Joulukoristeita taikataikinasta

taikataikina7.jpg

Törmäsin netissä juttuun soodataikinasta. Perinteinen taikataikina oli tuttu jo lapsuuden askarteluista, mutta soodataikinassa kiehtoi sen puhtaan valkoinen väri. Hiukan tarkemmin perehtyessäni huomasin monien kertovan epäonnistuneensa soodataikinan kanssa. Itselläni ei kärsivällisyys riitä kovin pikkutarkkaan näpertelyyn eikä moniin yrityksiin, joten hylkäsin ajatuksen soodataikinan kokeilemisesta. Sen sijaan hoksasin, että myös taikataikinasta saa vitivalkoista, jos käyttää vehnäjauhojen sijasta perunajauhoja. Kävimme esikoisen kanssa tuumasta toimeen.

taikataikina1.jpg

taikataikina2.jpg

Käytin ihan perusreseptiä:

2 dl perunajauhoja

1 dl suolaa

n. 1,2 dl vettä

1 rkl öljyä

Aluksi sekoitetaan jauhot ja suola, sitten desi vettä. Tässä vaiheessa näytti, että kupissa oli lähinnä valkoinen katastrofi. Lisäilin vettä tilkka kerrallaan ja vaivasin samalla taikinaa käsin. Lopuksi lisäsin öljyä, ja hyvähän siitä tuli! Taikina oli lumivalkoista ja ihanan sileää, kuin muovailuvahaa.

Ohjeen taikinamäärällä koristeita tuli uunipellillinen. Kuivasin niitä sadassa asteessa tunnin, käänsin ympäri ja paistoin vielä tunnin. Sitten otin uunin pois päältä, avasin luukun raolleen ja annoin koristeiden olla vielä yön yli. Koristeet tuntuivat hiukan kosteilta vielä seuraavanakin päivänä, joten annoin niille vielä lisää uunin lämpöä ritilän päällä.

taikataikina3.jpg

taikataikina4.jpg

Lapsi valitsi omiin koristeisiinsa mustat ripustusnauhat, minä harmaat. Onpahan joku keino erottaa kumpi teki minkäkin. :) Kauneimmat tulivat mielestäni niistä, joihin painoin kuviot erilaisilla lasiesineillä. Tosin tajusin vasta jälkeenpäin, että koristekuvio olisi kannattanut painaa taikinalevyyn ennen piparkakkumuotin käyttöä. Näin muoto ei olisi päässyt vääristymään.

taikataikina5.jpg

taikataikina6.jpg

Hyvää itsenäisyyspäivää Osasin!-blogin lukijoille!

Koti Sisustus DIY
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.