Yllättävän kallista

Onnenpäivä

Yhdysvaltoja pidetään usein Suomeen verrattuna suoranaisena halpamaana. Ja onhan se tottakin; monet suomalaisen tuloista leijonanosan vievät kustannukset, kuten nyt vaikkapa auto tai polttoaine, ovat tällä mantereella huomattavasti halvempia. Eikä ole ihme, että kaikki Suomesta tulevat vieraamme matkaavat tänne yhdellä vaatekerralla ja palaavat kotiin laukut painorajan ylärimaa hipoen. Vaatteet, kengät, laukut ja kosmetiikka ovat sen verran halpaa oikeista paikoista ostettuina, että vielä yli neljän täällä asutun vuoden jälkeenkin jaksan hämmästellä asiaa.

Mutta eipä niin paljon halpaa etteikö jotain kallistakin. On ihan yleisesti tiedossa, Suomessa saakka, että terveydenhoidon ja terveysvakuutuksien kustannukset hipovat tässä maassa pilviä. Mainittakoon tästä esimerkkinä vaikkapa lapsen saaminen kaikkine neuvolakäynteineen ja synnytyksineen, jonka seurauksena tiskiin pamahtaa 30 000 - 50 000 dollarin suuruinen lasku. Tästä keskiverto-amerikkalainen maksaa itse noin kolmasosan ja vakuutusyhtiö kuittaa loppusumman. Ja voin kertoa, ettei se terveysvakuutuskaan ole ihan ilmainen. En siis potenut lainkaan huonoa omatuntoa käydessäni vilauttamassa pikkuviallista polveani Lakersin koripallojoukkueen polvispesialistille. Vaadin palvelua koko rahalla, hitto vie, koko rahalla.

Terveydenhuollon, vakuutuksien, koulutuksen tai Kaliforniasta omistusasunnon hankkimisen lisäksi on jokapäiväisessä elämässä paljastunut yksi jos toinenkin yllättävän kallis asia. Näistä seuraavaksi pieni listaus jotta teillä siellä Suomessa on pikkuisen parempi mieli, kun seuraavan kerran maksatte ylihintaa Coors lightista tai Michael Korsin käsilaukusta.

 

Puhelinliittymät
En tiedä miksi, mutta puhelinliittymät ovat Yhdysvalloissa sikamaisen kalliita. Esimerkiksi oma liittymäni, johon ei kuulu rajatonta datasiirtoa tai kytkypuhelinta, maksaa kaikkine kilkkeineen, piilomaksuineen ja veroineen yli 100 taalaa kuukaudessa.

Verhot ja petivaatteet
Kun muutimme Yhdysvaltoihin, jätin lähes kaikki petivaatteet Suomeen kun ajattelin, että uusien ostaminen täältä olisi edullista. Väärin. Ellet onnenkantamoisella satu löytämään mieleisiä petivaatteita outletista, saattaa parisängyn pussilakanalle tyynyliinoineen ja aluslakanoineen tulla hintaa jopa 300 taalaa. Jos haluat ostaa petivaatteet edullisesti, pysy kaukana paikallisista sisustusliikkeistä ja hienommista tavarataloista ja suuntaa Ikeaan, Targetiin, Kolhsille, Home Goodsiin tai Amazonin verkkokauppaan. Tai sitten tuo petivaatteet Suomesta.

Ja sama juttu verhoissa. Yhden verhon hinta paikallisessa sisustuskaupassa on alken 50 dollaria, joten yhden olohuoneen ikkunapinta-alan peittämiseen saattaa helposti upota monta sataa, jopa tonni. Verhojen hankkimiseen suosittelen samoja paikkoja kuin petivaatteiden ostamiseenkin.

Hieronta ja kauneudenhoito
Olen tässä viime vuosina oppinut, että monet palvelut joissa tekijänä on amerikkalainen, ovat kalliita. Toisin kuin thaihieronta, on tavallinen hieronta tai urheiluhieronta yleensä paikallisen suorittama palvelu ja näin ollen yllättävän kallista, hinnaltaan vähintään samaa tasoa kuin Suomessa. Kun pedikyyrit, manikyyrit, rakennekynnet ja sen sellaiset eivät yleensä maksa kahtakymppiä enempää, maksavat kasvohoidot ja vartalohoidot maltaita, paljon enemmän kuin Suomessa. Esimerkiksi Suomessa suosiota niittävä kavitaatiohoito maksaa täällä Kaliforniassa kerralta yli 500 taalaa, kun Suomessa hoidon saa reilusti alle 200 euron. Myös kasvojen mikrohionnan hinta lähentelee täällä 200 taalaa, kun Suomessa pulitin kyseisestä toimenpiteestä 60 euroa.

