Stressi – näin vähennät sitä
Syksy on jo pitkällä, ja tekemisen määrä tuntuu vaan kasvavan. Ympärilläkin ihmiset stressaavat, ja se tarttuu helposti. Jokainen tietää, että stressi on pahasta, mutta kuinka moni tekee jotain aktiivisesti vähentääkseen omaa stressikuormaansa?Oon aiemmin ollut kovan luokan stressaaja, mutta sittemmin oon oppinut hallitsemaan stressiä. Halusin jakaa teillekin, mitkä asiat mua on auttaneet vähentämään stressiä.

Itsetuntemus. Kun tunnet itsesi ja tiedät, millaisista asioista otat turhan paljon kierroksia, pystyt paremmin ennakoimaan. Itsensä tunteminen auttaa myös analysoimaan omaa käytöstä ja ymmärtämään asioiden syy-seuraussuhteita.
Haitallisista ajatusmalleista pois oppiminen. Se, miten stressaantuneiksi me koetaan itsemme, riippuu pitkälti siitä, mitä me ajatellaan. Jatkona edelliseen kohtaan: Kun tunnet itsesi, pystyt tunnistamaan ajatusmalleja ja reagointitapoja, jotka ohjaavat sun käytöstä. Niitä on täysin mahdollista muuttaa, mutta se vaatii ensin niistä tietoiseksi tulemista. Tässä muutama esimerkki ajatusmalleista ja tavoista, joista olisi hyvä päästä eroon:
- Näet asioiden negatiiviset puolet, ja kun kaikki ei mene pieleen, alat manaamaan ja jäät kiinni negatiiviseen tunteeseen. Saatat huomata, että yhden vikaan menneen jutun ansiosta sulla menee koko päivä huonolla fiiliksellä.
- Vaadit itseltäsi liikaa ja et osaa olla tyytyväinen siihen, mitä teet. Onnistumisen kokemukset ja itsensä kiittäminen on asioita, joita jokainen tarvitsee, ihan joka päivä.
- Otat elämän turhan vakavasti. Pyrin siihen, että mulla olis kiireestä huolimatta hauskaa. Aina on hetki aikaa huonoille vitseille:D Ja kunnon nauru todella vähentää stressiä ja lisää onnellisuutta.
- Et osaa rauhoittua kesken päivän ja pitää taukoja. On ajattelematonta tehdä töitä ilman taukoja, koska silloin stressi ei vähene missään vaiheessa päivää, etkä saa työhön tai opiskeluun liittyviltä ajatuksilta taukoa.
Pidä huolta palautumisesta. Jokaisessa päivässä ja jokaisessa viikossa pitäisi olla vapaita hetkiä, jotka on varattu olemiselle tekemisen sijaan. Uni on myös tärkeässä roolissa palautumisen kannalta. Unta kannattaa arvostaa, ja sen pitäisi olla prioriteettilistalla hyvin korkealla.Mitä enemmän sulla on stressiä, sitä suurempaan arvoon lepo nousee. Lue tarkemmat vinkit palautumiseen tästä postauksesta.
<3 Oona