Klassikko: Lihapullat ja perunamuusi

pDSC_2029.JPG

pDSC_2033.JPG

Ajattelin tehdä tänne sarjan klassikkoreseptejä, perinteistä kotiruokaa. Usein nämä klassikkoreseptit ovat edullisia, maukkaita ja suhteellisen helppoja tehdä. 

Tulen perheestä, jossa isä on käytännössä aina tehnyt ruuat. Kun minulla lapsena selvisi, että perinteisesti kokkaus on ollut perheen äidin homma, olin aivan pöyristynyt. Ne harvat kerrat, kun äiti laittoi ruokaa tarjolla oli lihapullia tai paistettua kalaa – useimmiten perunamuussin kera. Tällöin ruuat olivat siis perinteisempiä kuin muuten. Äidiltä olenkin oppinut perunamuussimieltymykseni. Sen tulee olla silkinpehmeää eli se tehdään sähkövatkaimella. 

Tämän klassikon hinnaksi laskin n. 9 euroa, eli annoshinta on 2,30 e. Toisin kuin keitetyt perunat, perunamuussi selviää pakastamisesta hieman paremmin. Kokkailen itse yleensä n. 2-3 kertaa viikossa, jolloin voinkin syödä vuorotellen ruokia, einkä ehdi tylsistyä. Ruoan voi tarjoilla esimerkiksi keitetyn parsakaalin ja porkkanaraasteen kanssa. 

Lihapullat kermakastikkeessa  – 4 annosta, n. 45 min

400 g jauhelihaa 

1 kananmuna

0,5 dl korppujauhoja

1 sipuli raastettuna

1 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

2 tl valkopippuria

ripaus muskottia

1 purkki (2dl) ruokakermaa

1 rkl ketsuppia

ripaus suolaa ja pippuria

Perunamuusi

8 kpl isoja perunoita (800g)

4-5 rkl maitoa

iso nokare margariinia

1 tl suolaa

Valmistusohje:

1. Sekoita kulhossa kaikki lihapullien ainekset hyvin keskenään puuhaarukalla tai käsin. Pyöritä niistä saksanpähkinän kokoisia palluroita.

2. Kuori perunat ja laita ne kiehuvaan veteen. Keitä n. 30 min sillä välin kun valmistelet lihapullat.

3. Paista lihapullat margariinissa isolla paistinpannulla. Paista alussa korkealla lämmöllä ja pienennä se, kun pullat alkavat olla pinnalta ruskeita. 

4. Lisää kerma, ketsuppi ja mausteet. Sekoita ja anna hautua matalalla lämmöllä.

5. Valuta vedet pois ja lisää kattilaan perunamuussin muut ainekset ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes tuloksena on silkinpehmeä muussi.

6. Tarjoile keitetyn parsakaalin ja porkkanaraasteen kanssa.

Vink vink!

  • Sika-nautajauheliha on edullisempi vaihtoehto naudanjauhelihalle ja jopa Jamie Oliverin mukaan toimii paremmin lihapullissa.
  • Raastamalla sipuli pilkkomisen sijaan syntyy mehukasta sipulimössöä, joka ei riko pullien rakennetta toisin kuin isommat palaset.

 

Pus pus,

Riikka

Työ ja raha Ruoka ja juoma DIY Opiskelu

Punaista kanacurrya pääsiäisen kunniaksi

 

pDSC_1996.JPG

pDSC_2001.JPG

Minusta tuntui, että elin käytännössä koko syksyn ja talven currylla ja chili con carnella. Chilin ohjeen jaan jossain vaiheessa varmasti myös! Tällä ohjeella tulee noin 4-6 annosta riippuen nälästäsi. Loput on helppo pakastaa valmiiksi annoksiksi, jotka odottavat sinua, kun palaat kotiin päivän jälkeen. Mielestäni tämä curry sopii hyvin opiskelijabudjettiin. Aineksiin menee n. 15 euroa, joten annoshinnaksi tulee 2,50 e. 

Alkunsa tämä curry on saanut kanadalaisen ystäväperheeni reseptistä ja se on muuntunut aika paljon matkalla. Ehkä voisi sanoa, että se on adaptoitunut suomalaisiin raaka-aineisiin. Esimerkiksi Kanadassa käytetyt jättikatkaravut ovat Suomessa sen verran tyyriitä, että ne ovat vaihtuneet kanaan. 

Punainen kanacurry

400-450 g suikaloitua kanaa (myös valmiiksi marinoidut käyvät)

2-3 rkl punaista thai-currytahnaa

1 rkl currya

1 tl cayannepippuria

puolikas tuore chili

1 tl kaardemummaa

1 rkl kanelia

peukun pituinen pala inkivääriä raastettuna

kolme porkkanaa

kaksi sipulia

 

1 tölkki eli 4dl kookosmaitoa (esim. Pirkka on todella hyvää, rasvaa 18 %)

peltipurkillinen eli 70 g tomaattipyreetä

kaksi tomaattia pieneksi pilkottuna

2 rkl soijakastiketta tai ketsuppia

puolikkaan limen mehu (toisen puolikkaan voit lisätä pöydässä oman maun mukaan)

 

4 hengen annos riisiä tai riisinuudeleita

tuoretta korianteria

 

1. Pilko vihannekset ja paista pannulla kevyesti margariinissa, sillä ne kypsyvät vielä kastikkeessa. Laita syrjään kanan paistamisen ajaksi.

2. Paista kana margariinissa. Lisää mausteet ja viimeisenä inkivääri.

3. Lisää vihannekset, kookosmaito ja tomaattipyre. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi tomaatit, limen mehu ja soija. 

4. Keitä riisi sillä välin, kun annat curryn kiehua matalalla lämmöllä ja maustua. 

Tarjoile riisin ja tuoreen korianterin kanssa.

Vink vink!

  • Kastike onnistuu parhaiten paistokasarissa tai teflon-kattilassa, jossa on kansi. Itse teen isossa paistinpannussa.  Paistokasari on kyllä toivelistalla ykkösenä!
  • Mausteita kannattaa annostella oman herkkyyden mukaan. Esimerkiksi tuoreen chilin voi jättää kokonaan pois.
  • Vihanneksia kannattaa laittaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Porkkanat ja sipulit riittävät, mutta paprika ja parsa- tai kukkakaali sopivat myös mainiosti. 

 

Pus pus, Riikka

Työ ja raha Ruoka ja juoma DIY Opiskelu