Yrttisuolaa
Ajattelin säilöä ripauksen kesää suolaan. Keräsin yrttipenkistäni reilusti tuoretta ruohosipulia (myös kukintoja), thaiminttua, rosmariinia, basilikaa, oreganoa ja yrtti-iisoa.
Yrttisuola
n. 200 g karkeaa merisuolaa
reilusti yrttejä
Levitä tuoreet yrtit merisuolan kanssa uunipellille, ja kuivata uunissa noin 70 asteessa (uunin luukku raollaan kosteuden poistamiseksi) tunnin, parin ajan, tai kunnes yrtit ovat kuivuneet. Itse jätin yritit vielä jälkilämmölle uuniin.
Aja yrtit ja karkea suola tehosekoittimella tai muulla leikkurilla hienoksi. Jos kaikki suola ei hienonnu, voit siivilöidä karkean suolan erilleen niin kuin minä tein.
Tuoreiden yrttien lisäksi lisäsin cutteriin kaapista löytynyttä viimevuotista kuivattua curry-yrttiä sekä jo aiemmin kuivaamaani thaiminttua. Sitä tuli tähän seokseen kyllä reilusti. Mutta minkäs teet, kun thaiminttu oli jo kesäkuun puolivälissä liki metrinen puska. Sinnikkäitä nuo mintut!
Paistoin edellisen päivän ylijääneet uudet perunat tämän yrttisuolan kera, ja ensimmäistä kertaa ikinä tyttärellenikin maistui paistetut perunat. ”SUPERHYVÄÄ!”
Viime vuoden uudet kokeiluni olivat curry-yrtti ja thaiminttu, joista vain jälkimmäinen talvehti. Tänä vuonna oreganoni on hauska uusi tuttavuus, hot and spicy oregano. Aika pippurinen tapaus!
Kasvimaalla varret kasvaa vauhdilla. Perunat, porkkanat ja palsternakka näyttää lupaavilta, herne ja papusatokin taitaa onnistua, mutta salaatit popsi jotkut ötökät parempiin suihin. Onhan tässä onneksi vielä kasvukautta, jos putsaisi vanhat varret pois ja laittaisi uutta tilalle!
Ihana kesä. Sateista huolimatta.