Kahvinkeittimen puhdistus

Kahvinkeitin on syytä puhdistaa aina käytön jälkeen sekä säännöllisesti kalkista sitruunahapolla. Keittimen puhdistamiseen kuulee toisinaan suositeltavan myös etikkaa, suolaa tai ruokasoodaa. Mikäli keittiösi on kuin omani, edellä mainittuja tarpeita ei keittiöstäni suolaa lukuunottamatta löydy. Siksi käytän keittimen puhdistamiseen sitä varta vasten suunniteltuja valmisteita, koska olen ollut niihin erittäin tyytyväinen. Ja koska keittimeni on tosi likainen.

 

Kahvinkeittimen puhdistus kalkista

Kalkin puhdistusta olen kuullut suositeltavan noin sadan käyttökerran tai kahden viikon välein. Kuten omasta pannustani voitte päätellä, on viimeisestä kunnollisesta pesusta aikaa enemmän kuin kaksi viikkoa. Keittimestäni löytyy kalkista muistuttava varoitusvalo, joka luultavasti syttyy kun keittimen putket alkavat tukkeutua ja hidastaa kahvinkeittoa. Joko kalkkia saa kertyä putkistoon todella paljon tai valo on rikki, mutta en ole laitetta vielä tuohon tilaan saanut… Joka tapauksessa, tämän kertaiseen pesuun on valittu tavanomaista vahvempaa puhdistusainetta.

 

Kahvipannun puhdistaminen suolalla ja etikalla

Tämä niksi, jonka joku oli kuullut joltain, ja lopulta muistanut väärin, tarkoittaa siis lasisen kahvipannun pesua suolalla, ei itse keittimen. Eli rautalangasta väännettynä: Periaatteessa kahvipannun kiillottamiseen (tai miksi sitä nyt voisikaan kutsua?) voisi käyttää suolaa. Käytännössä tämä menetelmä on hidas, ja ainakin oma kärsivällisyyteni kotitöiden osalta on yhtä pitkä kuin häntäni. Mutta jos haluat kokeilla, niin laita reilusti suolaa ja litra väkiviinaetikkaa pannuun yön yli likoamaan, niin aamulla pitäisi olla puhdasta.

 

Kahvipannun ja -keittimen puhdistaminen ruokasoodalla

Itse tiskaan keittimen irtoavat osat fairyllä, mutta myös ruokasoodaa suositellaan tähän tarkoitukseen ja jopa kalkinpuhdistukseen. Omien ruokasoodakokemusteni perusteella suosittelen olemaan tarkkana, ettei ruokasoodaa tule annosteltua veteen liikaa, jolloin se jää paakkuisaksi ja lopulta tarttuu kiinni keittimen sisäpintoihin.

 

Esimerkki: Moccamasterin puhdistaminen

Itse kahvinkeittimen puhdistusprosessi on yksinkertainen, mutta vie muutaman minuutin tavallista keittimen osien tiskaamista kauemmin. Vaikka kahvinkeittimen huuhtelisi ja tiskaisi jokaisen käytön jälkeen, tuppaa laitteisiin aina jäämään likaa, joka vaatii kovempia otteita.

 

Pari vuotavaa, muutaman vaikeasti puhdistettavan ja yhden paloturvallisuusriskin aiheuttaneen keittimen omistaneena olen kantapään kautta todennut, kuinka hyvän kahvinkeittimen löytäminen on vaikeaa. Suurimmat erot tulevat esiin puhdistamisessa ja onnekseni minulla on nyt keittiössäni laite, jonka ylipäänsä pystyy puhdistamaan. Käydään siis vaihe vaiheelta läpi, miten keitin pitää saada jynssättyä joka puolelta.

 

Kahvinkeittimen puhdistuksen alkutilanne

1. Pannussa on silmin havaittavaa piintynyttä likaa, joka ei lähde kuumalla vedellä ja käsitiskiaineella.

Moccamaster puhdistusta varten purettuna

2. Keitin osiin purettuna. Ainoa ilman työkaluja irtoava osa on vesisäiliö, johon mielestäni riittää, että sen pyyhkii ulko- ja sisäpuolelta pölystä ja muusta irtoliasta kostealla talouspaperilla. Kohta käytettävän puhdistusaineen pitäisi viedä muut epäpuhtaudet mukanaan.

Kahvinkeittimen puhdistusaine

3. Käytän keittimen putkiston puhdistukseen hieman tavallista sitruunahappoa vahvempaa puhdistusainetta.

Mikäli ihmettelet kuvassa näkyvää shakeria, niin se on vesisäiliön täyttämistä varten, ja annostelen sillä muutenkin aina kahvini. Kahvipannua ei tule käyttää vesisäiliön täyttämiseen, koska siihen kertyy kahvista rasvaa ja vesisäiliöstä se leviää keittimen vaikeasti puhdistettaviin osiin.

Moccamasterin automaattinen tippalukko

4. Jos keittimessäsi on automaattinen tippalukko, se kerää helposti likaa. Sen läpi on hyvä valuttaa vettä myös jokaisen käytön jälkeen.

Automaattisen tippalukon avaaminen sormella

5. Automaattinen tippalukko kannattaa avata puhdistuksen yhteydessä sormella.
6. Täytä vesisäiliö haalealla vedellä ja laita pussillinen puhdistusainetta sekaan.
7. Napsauta keitin päälle.
8. Kun puolet vesisäiliöstä on keittynyt pannuun, napsauta virta pois päältä.
9. Anna aineen vaikuttaa muutama minuutti. Itselläni taisi vaikuttaa tällä kertaa vartin.
10. Laita takaisin päälle kunnes vesisäiliö on tyhjä. Sitten keittimen voi ottaa pois päältä.
11. Ei pakollinen vaihe, mutta kaikki osat voi uudestaan irroittaa ja huuhdella pikaisesti juoksevan kraanan alla.

Kahvinkeittimen puhdistaminen, pannun huuhtelu

12. Täytä vesisäiliö vedellä ja keitä täysi pannullinen puhdasta vettä. Kuvissa näkyy keitinveden mukana vaahtoavaa puhdistusainetta.
13. Keitä vielä toinen pannullinen pelkkää vettä.

Puhdistettu kahvinkeitin

14. Onnistuneen lopputuloksen huomaa parempanakin pidetystä pannusta. Puhdistusaineen vaahtoa ei pitäisi enää näkyä ja pannun reunojen tulisi näyttää yhtä kirkkailta kuin uutena.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (1)
  1. Kahvinkeittimen Vesisäiliön Puhdistus | Sää Uutiset
    30.5.2020, 04:06

    […] Kahvinkeittimen puhdistus – Paahtoastetta parempi | Lily – Kahvinkeittimen puhdistus kalkista. Kalkin puhdistusta olen kuullut suositeltavan noin sadan käyttökerran tai kahden viikon välein. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *