Nettideittailun hyvät puolet
Onneksi on Internet. Ilman sitä pariutuminen olisi kaltaiselleni ujohkolle ihmiselle tavattoman vaikeaa. Seuraavaksi käyn läpi seikoja, joiden ansiosta nettideittailu on mielestäni hienoa.
1. Anonyyminä pysyminen
Suurin syy miksi niin sanottu perinteinen deittailu on vaikeaa, on pelko omien kasvojen menettämisestä. Voihan sitä koettaa lähestyä jotain, mutta helposti sanat takertuvat kurkkuun, tulee sanottua jotain sopimatonta tai muuten vain mokattua. Tämän jälkeen saattaa tuntua, että paikkakunnan tai maan vaihto sekä uusi henkilöllisyys on ainoa keino jatkaa elämää.
Netissä voi lähestyä käytännössä ketä tahansa ja millä tahansa iskurepliikillä. Kirjoittaessa sanatkaan eivät mene niin helposti sekaisin, vaikka luokattoman huonoa suomea monet kirjoittavatkin. Jos tulee mokattua, niin voi siirtyä seuraavaan ja kumpikaan osapuolista ei todennäköisesti muista mokaa kovin montaa päivää.
Tietysti nettideittailussakin saatat olla liikkeellä omilla kasvoillasi ja todellinen salapoliisi kyllä osaa kasvojen ja juttujen perusteella kaivaa esiin oikean nimeskin. Nykyään itsekin nettideittailen omilla kasvoillani, mutta menneinä vuosina asiat hoidettiin ilman profiilikuvaa ja kuva näytettiin vasta pitkän ajan jälkeen, kun molemminpuolinen kiinnostus on saatu sanallisin keinoin herätettyä ja pidettyä yllä.
2. Voit tavoitella ketä tahansa
Perinteisessä deittailussa tulee helposti kartettua henkilöitä, joita pitää ”liian hyvänä” itselleen. Oman tason yläpuolella olevia ei uskalleta lähestyä muuta kuin ehkä humalassa, jolloin onnistumisen todennäköisyys ei ole kovin suuri.
Netissä ei välttämättä tiedä millainen toinen on. Kaikki kuvattomat profiilit ovat käytännössä samalla viivalla ja vaikka profiilikuva olisikin esillä, niin kaikkia on paljon helpompi lähestyä. Et ehkä saa vastakaikua, mutta netin kautta annetut pakit eivät lannista ollenkaan niin paljon kuin kasvokkain saadut.
3. Tarjontaa on paljon
Tyypillistä nettideittailijaa ei ole. Netissä parisuhdetta etsii ihmisiä laajasti kaikista ammatti- ja koulutusryhmistä ja kaikista ikäryhmistä. Etu perinteiseen baareissa tapailuun on suuri: baareissa ei loppujen lopuksi käy kuin suhteellisen pieni osa ihmisistä. Kaikista ei voi edes tietää ovatko he vapaita vai varattuja, heteroita vai homoseksuaaleja ja niin edelleen. Netin deittipalveluissa käytännössä kaikki ovat vapaita ja profiileista helposti näkee mitä etsivät. Poikkeuksiakin tietysti on. Useita avioliiton ulkopuolista suhdetta etsivä onkin tullut vastaan.
4. Helppous
Nettideittailu on helppoa. Jos tietokonetta osaa käyttää, niin varmasti osaa myös etsiä seuraa. Jonkin verran pitää olla maalaisjärkeä, sillä etenkin vanhemmat ihmiset tuntuvat valitettavan usein haksahtavan erilaisiin huijauksiin.
5. Syvällinen tutustuminen
Tämä on minulle tärkein. Nettideittaillessa saatan usein jutella vastapuolen kanssa viikkoja ja jopa kuukausia ennen kuin tapaamme oikeasti. Tänä aikana oppii tuntemaan toisen syvimmätkin ajatukset ja persoonan. Syntyy aivan omanlaisensa henkinen yhteys toiseen, jolloin välillä oleva vetovoima on aivan vertaansa vailla. Henkilön ulkoisiin piirteisiin ei tule ehkä edes kiinnitettyä niin paljon huomiota, jos vetovoima psyykkisellä tasolla on riittävästi.
Vaikka nettideittailussa on paljon hyvää, niin pitää myös mainita ne huonot seikat ja haasteet.
Ensinnäkin netissä on helppo valehdella. Kuka tahansa voi esiintyä kenenä tahansa.Valokuvatkin saattavat olla valheellisia tai vääristeleviä. Tää on se yleisin netin vaara, josta aina varoitellaan. Itse en ole kuitenkaan koskaan tärmännyt tapaukseen, jossa netissä tapaamani olisikin ollut jotain muuta kuin on väittänyt olevansa. Ehkä lyhyemmällä tutustumisajalla niitä huijareitakin tulisi vastaan. Aika harva jaksaa trollailla ja huijata useiden viikkojen ajan.
Toiseksi ulkonäöllä on loppujen lopuksi jotain väliä. Aina ei pelkkä henkisen tason vetovoima riitä. Pienet ulkoisesti häiritsevät seikat eivät ehkä haittaa, mutta jos tykkään vain blondeista ja toinen osoittautuukin bruneteksi, niin voihan se olla kova paikka. Noin äärimmäisenä esimerkkinä mainittuna siis.
Kolmanneksi netissä jutellessa ei kuitenkaan opi toisesta kaikkea. Täydellisesti toisen oppii tuntemaan vasta, kun on vietetty paljon aikaa oikeasti yhdessä saman katon alla. Netissä on helppoa deittailla, mutta oikeaa elämää ei voi hoitaa verkossa. Vasta yhteinen arki kertoo voiko suhde onnistua. Tähän moni netissä onnellisesti alkanut suhde taitaakin päättyä.