

Tähän tulee pieni avautuminen ennen reseptiä, joten jos ei kiinnosta voit skipata sen. Olen kärsinyt nyt noin puolitoista vuotta kaikenlaisista vatsaoireista ja tiivistettynä tuntuu, että vuorotellen vatsa on ollut minulle vihainen ja minä sille. Minulle diagnosoitiin IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä sen jälkeen, kun kaikki mahdolliset muut taudit kuten keliakia oli testattu. Lääkäri kehotti googlaamaan sanan fodmap ja kokeilemaan samalla nimellä kulkevaa ruokavaliota. Fodmapit ovat tietynlaisia hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat kaikille, mutta erityisesti IBS-henkilöille vatsaoireita kuten ilmavaivoja, turvotusta ja muuta inhottavaa. Syksyllä yritin noudattaa ruokavaliota, mutta turhauduin. En tutustunut siihen kunnolla, joten se tuntui varsin vaikealta, enkä myöskään noudattanut sitä oikein. Läpinät pois, vatsavaivat ovat jatkuneet ja päätin, että nyt kokeillaan jotain, sillä en enää yksinkertaisesti jaksa. Aloitin fodmap-ruokavalion noin viikko sitten ja olen jo huomannut eron. Tottakai tähän mennessä vaikutus voi johtua täysin plasebosta. Päätin kokeilla sitä n. 4-6 viikon ajan tähän alkuun.
Eniten ruokavaliossa turhauttaa muiden ymmärtämättömyys tai ehkä ennemminkin tietämättömyys. Kun olimme kerran koulussa menossa ostamaan välipalaa, muut ottivat jäätelöä, mutta katsottuani ainesosaluettelon totesin, että ”tässähän on vaikka mitä”. Minua kehotettiin olemaan katsomatta. Ehkä toiset luulivat minua nirsoksi, että olen turhan tarkka tai dieetillä. Oikeasti huomasin, että jäätelö sisältää ”vaikka mitä”, mikä ei sovi ruokavaliokokeiluuni. Ainakin alussa haluan yrittää pitäytyä fodmap-ruokavaliossa tiukasti, jotta tiedän, onko siitä minulle apua.
Wikipediasta löytyy jonkin verran tietoa fodmapista. Huomion arvoista on, että artikkeli löytyy vain viidellä kielellä, joista yksi on suomi. Tämä ei siis ilmeisesti ole mikään pelkän marginaalin ongelma täällä.
Ystäväni Emmi oli tulossa siis viime viikonloppuna juhlimaan synttäreitäni ja halusimme tehdä jotain todella hyvää fodmap-ruokavalioon sopivaa ja hän ehdotti tämän hetken trendiruokaa eli bataattiburgereita. Lopputulos oli todella hyvä ja suosittelen tätä reseptiä ihan kaikille! Resepti on muunnelma http://www.torkkujajanokkosia.com/emmiliia/2013/04/14/ihan-hilkutin-herkullinen-bataattiburgeri/ -sivuston bataattiburgerista.
Käytin itse rotukarjan naudanjauhelihaa ja siitä syntyikin todella hyvät pihvit. Se on hieman tyyriimpää, mutta toimi todella hyvin. Välillä on kiva ostaa hieman spessumpia ainesosia, varsinkin kun kyseessä oli synttäri-illalliseni. Lisukkeeksi teimme bataatista myös ranskalaiset uunissa. Niistä ei kuitenkaan tullut rapeita. Täytyy vielä kehitellä sitä, vaikka ne näinkin ihan maukkaita olivat. Fetakastikkeeseen käytin fetaa mausteisessa öljyssä. Alkuperäisreseptissä kastikkeeseen lisätään öljyä, mutta koin sen tällöin turhaksi. Lisäksi yrteillä maustettu öljy tuo paljon makua.
Ohjeesta liittää hampurilaiset 3-4 henkilölle. Ranskalaisia kannattaa ehkä tehdä hieman enemmän, jos syöjiä on enemmän.
Bataattiburgerit (fodmap-ruokavalio)
Pihvit
400 g naudan jauhelihaa (n. 8 pihviä)
1 kananmuna
pippuria ja suolaa maun mukaan
- Sekoita ainekset kulhossa hyvin keskenään ja maista raakaa pihvitaikinaa tarkistaaksesi mausteiden määrän, jos pystyt. Tee taikinasta lättyjä ja paista kuumalla pannulla margariinissa. Pihvit kannattaa laittaa uuniin pysymään lämpimänä.
Bataattisämpylät sekä -ranskalaiset
2 mahdollisimman paksua bataattia
oliiviöljyä
kuivattuja yrttejä kuten rosmariinia ja timjamia
suolaa
- Leikkaa bataatin paksuimmasta kohdasta noin 1 cm paksuisia kiekkoja. Lopuista osista voit leikata ohuempia ranskalaisia. Pyörittele nämä oliiviöljyssä ja mausteissa.
- Paista leivinpaperin päällä pellillä uunissa 200 asteessa, kunnes pinta alkaa ruskistua. Jos sinulla on kiertoilma uunissa voit paistaa bataattikiekot ja -ranskalaiset yhtä aikaa.
Fetakastike
200 g laktoositonta turkkilaista jugurttia (esim. Valio, 400 g purkeissa)
200 g haarukalla murskattua fetaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa, pippuria ja sokeria
- Sekoita ainekset keskenään ja laita maustumaan muiden aineiden valmistumisen ajaksi jääkaappiin.
Lisukkeet
isoja tomaatteja
salaattia
maustekurkkua
juustoa
ketsuppia
- Kasaa purilainen paistettujen bataattisiivujen väliin ja tarjoa ranskalaisten kanssa!
Pus pus,
Riikka