Orientaalihkoa nyhtökauraa
Kesä-heinäkuun haaste sisälsi kaksi vaihtoehtoa: tehtävänä oli joko kasvattaa ja valmistaa syötävää, tai vaihtoehtoisesti kehittää uusi resepti kotimaisen kasvisruokainnovaation, nyhtökauran*, ympärille. Itse valitsin tällä kertaa jälkimmäisen.
Olen tästä uutuustuotteesta aivan naurettavan innostunut. Jätin punaisen lihan ja linnut pois ruokavaliostani 15-vuotiaana eettisistä syistä. Kun 15 vuotta myöhemmin odotin esikoistani, lisäsin lautaselleni ensin riistan, ja sittemmin myös luomulihan ym. riittävän eettiseksi kokemani lihatuotteet.
Kuten monelle tuntuu käyvän, lihan syönti on nykyään vähän riistäytynyt käsistä. Jossain vaiheessa havahduin siihen, että perheessämme syödään punaista lihaa lähes päivittäin. Puhtaita kasvisruokapäiviä, jolloin kumpikaan päivän lämpimistä aterioista ei sisällä mitään eläintä tai kalaa on hyvin harvoin. Olen vähän huono käyttämään esim. papuja ja perinteisiä esiliotettavia soijatuotteita, joten koin riittävän ruokaisan kasvisruuan valmistamisen aiheuttavan liikaa päänvaivaa. Siksipä tervehdin ilolla nyhtökauraa ensimmäisten uutisten tästä neronleimauksesta tultua julkisuuteen.
Toistaiseksi tätä uutuusherkkua on ollut vaikea saada ainakin täältä Helsingistä. Pitää tietää koska sitä saapuu omaan lähikauppaan ja hyökätä väijymään himoittuja paketteja riittävän ajoissa. Varsinaista metsästystä siis! Syksyllä tilanteen pitäisi huhujen mukaan helpottua, toivottavasti niin.
Hiukan paremmin saatavilla on ruotsalainen hieman vastaava tuote, Oumph!, joka on soijapohjainen. Myös sitä saa paitsi erilaisina maustettuina ja maustamattomina paloina, myös nyhdettynä koostumuksena. Tämä tuote löytyy pakastealtaasta ja on niin ikään vienyt kieleni ja mieleni mennessään.
Mutta nyt asiaan. Kokeilin ensimmäistä kertaa maustamatonta nyhtökauraa. Tähän väliin on tosin sanottava, että myös maustetut nyhtikset ovat varsin miedon makuisia, joten maustamiseen kannattaa kiinnittää huomiota.
Tällaisen marinadin tein:
3 rkl öljyä
3 rkl soijakastiketta
1 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi muskattuna
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta
Annoin nyhtökauran marinoitua n. 6 tuntia ravistellen rasiaa muutaman kerran. Vähempikin aika varmasti riittäisi.
Itse kastikkeen tein seuraavasti:
Pilkoin sipulin valkoiset osat ja tomaatit ja heitin ne paistinpannulle runsaaseen öljyyn, jonne lisäsin myös 2 tl juustokuminaa, 2 tl kurkumaa ja 1 tl savupaprikajauhetta. Garam masalakin sopisi joukkoon hyvin, mutta meillä sitä ei nyt ollut. Sipulin ja tomaattien pehmettyä lisäsin pannulle purkillisen tomaattimurskaa. Hienonsin aineksia hieman sauvasekoittimella. Lisäksi lisäsin joukkoon sipulin vihreät osat ja nyhtökauran (ylimääräisen marinadin valutin pois).
Oheen keitin ”kotimaista riisiä” eli ohrahelmiä. Päälle sopisi hienosti tuore korianteri, mutta senkin puuttuessa silppusin hiukan viinisuolaheinää. Arkisen pikasalaatin virkaa toimittaa ihanan mehukas ja rouskuva paprika.
Tämä kastike toimii näin, tai halutessaan sinne voi lisätä oikeastaan ihan mitä vihannesta tai yrttiä jääkaapista vain sattuu kulloinkin löytymään. Ja toki sekaan voi lisätä oman maun mukaan myös tulta ja tappuraa, mutta maukasta tulee näinkin.
Mieheni muuten tätä syödessään tokaisi, että nyhtökaura on ”täydellinen liha”. Jokainen suupala on tasalaatuisen murea, yhtään sitkeää tai jäntevää palaa ei löydy. Terveellisyydessäkin se on ylivertainen.
*Tehtävä ei ole sponsoroitu, eikä blogin kirjoittajilla ole mitään kaupallisia kytköksiä nyhtökauran valmistajaan. Jos Gold&Green Foods Oy kuitenkin haluaa muistaa meitä esim. rekkalavallisella tuotteitaan, allekirjoittanut ei pane vastaan.