Kokemuksia kuivalihan valmistuksesta
Kolmas dieettiviikko on mielestäni tähänastisista helpoin. Olen oppinut soveltamaan kuhunkin vaiheeseen sopivia ruokia ja uskaltanut jopa vähän revitellä (eli keittää ruuan lisukkeeksi ohrasuurimoita hiilaripäivänä..). Hoksasimme myös, että valmiissa kuivalihassa on E-aineita niin runsasti, että sitäkin olisi parempi tehdä itse.
Kaivoin vanhan sienikuivurin kaapista, pyyhin siitä pölyt ja asettelin sen pöydälle odottelemaan käyttöä. Otin pakkasesta hirven pikkupaistin, sulatin sekä viipaloin sen ja maustoin kirjan ohjetta mukaillen.
- Tamari-soijakastiketta 0,6 dl (gluteeniton)
- Yhden sitruunan mehu
- Merisuolaa 1/8 tl
- Mustapippuria 1/4 tl
- Valkosipulisuolaa 1/2 tl
- Paprikajauhetta 1/8 tl
- Valkosipulijauhetta 1/4 tl
Jätin viipaleet yöksi marinadiin ja lykkäsin ne seuraavana päivänä kuivuriin. Kuivausaika oli ohjeen mukaan arviolta 6-7 tuntia. Olimme kaikki ihan liekeissä katsellessamme vesi kielellä tulevaa beef jerkyämme!
Kun kuivuri oli pöhissyt pari tuntia, niin sen virtakatkaisijasta possahti sininen valojuova ja laite oli entinen. Se poltti menessään myös sulakkeen. Isäntä lähti hakemaan kaupasta uutta kuivuria ja löysikin sellaisen melko edulliseen hintaan 39.90€. Jatkoin kuivaamista uudella vekottimella, joka tuntui jo lähtökohtaisesti paremmalta kuin vanha. Illalla otimme koemaistiaiset lihasta ja se onnistui mielestäni ensikertalaiseksi oikein hyvin. Tätä kannattaa tehdä siis jatkossakin!
Keittiöni on ollut tämän vajaan kolme viikkoa aivan totaalisen sekaisin ja pöydät täynnäkaikenlaisia kasviksia. Olen onnellinen! Meilllä molemmillä on mieheni kanssa niin paljon energiaa kaikkeen, että se on ihan uskomatonta. Tämä on ollut todellinen rakkausdieetti ja piristys parisuhteelle!

Ainoa asia, jota on tehnyt mieli on jäätelö. Sitä on ollut helppo vastustaa, koska sää on ollut taas aika kylmä ja sateinenkin. Hellesäällä se oli kyllä paljon vaikeampaa, mutta siitäkin selvittiin… Kaupassa katse on pari kertaa harhaillut jäätelöihin, mutta sille ajatukselle ei saa antaa valtaa tässä vaiheessa. Pitää malttaa vielä viikko! Karkkia ei ole ihme kyllä tehnyt yhtään mieli.
Löysin Haylie Pomroyn kotisivulta tällaisen terveellisen korvikkeen jäätelölle:
Banaani ”jäätelö”
- 1 kypsä banaani pilkotaan ja pakastetaan pussissa (min. 2 h)
- Laitetaan banaani jäisenä tehosekottimeen ja sekoitetaan niin kauan, kunnse sen rakenne on muuttunut pehmismäiseksi.
- Sitten lisätään haluttuja mausteita joukkoon, esim. raakasuklaanibsejä/mantelivoita/pähkinöitä/kanelia ja sekoitetaan vielä hetki.
- Seoksen voi halutessaan siirrtää rasiaan ja pakastaa, mutta sen voi syödä myös heti.
Tätää täytyy kokeilla sitten, kun dieetti on ohi. Banaani ei nimittäin kuulu vielä tässä vaiheessa ruokavaliooni