Sitruunajuoma

Sitruunajuoma

Tämä ei ole simaa.

Marjaana on Roomassa ja osallistui limoncello-talkoisiin. Satokausikalenteri muistuttaa sitruunasesongin olevan käynnissä. Lähestyvä vappu muistuttaa mieleen siman, josta tulee mieleen sitruunat. Mies voitti taas viinaa perjantaipulloarvonnassa. Ei ole vaihtoehtoa: on tehtävä limoncelloa.

Sitruunaliköörin ongelma on se, että alkoholin maustamiseen käytetään hedelmästä vain kuoret. Koska olisi haaskausta heittää hedelmäliha pois, siitä täytyy tehdä jotain. Viime keväänä tein mikrossa lemon curdia ja leivoin sitruunaista hiekkakakkua, mutta kun aloin ehdottelemaan sokerisia syntejä, Mies pisti hanttiin (se on paitsi mun personal trainer, myös ravintosuosittelija, ja tietää, että raskailla ruokailutottumuksilla on raskas juosta). Sitruunamehu on ihanaa esimerkiksi silloin, kun keität pastaa ja teet siihen kypsentämättömistä kasviksista lisuketta, mutta päälle ei voi ruikkia ihan hirvittävää määrää hapanta lientä. Sama perinteisen kalan kanssa.

Tupla-annos limoncelloa merkitsi kymmenen sitruunan mehua eli näistä pienoisista puristettuna yhteensä noin 4 desiä. Olin jo simaresepti kädessä, mutta siihenkin määrä oli ihan liian suuri. Ei saataisi juotua 35 litraa simaa edes parin viikon sisään. Hmm. Jotain muuta voitaisiin kuitenkin juoda, ja ei kai pieni määrä sokeria haittaisi sittenkään… Googlasin limonadiohjeen ja ensimmäisenä osuin tähän Crème de la crèmen Pirtelöt ja smoothiet -kirjasta löytämään reseptiin. Mitään ei voi kuitenkaan tehdä muuntelematta, joten meidän keittiössä tehtiin

Sitruunajuomaa juuresta

noin 10 sitruunan mehu eli 4 dl sitruunamehua * 4,5 dl vettä * 3 dl sokeria

1) Kaada kaikki aineet kerralla kattilaan. 2) (Huomaa, että alkuperäisessä reseptissä sitruunamehu lisätään vasta kiehautuksen jälkeen, joten päätä olla ottamatta riskiä ja) lämmitä seosta niin kauan, että sokeri sulaa (koska et tiedä, mitä sitruunamehulle käy, jos sen kiehauttaa – voi tietysti olla, ettei mitään erityistä). 3) Anna jäähtyä, sulje kannella ja siirrä jääkaappiin. 4) Kun haluat raikasta juomaa, kauho lasiin 1/4 juurta kattilasta ja lisää 3/4 tavallista tai kivennäisvettä mieltymyksesi mukaan.

 

 

koti ruoka-ja-juoma diy