Hyytelöherkkuja
Rakastan hyytelöitä ja hilloja! Niiden tekeminen on hauskaa, ja arkiruuatkin maistuvat astetta juhlallisemmilta, kun niiden kaverina on vaikkapa inkiväärillä terästettyä viinimarjahyytelöä.
Viinimarjapensaitteni sato jäi tänäkin vuonna vain pariin litraan (noille pensaille täytyy tehdä jotain), mutta säilöin vähäisetkin marjat hyytelönä talteen. Maustoin hyytelön inkiväärillä ja rosmariinilla, ja voi taivas että se on hyvää… Hyytelömarjat voi kerätä mehumarjoja aiemmin, marjojen pektiinipitoisuus on silloin korkeampi.
Viinimarjahyytelö
reilu litra viinimarjoja
2 dl vettä
n. 40 g kuorittua tuoretta inkivääriä
pari oksaa rosmariinia
3 dl hillosokeria
Laita kattilaan viinimarjat, vesi, kuorittu ja paloiteltu inkivääri ja rosmariininoksat. Keitä, kunnes marjat vaalenevat ja mehu on irronnut marjoista. Siivilöi. Laita viinimarjamehu takaisin kattilaan ja keitä hillosokerin kera hyytelöksi (n. 10-15 minuuttia). Voit testata hyytelöitymisen laittamalla hetkeksi pikkulautasen pakastimeen jäähtymään. Tiputa hieman hyytelöä kylmälle lautaselle, ja vedä lusikan kärjellä hyytelöön rako. Mikäli reunat eivät palaudu yhteen, on hyytelö valmista. Purkita kuuma hyytelö kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Tein hyytelöä sekä pelkistä punaisista viinimarjoista, että mustien ja punaisten herukoiden sekoituksesta. Hyytelöstä tulee hyvää ilman rosmariiniakin, mutta inkivääri on tässä ehdottomasti tärkeä ainesosa.
Mustikoita pakastaessani löysin pakastimen pohjalta vielä pussin viime vuotisia tyrnejä (arkkupakastimeen on ihan liian helppo jemmata kaikenlaista). Ja hyytelöksihän sekin päätyi.
Tyrni-appelsiinihyytelö
n. 2 dl tyrnitäysmehua
3 dl vettä
1 appelsiini
3,5 dl hillosokeria.
Jos sinulla on tyrnimarjoja, valmista täysmehu esim. rikkomalla marjat sauvasekoittimella ja puristamalla massa suodatinkankaan läpi. Irrota appelsiinista hedelmäliha niin, että mukaan ei tule kalvoja (kuori appelsiini terävällä veitsellä hedelmälihaan saakka, jonka jälkeen irrottele hedelmäliha lohko kerrallaan). Lisää kattilaan tyrnimehu, appelsiini, vesi ja kuumenna. Lisää hillosokeri ja keitä hyytelöksi.
Tämä hyytelö gluteenittoman pannarin päällä on kuin pala aurinkoa! Yksi vajaa pikkupurkki menikin jo pannaripäivänä. Tässä maistuu tyrni kunnolla, joten jos sen kirpsakkuus häiritsee, lisää ihmeessä reseptiini enemmän sokeria. Minä nimittäin en ole imelänmakean ystävä, vaan lemppareitani ovat hapokkaat marjat kuten tyrni, viinimarja ja puolukka.
Huomatkaa tehokas yhden kirjaimen lyhentäminen etiketeissä. Säästää paljon tilaa :D
Näillä herkkupurkeilla ei kuitenkaan kuitata kesähaastettamme sillä viinimarjapensaat ovat edellisen asukkaan istuttamia. Siispä kasvimaalle, mars!