että jätin aivot narikkaan töihin lähtiessäni. No, oikeasti tein tosi paljon sitä sosiaalista työtäkin siellä enkä vain patsastellut, mutta kuitenkin. Se kuvissa esiintyminen ei itselleni ole mitenkään kiusallista tai hankalaa. Olen sitäkin ammattini puolesta osannut aina katsoa jotenkin... no, markkinoinnin kannalta, miten paljon kivempi se messuilla otettu uutuus-pyörämallin kuva on, kun sen vieressä seisoo hymyilevä tyttö ja sama juttu siellä kotialbumeissa.

Sitä tosi vähissä vaatteissa messutyttöilyä en koskaan ole ymmärtänyt. Tai siis, eihän se ole yleensä sen tytön valinta, vaan asiakas valitsee tytön vaatteet tai antaa siihen ohjeistuksen. Vuosia sitten, kun tein ensimmäisiä messukeikkoja, oli tyttöjen pukeutuminen vielä tosi maltillista, hametta, saappaita ja hihattomia paitoja, mutta nopeasti se muuttui siihen, että vastaan tepasteli tyttöjä pelkissä rintaliiveissä ja alushousuissa ja pohja saavutettiin, kun keskellä messupäivää (jolloin paikalla on paljon lapsia), esiintyi naapuriosastolla strippari. En vieläkään tajua mitä sen näytteilleasettajan päässä liikkui. Ja mitä niiden vanhempien päässä liikkui, jotka antoivat ala-asteikäisten muksujen katsella ilkosillaan tanssivaa naista heti siinä eturivissä.

Se on muuten ihan totta, että bloggaajankin pitää olla valmis (ellei sitten halua olla täysin anonyymi) laittamaan itsensä esille ja olemaan valmis saamaan siitä sitten sitä törkykommentointiakin. Itse koen, että kirjoitan paljon sellaisista aiheista, jotka vaativat omaa kuvaani, joskus vähissäkin vaatteissa. Tuntuisi hölmöltä puhua esimerkiksi dieetin etenemisestä ilman, että siitä olisi konkreettista kuvamateriaalia. Itse suhtaudun blogiini vähän samalla periaatteella kuin tekisin juttua lehteen. Hyvässä jutussa on mukana myös kuvia, niitä henkilökuviakin jos on kyse henkilöhaastattelusta.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Olen itse asiassa valtavan onnellinen siitä, että olen aikoinaan tehnyt noita messuhommia aika paljonkin (tekisin varmaan vieläkin, ellen olisi näin vanha ja Amerikassa). Se työ nimittäin avasi silmiä aika paljon, monessakin suhteessa. Ensinnäkin siellä oppi sen, että ihmisten toisinaan hyvin ilkeätkin kommentit menee toisesta korvasta sisään... ja tulevat samantien toisesta ulos. Siitä on ollut apua mm. tässä blogitouhussa. Samaan syssyyn sitä myös oppi, miten töykeitä ja ahdasmielisiä ihmisiä suureen ihmismassaan mahtuu  Lisäksi sitä tajusi aika nopeasti, että se työ on itse asiassa pirun raskasta, ihan oikeaa työtä. Kun kymmenen tuntia hymyilet yhtä soittoa, juttelet ihmisten kanssa ja seisoskelet epämukavissa kengissä tietoisena siitä, että joku ottaa kuvan varmasti silloin kuin sitä vähiten odotat, vaatii se melko paljon turnauskestävyyttä. Ja sitten ne messutytöt, opin nopeasti, että siihen porukkaan mahtuu monenlaisia persoonia. Moni tytöistä on ihan "tavallisia", muita hommia päätöikseen tekeviä, jotka hakevat lisätienestejä messukeikoilla, kuten nyt vaikka minä, markkinointiosaston AD. Joukkoon siis mahtuu ammattilaisia moneltakin eri alalta ja tämäkin jo puhuu sen puolesta, ettei promootiotyöntekijä ole aina aivoton bimbo. Mutta on siellä niitäkin. Muistan, kuinka naapuriosastolta tuli tyttö jututtamaan minua ja hän hämmästeli kovaan ääneen, kun en tiennyt kuka hän on. Ilmeni, että hän oli tv-chatin juontaja ja harrastanut seksiä jokaisen Hunks-ryhmäläisen kanssa. Että tuota... joo.

