Pelätty, pelätympi, opinnäytetyö

Viimeisen kurssin jälkeen nousi kylmä hiki otsalle. Enää edessä olisi opinnäytetyön valmiiksi saattaminen. Tutkimuksen kurssi oli tehokkaasti pusertanut minusta viimeisetkin mehut, tai niin luulin. Paukkuja ei tuntunut olevan enää jäljellä oman opinnäytetyön loppuun saattamiseen.

Opinnäytetyön idea syntyi harjoittelussa, kuten varmasti monella muullakin. Yllätyin, kuinka lähellä aihe olikin itseäni ja omaa osaamistani. Itse asiassa koin sen erittäin hämmentävänä. Minulla onkin elämän mukanaan tuomaa osaamista, jota voin hyödyntää opinnoissani. Koin opinnäytetyön aiheen ehkä siksi jopa hieman omakohtaiseksi ja itselleni todella tärkeäksi. Tunsin, miten ammatillinen ydinosaamiseni kiteytyy opinnäytetyössäni.

Koska elämä harvoin menee niin kuin itse sen suunnittelet, niin pomppuisasti alkoi sitten opinnäytetyöni taivalkin. Esitellessäni opinnäytetyöni idean kokouksessa, jossa oli mukana myös ylempää johtoa, sai opinnäytetyöni poikkeuksellisen hyvän vastaanoton. Tarkoituksena oli tehdä toiminnallinen opinnäytetyö, joka jää toimeksiantajan käyttöön ja toivon mukaan saa laajemmin käyttöä toimeksiantajan organisaatiossa. Sitten astui kuvaan se kuuluisa Mutta. Mutta opinnäytetyöstäni innostunut taho siirtyi väliaikaisesti pois organisaatiosta. Tämä tarkoitti sitä, että opinnäytetyöni ei ollut enää toteutettavissa alkuperäisen suunnitelmani mukaan. Opinnäytetyöni kuihtui toteutettavasta toiminnallisesta työstä tieteelliseksi kirjallisuuskatsaukseksi.

Kirjallisuuskatsaus aiheesta, josta ei (vielä) ole tutkimustietoa, on haastavaa. Se on myös raastavaa, kun sinulla on voimakas visio. Miten kykenet sanoittamaan oman näkemyksesi nojaten ammattikirjallisuuteen, miten löydät oikeat lähteet rajatussa kontekstissa? Miten saat saman kipinän syttymään lukijalle, kuin mikä on sinuun itseesi sytyttänyt palon aihetta kohtaan? Muutaman asiantuntijan kanssa keskustellessani olen saanut erittäin positiivista palautetta. Valitettavasti vain itse toimeksiantajan edustaja ei näe aiheessani kuin kustannuksia, joita hän ymmärrettävistä syistä haluaa välttää. Onkin ollut haastavaa, kun omaa innostusta on ollut pakko hillitä. Pelkään, että tämä hillitseminen näkyy myös opinnäytetyöni pohdinnassa ja johtopäätöksissä. Vaikka idealisti minussa maalaa hienoja yhteistyöhankkeita aiheen parissa, niin realisti ei näe niiden visioiden toteutuvan. Opinnäytetyöni potentiaali katoaa yhteiskunnan säästöihin.

Opinnäytetyö on siis todellinen kaste sosionomin työhön. Sinulla on kyky toimia asiakkaittesi parhaaksi, mutta vain budjetin sallimissa määrin. Tervetuloa alalle!

Työ ja raha Opiskelu Työ Uutiset ja yhteiskunta

Teille esittäytyy sosiaalialan uusi osaaja – mutta kenelle oikein esittäydyn ja miksi?

Olen viimeisen kuukauden aikana selannut työmarkkinatorin ilmoituksia viikoittain. Opinnäytetyö odottaa kirjoittamistaan kun loppusuoralla ajatus herpaantuu ja katse kääntyy jo tulevaan. Millaisena näen osaamiseni, mihin minä voin hakea töihin, kun määräaikainen työsuhteeni harjoittelupaikassani lähenee loppuaan.

