Kesä lautasella
Kesä-heinäkuun haasteena oli kasvattaa ja syödä (tai kokkailla nyhtökauraa). No sehän minulle sopii! Onko muka parempaa kuin kasvimaan kuopiminen ja syöminen.
Olen tänä kesänä kasvattanut mm. porkkanoita, perunaa, palsternakkaa, retiisejä, pinaattia, herneitä ja ruusupapuja. Mutta ehdoton suosikkini on raitajuuri.
Raitajuuri on punajuuren puna-valkoraidallinen sisar. Maultaan hieman hennompi, kuoren väriltään helakamman punainen, ja täystuho keittiössä -luonteisen kokin onneksi vähemmän sotkeva ja tahriva. Tässä vaiheessa se on parhaimmillaan mielestäni mehukkaana tuoreraasteena, mutta tänään tein tyttäreni iloksi siitä perinteistä paistosta vuohenjuuston kera. Kuinka paljon voikaan nelivuotias rakastaa vahvoja juustoja!
Pilkoin raitajuuren kaveriksi pari keltaista porkkanaa (herneet naposteltiin sellaisenaan). Rainbow mix -porkkanasekoitukseni näyttää tuottavan vain keltaisia porkkanoita kolmen värin sijaan, mutta eipä se haittaa. Nuo ovat herkullisia.
Superhelppo laatikko syntyy laittamalla juuresten kera vuokaan reilusti vuohenjuustoa, hieman yrttisuolaa ja mustapippuria, sekä noin desi kermaa. Paistoin laatikkoa 30-40 min (en katsonut kelloa) 175-150 asteessa (laskin lämpöä vartin jälkeen) kunnes juurekset ovat pehmeitä.
Raitajuuren väri haalenee kypsennettäessä, joten ruoka ei vuoassa ole kaikkein esteettisin elämys. Lisukkeena lautasella on kasvimaani viimeiset pinaatit keitettynä, sekä pieni salaatti kaupan tuotteista. Oma salaattini kelpasi liian hyvin joillekin ötököille, eikä minulle jäänyt yhtään. Papukausikin on onneksi alkamassa kaupoissa, vaikka minun ruusupapuni antavat vielä odottaa.
Annoksen kruunaa itse tehty viinimarjahyytelö ja kehäkukat, joita kasvatan ja kuivaan teeaineksiksi.
Jään vielä odottamaan kasvimaani loppusatoa. Onneksi satokausi jatkuu vielä vaikka haasteet vaihtuvatkin! Herkkuja odotellessa teen jo muistiinpanoja ja suunnitelmia ensi vuodelle. Tuplaan ainakin raita- ja punajuuren määrän ja taidan laittaa joka väliin kasvamaan valkosipulia karkottamaan ötököitä.
Kesä-heinäkuun haasteeseen syntyi tämän annoksen lisäksi Kirstin kurkku-minttu -gin tonic ja Liisan orientaalihko nyhtökaura-annos.
Lisää kasvimaakuvia ja keskeneräisiä projekteja löytyy muuten Instagramista tunnuksella @ratkoja