Paketillinen papatteja, 29 taalaa.

 

Ilotulitteet
Poikkesimme viime joulukuussa Floridassa ilotulitekaupassa ja kaikenlaisten räjähteiden ystävänä olin lentää järkytyksestä takamukselleni. Kun Suomessa lyödään tykinjyskyjä pakettikaupalla matkaan kaupanpäällisinä, maksavat täällä pikkupapatitkin kolmekymppiä paketti. Oikeat raketit taas maksavat kappaleelta helposti yli kuusikymppiä, joten tyydyin ostamaan itselleni paketin jättitähtisadetikkuja, kympillä.

Ihan tavallinen tuoksukynttilä, 29,99 taalaa + verot.

 

Kynttilät
Kynttilät ovat selvästi parempituloisten ihmisten ilo, ainakin mitä voi päätellä hintalapusta. En nyt tarkasti muista mitä kynttilät maksavat Suomessa, mutta epäilen etteivät ne kuitenkaan maksa yli kahtakymmentä euroa kappaleelta. Toki täältäkin saa kynttilöitä halvemmalla, kun tietää mistä hakea (Home Goods, World Market, CVS...), mutta sisutusliikkeissä hinnat ovat naurettavan korkeat.

Muutamat ruoka-aineet
Ruokaostoksia tehdessä on tullut vastaan monia aivan käsittämättömiä asioita, jotka ovat vielä kalliimpia kuin Suomessa. Näistä esimerkkinä vaikkapa ruisjauhot, joita on paitsi vaikea löytää, ne myös maksavat melkoisen paljon. Myös kahvi on pääasiassa kalliimpaa kuin Suomessa (paketin keskihinta siellä 8-9 taalan paikkeilla), juusto on vähintäänkin samaa hintaluokkaa kuin Suomessa, samoin kala, paitsi purkkitonnikala josta saattaa joutua maksamaan lähes viisikin taalaa purkilta. Myös suomalaisen saliaktiivin perusruokavalioon kuuluva rahka on täällä Amerikassa niin harvinaista herkkua, että ainoa kauppa joka lähitienoolla sitä myy (Whole Foods), nyhtää pienestä purkista lähes seitsemän taalaa.

Parempien ihmisten ruokaa. Eli pieni purkki rahkaa, 6,99 taalaa.

 

Tokihan kaikki on aina suhteellista. Mikä on toiselle kallista, on toiselle halpaa ja toisinpäin. Muistan aikoinaan muiden maahanmuuttajien kanssa englannintunneilla käydessäni, kuinka Meksikosta tullut nuorimies valitteli Kalifornian bensanhintaa kohtuuttoman korkeaksi kotipuoleen verrattuna. Minä taas suomalaisena nauroin melkein ääneen joka kerta Hummerin tankkia täyttäessäni.

 

 

Kommentit

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Mmm... niiden meikit on ainakin CVS:ssä mun mittapuulla halpoja :O

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Joo, totta huutelet jos kurkkaa vaikka CVS:n nettikauppaan.

VeeraA (Ei varmistettu) http://veerakaukanakotona.blogspot.com/

Hintaerot osavaltioiden välillä ovat myös valtavan isoja ja näkyvät jotakuinkin kaikessa. Muutimme syksyllä verottamasta New Hampshiresta Kaliforniaan ja meinasi päästä itku, kun tajusin kuinka paljon enemmän kuukaudessa menee rahaa (kaikkeen muuhun paitsi talon lämmitykseen :p )... Tosin, onhan Kaliforniakin vielä ihan edullinen, kun vertaa esim. Hawaiin tai Alaskaan.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Joo, ihan totta. Ei tarvitse mennä kuin Nevadan puolelle niin polttoainekin on ihan reilusti halvempaa. Myös Kalifornian sisällä on isoja hintaeroja. Kun asuimme Piilaaksossa, oli kaikki kiinteät kulut (jäte, vesi, sähkö, kaasu) paljon korkeammat. Täällä Orange Countyssa on esimerkiksi jätemaksu kolmelta kuukaudelta vähemmän kuin San Josessa oli kuukaudessa :O

hanne_tasteofhoney

Hauskaa, että sä ehdit kirjoittaa tällaisen postauksen - se on ollut mulla takaraivossa kytemässä jo pitkään. Nämä hintaerot kuitenkin ovat niitä, jotka ihmisiä monesti kiinnostavat. Ehkä noin karkeasti sanottuna voisi jopa sanoa, että eläminen on suunnilleen saman hintaista Suomessa ja Jenkeissä: maksamme vaan vähän eri asioista ja eri systeemillä. Itselleni tuli kyllä ihan totaalisena yllätyksenä se, miten paljon vaikkapa juuri puhelinliittymät (ja se itse puhelin) maksavat täällä! Ja tuo terveydenhuolto on kyllä ihan uskomattoman kallista: ensin maksat monta sataa kuussa vakuutuksia, ja silti joudut maksamaan omavastuita moneen tonniin asti vuosittain, plus sitten sen lääkärikäynnin yhteydessä maksettavan co-payn. 

