Tyrmäävän ihana tyrni
Tyrni ei ihastuta ensikertalaista marjojen suloisella makeudella, huumaavalla tuoksulla tai viekoittele edes kauneudellaan. Tyrni on piikikäs. Hapan, väkevä ja ärsyttävä poimia. Ja minä rakastan sitä!
Rakkauteni tyrniin on peräisin äidiltäni, joka on kasvattanut tyrniä jo vuosia Koillismaalla. Hän hurahti oransseihin marjoihin kauan ennen kuin ne löysivät tiensä superfood-puheisiin ja mehuhyllyille. Minua piti käännyttää muutama vuosi, mutta pakastimeen kannetut mehupussit tepsivät, ja nyt olen istuttanut ensimmäiset omat tyrnin taimeni pihan perälle.
Tyrnin marjoista saa aurinkoa ruokapöytään monin tavoin. Oma suosikkini on mehu – sekoitettuna joko omatekoiseen omenamehuun, tai appelsiinimehuun. Omenan ja appelsiinin sokerit lieventävät tyrnin happamuutta, eikä mehu kaipaa lisättyä sokeria. Se kelpaa jopa kolmevuotiaalle tyttärelleni (jolle kyllä muutoinkin maistuu jopa puolukatkin sellaisenaan). Tyrnin ja omenan yhdistelmä toimii myös hyvin hillossa.
Tyrnihän on muun muassa huikea C-vitamiinipommi. Siksi tyrnimehua juodaan meillä erityisen ahkerasti flunssalääkkeenä. Seuraavaksi aion kokeilla tyrninlehtiteetä, sillä vitamiineja ja öljyä löytyy marjojen lisäksi myös pensaan lehdistä. Omat pensaani ovat vielä niin rääpäleitä, ettei niiden lehtiin voi koskea, mutta äitini lupasi napsia lehtiä minulle talteen.
Osan tyrnimarjoista olen kuivannut kuivurissa ja rouhinut monitoimikoneella. Oma iltapalasuosikkini on maustamaton jugurtti, jonka päälle ripottelen tyrnirouhetta, siitepölyä ja makeutan jugurtin omalla hunajalla.
Marjat sopivat hyvin myös vispipuuroon. Tässä on taatusti lautasellinen aurinkoa, maitotilkan kera.
Tyrnivispipuuro
1 l vettä
4 dl (jäisiä) tyrnimarjoja
1,5 dl mannahiutaleita
1,75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
Jos käytät jäisiä marjoja niin kuin minä, keitä marjoja vedessä kunnes ne sulavat. Surauta marjat rikki sauvasekoittimella, siivilöi siemenet pois. Lisää mannahiutaleet, sokeri ja suola kiehuvaan tyrnimehuun. Keitä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.
Vaikka tyrni ei sinulle uppoaisikaan heti ensimmäisellä maistelukerralla, anna sille mahdollisuus. Saatat ihan huomaamattasi ihastua!