No, joka tapauksessa, itselleni tuo työ ei ollut pelkkää patsastelua verkkosukissa moottoripyörien päällä, vaan nautin aidosti siitä, että sain jutella lajin harrastajien kanssa niin, että minulla oli messuosastolla ihan oikea funktio, enkä ollut vain pelkkä esine. 

 

Nāiádes
Naiádes

Niin, sepä! Eihän tuossa vähä-älyisyydessä mitään logiikkaa olekaan, sillä itsekin paljon erilaisista myynti/infopiste/vastaavia töitä tehneenä voisin aivan hyvin lähteä kyseisille messuille töihin. Eikä se minua muuttaisi mihinkään suuntaan.

Se taitaa olla samanlailla "piiloraskas" työ kun bändien kanssa merchandise-myyjänä kiertäminenkin. Siinähän vaan vähän kiertelee Suomea ja myy levyjä sivussa! Joskus vaan saattaa olla niin, että perjantain keikalta saadaan kamat nippuun yhden-kahden aikaan yöllä ja seuraava festari onkin toiselle puolella Suomea, jonne on heti lähdettävä ajamaan kun aamukahdeksalta pitää olla paikanpäällä kasaamassa tavaroita soundchekiä varten. Pari tuntia unta autossa, kymmenen tuntia festareille töitä ja sama uudestaan : D

lone star (Ei varmistettu)

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä naisihmisenä, että tällaistenkin "viattomien ja vilpittömien" kuvakirjojen katselu jotenkin alentaa naista, ja vielä raaemmaksi sen tekee kun toinen nainen katsoo toista arvostellen ja vertaillen takapuolia ja rintoja. Minusta siinä on jotakin perverssiä. Näillä kuvilla varmasti halutaan tyydyttää ihmisten tirkistelyhalua, joko tietoisesti tai tiedostamatta. Näissä kuvissahan on AINA nainen tirkistelyn kohteena.

Meidän postilaatikkoon tuli joku alusvaatekatalogi jonkun miehen nimellä, ja annoin sen puolisolleni, että kiinnostaako häntä miehenä sellailla sitä. Hän katsoi kuvia ja sanoi, että nämähän ovat lapsia tai lapsinaisia, pikkutyttöjä joille oli laitettu pompularinnat. Ihan surullista, että tyttöjä on pantu tällaiseen asemaan, ja kurkistelun kohteeksi muka alusvaatemyynnin varjolla.

Vaikka kuinka vakuutellaan, että kaikki nämä kuvat ovat vilpitöntä alusvaatteiden ja uimapukujen myynninedistämistä, niin epäilen syvästi. Mutta heti herää kysymys, että mitä ovat ne tarkoitusperät näille kuville ja kuka ne määrittää, ja mistä tarve näille kuville ylipäätään syntyy? Halutaanko näillä vain ruokkia mahdollisesti ihmisten seksuaalista turhautuneisuutta ja vajavaisuutta, eli kaikenlaista kyltymättömyyttä tällä alueella. Näin ajatellen naiset on asetettu tähän asemaan eli tyydyttämään suurien massojen seksuaalisia tarpeita kuvien muodossa.

Paskapaiva (Ei varmistettu)

Vaikka sen kuinka voissa paistais, niin 'seksi-myy', aina ja jokaisen teollisuuden ymparilla. piste. Ei siita kannata verenpainetta nostattaa. Nain se on aina ollut ja nain se tulee jatkumaan.

empuska

Tietenkin aina tulee olemaan, jos sitä ei koskaan oteta esille mainostus/myyntitilanteissa. Jotenkin paradoksaalista luulla, ettei asiat muutu, jos heittelee kädet ilmaan ja valmistautuu itkupotkuraivareihin, kuten avuttomat idiootit tekevät, ettei vain tarvitsisi ajatella aivosoluilla yhtään enempää.

Oikeastaan, jos on niin tyhmä, että hassaa rahansa turhuuteen, koska kivannäköinen ja vastakkaista sukupuolta oleva ihminen sitä promosi, eikö se jo itsessään kerro, kuinka typerä ihminen tuotteen ostaja on? Se, miksei näiden tuotteiden ostajille ei koskaan hahmotu se, miten typerinä tuotteen mainostajat heidän kohdeasiakkaitansa pitää, on juuri se ongelma, miksi kädet ylös "Ei mahdetaan asialle mitään, mitään ei mahdeta"-nillittämisellä ei sitä tasan muuteta.

FFFifi
Fitness Führer

Paitsi että on aika kyseenalaista, myykö se http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/60039-tiesitko-taman-seksi-myy-huonommin-kuin-vitsi. Tämä löytyi yhdellä haulla, mutta tuskin on ainoa sarjassaan.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mulla on sellainen hauska sanonta, jonka duunissa ideointipalavereissa aina välillä heitän ilmoille: Jos en keksi mitään muuta, niin laitan siihen tissit! Melkein harmittaa, että aina oon kuitenkin lopulta keksinyt jotain muuta. Jonain päivänä vielä ehdotan asiakkaalle hiukkaskiihdyttimen markkinointia rinnoilla, jonain päivänä.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Minä en kyllä oikeasti katso niitä kuvia arvostellen, en vertaillen enkä myöskään mitenkään seksuaalisesti. Näin visuaalisena ihmisenä ne kuvat vain ovat hirveän kauniita, ihmiset ovat kauniita, värit ovat kauniita ja kaikessa taidokkuudessaan ne kuvat olisi varmasti nättejä, vaikka niissä sitten makoilisi merilehmiä (ja sitten vielä se lehden taitto, hienoa työtä). Siksi mun mielestä on vähän säälikin, että osa ihmisistä ei näe esimerkiksi tässä kyseisessä lehdessä mitään hyvää. Ei tämä kuitenkaan mitään pornoa ole.

Toisekseen alastomuutta ja vähäpukeisuutta on ollut jo kauan ennen minua, kauan ennen meidän isovanhempia ja kauan ennen kuin kukaan edes muistaa. Ajatellaan nyt vaikka niitä roomalaisia patsaita peniksineen, tisseineen ja kaikkineen. Kyllä niistä nyt ajatellaan, että taidettahan ne vaan, mutta varmasti ne olisivat tehneet ihan samanlaisia lehtiä siihen aikaan kuin mekin jos olisivat taitaneet painotekniikan. Mutta tekniikan puuttuessa joutuivat veistämään alastomat hahmonsa kivestä. Ja juu, tiedän, että nykypäivänä painitaan ihan eri mittakaavassa tämän alastomuudella ja vähäpukeisuudella mässäilyn kanssa ja myönnän, että siinä on menty myös liiallisuuksiin, esimerkiksi musiikki-bisneksessä, mutta silti. Ehkä olen vain turtunut, mutta en enää jaksa provosoitua, olenhan itsekin ollut enemmissä ja vähemmissä pukeissa kameran edessä. Sen kun voi tehdä niin monesta muustakin syystä ja niin monella eri tavalla, kuin seksuaalisesti.

lone star (Ei varmistettu)

En tarkoittanut mitenkään osoittaa sinua tällä kirjoituksellani, vaan yritin pohtia tätä asiaa tältäkin kantilta. Sinulla on ehkä työsi puolesta "rennompi" asenne näihin katalogeihin, ja katsot niitä eri lähtökohdista.

Todellakin alastomuutta on aina ollut taiteessa ja eri kulttuureissa eri tavoilla, ja onhan alastomuus luonnollinen olotila ihmiselle. Mutta kuinka moni kokee sen luonnolliseksi, jos aletaan mennä siihen suuntaan, että nimenomaan naisten olisi suotavaa panna avunsa esille ihan arkisissa töissä ja arkisessa elämässä. Nykypäivänä jo melkein tuntuu että tällainen vaatimus on jo osittain arkipäivää, eikä sitä edes pidetä mitenkään naista alentavana. Vaikka oikeastihan se sitä on, sukupuolten epätasa-arvoa, sillä miehiltä ei vaadita vastaavaa. Heille riittää siisti puku kravatteineen ym.

Mutta: entäpä jos joku näistä kuvissa esiintyvistä naisista onkin hoksannut (uskoisin että aika moni), että kropalla voi tienata melkoisesti (siis aikuinen, omilla aivoillaan asiaa ajatellut nainen) ja on ihan siksi siellä kuvissa ja vapaaehtoisesti, että kroppa on työväline siinä missä esim. aivot, kädentaidot tms? Ne lapsimallit on asia erikseen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mites tuo botox otsassa keskellä? Ei muuten jää tuollaisia sivuryppyjä otsaan :O

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Missämissämissä näkyy sivuryppyjä? Mä en näe yhdessäkään kuvassa rypyn ryppyä :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.