Välillä on tosiaan kauppareissuilla korvennut aivan järjettömästi se, että on suunnitellut tekevänsä jotain tiettyä ruokaa, ja sitten suunnitelmat pitääkin vaihtaa lennossa, kun hinnat ovatkin jotain ihan muuta kuin mihin Suomessa on tottunut. Täällä saa kyllä tietynlaisia eineksiä ja prosessoituja puolivalmisteita ihan ilmaiseksi, mutta sitten tietyissä kaupoissa vaikkapa tuoreet ainekset maksavat aivan mansikoita. Suomessa pelaa yleensä se logiikka, että kun itse alusta asti tekee, pääsee halvemmalla (ja lopputuloskin on yleensä maukkaampi), mutta täällä kannattaa ainakin rahallisista syistä ostaa valmista. Leipominen on itselläni ainakin jäänyt ihan kokonaan, kun leivonnaisia saa halutessaan ostettua niin halvalla.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hei katso jos löydät teidän lähistöltä jonkin pikkukaupan, joka ei kuulu mihinkään isoon ketjuun. Meillä on ihan lähellä pari kulmakauppaa, jotka tuovat maahan elintarvikkeita pääasiassa lähi-idästä. Näistä kaupoista saa jostain syystä hedelmiä ja vihanneksia huomattavasti halvemmalta kuin normi kaupoista, samoin luomulihaa ja leipää. Ostin itse juuri alle neljällä taalalla latvialaista ruislimppua sekä parilla taalalla rieskaa! Myös juusto on tuolla lähes puolet halvempaa kuin Vonsilla tai Ralphsilla. Ai niin, jos tykkäät leipoa niin jauhot kannattaa tilata iHerb.comista :)

hanne_tasteofhoney

Kiitos vinkistä! Mä oon onnekseni löytänyt nyt Sproutsin, ja se on ehkä lähinnä sellaista ruokakauppaa, missä Suomessakin shoppailin. Siellä on vihannekset, hedelmät, liha ja maitotuotteet todella edullisia muihin paikkoihin verrattuna. Aluksi mulla saattoi mennä kolme tuntia viikon ruokaostoksiin, kun hiki hatussa kiersin eri kauppoja enkä löytänyt mitään tarvitsemaani! Onneksi nyt tietää jo, mistä mitäkin kannattaa etsiä. Sprouts on siitä hyvä, että siellä tietää saavansa puhdasta luomuruokaa, eikä tule tosiaan ostettua sitten mitään epäterveellisiä lisäainepommeja.  ;)  

Jemma T
Auringonpolttamat

Täällä Indonesiassa moni yllättävä (tuonti)tavara on aivan järkyttävän kallista verrattuna Suomeen, ja sitten luonnollisesti moni asia aivan käsittämättömän halpaa - tietenkin. Esimerkkeinä mainittakoon, että tölkki ihan tavallista tomaattimurskaa maksaa noin 3 euroa, kun taas kilo tuoreita tomaatteja on noin 0,40 euroa. Bensalitran saa tällä hetkellä 0,40 euroa litralta, mutta hinta pompsahti yllättäen 40% viime vuonna eli sitä ennen se oli naurettavan halpaa.

Mutta samoin kuin Jenkeissä, täälläkin lakanat ovat superkalliita. Parisängyn isosta lakanasta, yhdestä pussilakanasta ja kahdesta tyynynpäällisestä joutuu maksamaan vähintään 200e. Tämä siis jos haluaa puuvillaa, halpoja keinokuituja (sylvester&tipi-kuvioinnilla tietenkin) saa alle kympin, mutta niissä ei halua nukkua kukaan. Indonesialaisten keskipalkka on noin miljoona rupiaa eli noin 62 euroa, joten suurin osa nukkuu ilman lakanaa.

lone star (Ei varmistettu)

Minulla puhelinlasku on joka kuukausi suunnilleen sama eli 45 taalan kieppeillä, mutta soitankin hyvin vähän, ja kun soitan niin ystävillä on saman firman liittymä, niin puhelut ei maksa mitään. Säästöä. Suomeen olen yhteydessä nykyään pelkästään Skypen välityksellä, ja joskus soitan sen kautta puhelujakin, ne maksaa jonkin verran.