TE-palveluiden työmarkkinatorilla voi hakea työpaikkoja ammatin tai työtehtävän perusteella. En ole luonut omaa työnhakuprofiilia, mutta käytän sivustoa säännöllisesti. Syötän hakukenttään tulevan ammattinimikkeeni: ”sosionomi”. Seuraavaksi tarkennan haun kotipaikkakunnalleni ja satunnaisesti tarkistan lähikuntien tarjonnan.

Tarjolla tänään

Näin helmikuun loppupuolella kotipaikkakunnaltani avoimia paikkoja ilmestyy 21. Selvästi eniten etsitään kesätyöntekijöitä. Jopa 13 ilmoitusta etsii yhtä tai useampaa kesätyöntekijää, useimmiten lähihoitajaa tai sosionomia. Keikkailijaa, sijaista tai yrittäjää etsittiin neljässä ilmoituksessa ja yhtä monessa etsittiin henkilöä toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin.

Joissakin ilmoituksissa kerrotaan, että opiskelijat huomioidaan. Näen tässä sekä hyviä ja huonoja puolia. Olen soittanut muutamiin paikkoihin, tässä mainittuihin ja jo aiemmin avoimessa haussa olleisiin. Pääasiassa opiskelijaan on suhtauduttu avoimesti ja haastattelukutsujakin tullut. Eräässä paikassa kuitenkin pyydettiin kertomaan suorittamieni opintojeni määrä. Kertoessani, että olen suorittanut yli 180 op kiitettävin arvosanoin, niin minut keskeytettiin toteamalla, että sittenhän sinulle pitää maksaa sosionomin palkkaa. No, johtuen sitten palkkakustannuksista tai jostakin muusta syystä, minua ei kutsuttu haastatteluun. Kyseisestä paikasta kuitenkin pyydettiin ilmaisemaan kiinnostukseni, jos haluaisin heille keikkahommiin.

Korvaus menetetystä vapaa-ajasta

Palkka on myös tekijä, joka on kirvoittanut keskustelua opintoryhmässä. Tässä suppeassa otoksessa avoimista toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa kahdessa ilmoitettu kuukausi palkka on G23-palkkatason 2557,85–2843,37 sekä henkilö- ja tehtäväkohtainen palkanlisä tai haittakorvaus, joka on välillä 50-150e. Kahdessa ilmoituksessa ei kerrottu palkkaa. Korkein palkka on hyvinvointialueen kesälomasijaiselle tarjottava 2963,80 €/kk.

Itse en kuulu Talentiaan, joka on sosiaalialan korkeakoulutettujen oma ammattijärjestö. Talentian sivuilla lukee seuraavasti: ”Talentian palkkasuositus laillistetulle sosionomille on 3500 € / kk. Kyseessä on alkupalkka, joka ei sisällä työkokemus- tai muita lisiä, kuten ilta-, yö- ja viikonloppulisiä. Talentian palkkasuositukset tehdään käytännössä esiintyvien ”markkinahintojen” mukaan, joten suosituksen mukainen palkka on täysin mahdollista myös saada.”

Itse näen niin suuren kuilun sosionomien edunvalvonnan ja realismin välillä, etten ihan heti ole liittoa vaihtamassa. Näin suuret erot ”lupausten” ja todellisuuden välillä ovat mielestäni omiaan vahingoittamaan koko sosionomin työkenttää. Eipä sitä kuitenkaan tiedä tulevasta. Katsotaan onnistaako minua tässä työnhaussa, muutama työhaastattelu on jo sovittuna. Saamani signaali on ollut, että osaavista sosionomeista on pulaa. Mahtaako tähän olla yhtenä syynä, että osaavat sosionomit myös haluavat oikeuden mukaisen korvauksen?

Työ ja raha Puhutaan rahasta