Paistimittari ja savustuspönttö, niitä ilman en pärjäisi!

Olen onnistuneesti hukannut oman kotiuunini paistimittarin ja siitä syystä aloin vältellä paistin paistamista uunissa. Tämä kiinteä paistimittari oli siis sellainen johto, jonka toinen pää laitettiin uunin sisäseinämään pistokkeeseen ja toinen pää lihaan. Lihan lämpölukema näkyi sitten selkeästi uunin kellotaulussa. Johto on ilmeisesti kulkeutunut johonkin niin hyvään talteen, että se on ollut todellakin hukassa jo pidempään.

Satuimme näkemään kaupassa tuollaisen Weberin paistomittarin ja se tarttuikin heti matkaan. Siinä on näppäränä ominaisuutena se, että siinä on paikat neljälle mittausanturille. Sillä voi siis paistaa vaikka neljä pihviä pannulla ja kaikki saavat sitten valita kypsyysasteen erikseen. Kaikista paras toimito oli kuitenkin se, että kännykkään ladattavalla sovelluksella voi hallita tätä koko systeemiä. Puhelin ottaa yhteyden tuohon mittariin ja siihen voi asettaa halutun paistolukeman. Puhelin ilmoittaa sitten, kun kyseinen lämpötila on saavutettu. Se antaa hieman vapautta tehdä muutakin, kuin käydä kyttäämässä paistimittaria.

Varsinkin savustuspöntössä lihaa savustaessa tämä on ollut aivan korvaamaton. Savustimen paistolämpötila vaihtelee säätilan ja puiden palamisen vuoksi melkoisesti,joten tähän asti lihan savustaminen on olut arpapeliä. Välillä on tullut kengänpohjaa ja välillä on jäänyt raa´aksi. Ota siitä sitten selvää, kun paistoaika on ollut kokolailla sama.

Viikonloppuina olemme nyt savustelleet lihaa. Leppäpurut antavat hyvän savun maun. Mausteina olen käyttänyt ainoastaan merisuolaa ja mustapippuria, jotka olen hieronut paistiin edellisenä päivänä. Näissä kuvissa olemme valmistaneet savustimella hirvipaistia, jonka sisälämpötilan säädimme 60 asteeseen. Siitä tuli aivan valtavan hyvää! Siinä sivussa kypsyivät sopivasti bataattinyytit punasipulilla ja valkosipulilla. En voi muuta, kun lämpimästi suositella. Tämä helpottaa olennaisesti arvuuttelua siitä, että jokohan se on kypsää..

Savustuspöntön hehkutuksesta saisi kyllä ihan oman postauksensa. Me käytetään tätä ihan valtavasti sekä kotona että mökillä. Talviaikaan pakkasella tuo paistoaika on paljon pidempi, kuin kesähelteellä ja siksi tuo mittari onkin aivan korvaamaton.

Kalan savustuksessa mennään tosin näppituntumalla ja yleensä puolen tunnin savustamisen jälkeen käyn tarkistamassa haarukalla sen kypsyysasteen. Kalastakin saa liian kuivaa hyvin helposti.. Yleisin savustuskalamme on ihan norjanlohi, mutta kesällä mato-ongella ongitut ahvenetkin valmistuvat siellä vaivattomasti. Sadekelikään ei haittaa savustamista, koska nuotio palaa hyvin suljetussa pöntössä. Savustamisen alussa pöntöstä tulee reilusti savua, mutta sitten se jossain vaiheess loppuu ja liha jatkaa kypsymistään.

Savustimen kantta ei kannata milloinkaan avata silloin, kun savustus on käynnissä! Kannattaa odottaa siihen asti, kun savua ei enää tule kannen välistä…

Jos haluaa talvella paistella vaikka nuotiomakkarat, niin sekin onnistuu. Jättää sitten vain ne savupurut ja välipellit laittamatta. Kauniina ja aurinkoisena talvipäivänä on tosi hauska grillailla avotulella!

Päivän ahvenet rivissä
Talvipäivän makkaranpaistoa viime talvena

koti ruoka-ja-juoma