Terveysvakuutus meillä maksaa muutaman satasen kuussa hammasvakuutuksineen, ja tänä vuonna taitaa olla silmälasivakuutuskin otettuna. Hammaslääkärikäynneistä joudumme aina maksamaan omasta pussista osan, koska meidän lääkärimme ei kuulu meidän vakuutuksen hyväksymiin lääkäreihin.

Talonomistajana on asuntolainan lisäksi maksettavana kiinteistövero, joka meillä on n. 5500 vuodessa , ja sen lisäksi n. 400 HOA maksua vuodessa, ja tietenkin vakuutukset ym. siihen päälle.

Verhoja olen ostanut IKEAsta ja JCPenneyltä joskus, oli ainakin aikoinaan hyvä ja suht. edullinen "verhokauppa". Lakanoitahan täällä on myynnissä valtavat määrät eri hintaluokassa, just viikonloppuna ostin jostakin kaupasta king size fitted sheet 25 taalalla, vastaava lakana jossakin muualla näytti maksavan 153 taalaa. Mutta lakanat on kalliita ylipäätään, Costcossa ollut ihan hyvälaatuisia lakanoita kohtuuhinnalla. Ostin muutama vuosi sitten erittäin miellyttävät fitted sheetit Bed Bath and Beyondista, 175 taalaa kpl, nyt molemmat menneet rikki, omituisesti halkesivat keskeltä pituussuunnassa. Ehtivät olla käytössä muutaman vuoden, ja mitään suurempia kulumisen merkkejä ei näkynyt, mutta repesivät kuin paperi.

Minusta kotona leipominen kannattaa aina, ja meillä ei osteta leipää eikä kahvileipää jo siksikään, koska ovat täällä aika huonoja. Täällä ei todellakaan kannata pulkkileipää syödä, sillä sisältävät leivänparannuskemikaaleja esim.. samoja kemikaaleja mitä joogamatoissa ja lenkkareiden pohjissa käytetään.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

"Onpa jännä sivumaku tässä leivässä."
"Joo, meillä on näissä leivissä ihan uusi, eksoottinen ainesosa. Vähän juostut lenkkarit."

lone star (Ei varmistettu)

Tässä yksi linkki tuohon leipäasiaan, jos jotakin kiinnostaa lukea asiasta. http://www.alternet.org/food/500-other-foods-besides-subway-sandwich-bre...

.Tiia

Todella mielenkiintoinen postaus :) !

Meininki-Anna (Ei varmistettu) http://meininki.wordpress.com

100% samaa mieltä. Mua yllätti eritoten tuon rahkan lisäksi juuston hinta. Ostankin valtavia juustoköntsiä Costcosta ja pistän pakkaseen (säilyy yllättävän hyvin), koska siellä ne on käsiteltävissä hinnoissa. Mutta "herkkujuustojen", eli sinihomejuuston ja sen sellaisten syönti on kyllä täällä jäänyt lähes kokonaan. Ehkä terveellinenkin vaihtoehto, mutta juusto on tainnut vaihtua avokadoon, jota menee melkein yksi per päivä :)

Bensan hinnan eron huomaa joka kerta Suomen-reissuilla kun käy tankkaamassa automaatilla: "kyyyllä nyt 50 eurolla tankki on täyteen saatava" - joo hehheh.

Meren rannalla

Heh, me ollaan taas joka lomalla ostettu lakanamme sieltä, kun ovat niin paljon halvempia kuin Suomessa :) Tosin aina on ollut jotain tarjouksia, jolla saa hyvänlaatuisia merkkilakanapaketteja parisänkyyn jollain viidelläkympillä tms. Ja yleensä just Macy'sista tai outleteista. 

Juho (Ei varmistettu)

Yksi asia jäi askarruttamaan: Mitä Orange Countyssä maksaa prätkien vakuutukset? Koitin kysellä asiaa appiukoltani joka asuu San Diegossa ja en oikein saanut selvää vastausta, ymmärsin vain, että useampi prätkä tulee suhteellisesti halvemmaksi. Hänellä itsellään on siis 4 pyötää. En oikein jaksanut uskoa, että se mitenkään ilmaista olisi. Muuten eteläinen Kalifornia vaikutti hyvin asialliselta paikalta moottoripyötäilyyn, loistavia reittejä kanjoneissa ja ei tarvinnut pelätä routavauroita tiessä! Myös enduropolut olivat todella lupaavia!

Paskapaiva (Ei varmistettu)

Jaa, mitakohan nuo olis - siina plus miinus 400$/vuosi/mopo - 500$ omavastuulla. Eli tuossa ollaan about 60% halvempia kuin Suomen vastaavat vastaavanlaisista pyorista = lahestulkoon halpaa. Ja kun ajokausi on 12kk vuodessa niin suhteellinen ero on toki vielakin merkittavampi

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.