Uuden vuoden aineenvaihduntaa edistävä herkkuruoka

Tässä on uuteen vuoteen aivan ihana ruokaohje. On monta työvaihetta, mutta lopputulos palkitsee. Koostin tähän ensin kauppalistan, koska itseäni aina ärsyttää se, kun pitää lukea koko ohje sata kertaa, että huomaa laittaa kauppalistaan kaiken tarvittavan normaalien ostosten lisäksi..  Puolet aineista löytyy itseltäni jo valmiiksi kotoa.

  • 2 keskikokoista bataattia
  • 2 appelsiinia
  • lime
  • tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
  • punaisia chilejä
  • nahatonta kananrintaa
  • Kypsä mango
  • punaista paprikaa
  • kvinoaa
  • kookoskermaa

Näitä löytyy itseltäni kotoa:

  • Perunajauhot
  • hieno merisuola
  • kookosöljy
  • valkosipulia
  • mustapippuria
  • sipulia
  • mustapapuja
  • kanaliemijauhetta
  • Tamari-soijakastuiketta

Itse korvaan aina tuon korianterin jollain muulla yrteillä. Sen maku ei oikein miellytä ketään meidän perheessä. Tuo lehtipersilja on sille hyvä vaihtoehto. Kuinkahan minttu toimisi?

Itse aloitin tämän ruuan valmistuksen marinadista. Pilkoin kanat ja lorautin vajaan puolet marinadista kanoille ja laitoin jääkaappiin maustumaan. Sitten tein mangosalsan valmiiksi jääkaappiin.

Bataatit

2 keskikokoista bataattia

1 ruokalusikallinen perunajauhoja

1/4 tl merisuolaa

2 ruokalusikallista kookosöljyä

Bataateista voi tehdä joko tikkuja tai kiekkoja. Itse tein nyt kiekkoja, mutta tikut toimivat myös.

Kana ja marinadi

1 appelsiini kuorittuna ja muussattuna (siemenet pois tietty)

1 ruokalusikallinen limen kuorta

1/2 limen mehu puristettuna

3 rkl tuoretta korianteria pilkottuna

1 ruokalusikallinen tuoretta punaista chiliä pilkottuna

1 valkosipulin kynttä murskattunat

0,5 dl Tamari soijakastiketta

mustapippuria

n 400-500 g nahatonta kananrintaa pilkottuna suupaloiksi

1 ruokalusikallinen oliiviöljyä

Paras pippuri tulee morttelissa.

Mangosalsa

Tämä salsa ansaitsisi oman postauksen saa. Oli niin hyvää, että melkein taju lähti. En ole ikinä syönyt näin hyvää salsaa. Sitä olis vetänyt koko kulhon maistiaisina..

1 mango kevyesti sauvasekoittimella muussattuna. Itse vedin kerran pohjaan ja se oli siinä. Saa ja pitää jäädä sattumia.

1 tuore punainen chili pieneksi pilkottuna

1 dl korianteria tai persiljaa pilkottuna

1/2 limen mehua

Quinoa ja pavut

2+1 tl oliiviöljyä

4 dl pilkottua sipulia

4 dl pilkottua punaista paprikaa

0,5 dl quinoaa

3 dl kanalientä

merisuolaa ja mustapippuria

1 valkosipulin kynsi

purkki mustia papuja

Itse teen kanaliemen Reformi kanaliemijauheesta, jonka sekoitan kuumaan veteen.

Kookoskermakastike

1 appelsiini (Pyreeksi tehtynä)

1 purkki kookoskermaa

(+loppu marinadi)

Reformi_luomi_gluteeniton_kanaliemijauhe_1000x1000

  1. Marinoi kana: Sekoita blenderissä tai sauvasekottimella kaikki ainekset keskenään, kunnes seoksesta tulee sileää.
  2. Laita kana astiaan, jossa kaadat sen päälle 1/3 marinadista. Jätä loput marinadista sivuun. Marinoi kanaa min. 20 min jääkaapissa.
  3. Valmista bataatit: Lämmitä uuni 200 c asteeseen.  
  4. Sekoita nopeasti kulhossa viipaloidut bataatit, perunajauho ja suola. Lisää sitten sulatettu kookosöljy ja sekoita joukkoon. Asettele bataatit leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen. Kypsennä uunissa 30-40 minuttia, kunnes ovat ruskistuneet kevyesti reunoilta.
  5. Valmista salsa: Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
  6. Valmista kvinoa ja pavut: Kuumenna laakea paistinpannu, laita 2 ruokalusikallista oliiviöljyä ja kypsennä sipuleita n. 5 min sekoitellen välillä. Lisää paprikat ja kvinoa. Anna kypsyä n. 5 minuttia, lisää kanaliemi. Anna kiehua hiljakseen n. 15-20 min, kunnes kvinoa kypsää. Mausta merisuolalla ja mustapippurilla. Lisää 1 rkl oliiviöljyä, valkosipuli, mustapavut ja tarkista maku. Laita tarjoiluastiaan ja peitä, että pysyy lämpimänä.
  7. Paista kana: Paista marinoutunut kana paistinpannulla keskilämmöllä. Poista kana pannulta.
  8. Lisää sivuun jätetty marinadi sekä appelsiinipyree pannulle kanojen jälkeen ja paista pannusta irti marinadin joukkoon kanasta jääneet maut. Lisää kookoskerma ja keitä n. 5 minuttia.
  9. Tarjoilu: Yhdistä kvinoa, mustapavut, kana, bataatit ja salsa neljään kulhoon, tai yhteen isoon. Kuorruta kookoskermakastikkeella!

Kuinka onnistui? Kaikki tykkäs! Kastiketta tuli paljon suhteessa ruokaan. Sitä marinadia kannattaa laittaa yli puolet kanoille ja loppu jää sitten kastikkeeseen. Tästä annoksesta syö neljä aikuista reilusti ja enemmän, jos tekee vielä salaattia lisukkeeksi.

Meinasin unohtaa mangosalsan jääkaappiin, mutta onneksi muistin sen ruokailun alkuvaiheessa..

Jos joku miinuspuoli pitää ruuasta löytää, niin keittiö ei ole ollut vähään aikaan näin sekaisin..

Mikä tästä ruuasta tekee aineenvaihduntaa tehostavan?

Bataatin sisältämä resistenssi tärkkelys voi auttaa rasva-aineenvaihdunnan aktivoinnissa.

Chili vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

Persilja toimii diureettina ja poistaa turvotuksia..

Kvinoa pitää kauan kylläisenä.

Kaikki tämän ruuan ainekset tukevat aineenvaihduntaa. Kun katsoo aloituskuvaa, ei noista aineista voi muuta kun tulla hyvää!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *