Aineenvaihduntaa edistävä ruokavalio

Aineenvaihduntaa edistävä ruokavalio on tullut tutuksi tämän nopean aineenvaihdunnan dieetin jälkeen. Vointini on nyt dieetin jälkeen niin hyvä, että paluuta entiseen ei ole. Iho on aivan loistavassa kunnossa ja turvotukset vartalosta ovat tipotiessään. Tämä kaikki tosin vaati radikaalin muutoksen ruokavaliooni ja olen nyt sataprosenttisesti vakuuttunut siitä, että ruoka on lääke! Aiemmin yritin syödä kasviksia ja saatoin syödä lounaalla vain salaattia höystettynä esim, juustolla ja kanalla. Se on periaatteessa ihan ok, mutta ei riitä korjaamaan pysähtynyttä aineenvaihduntaa. Radikaaleimmat muutokset ruokavaliooni tuli siitä, kun lopetin maitotuotteiden ja vehnän käytön. Kreikkalaista (tai Turkkilaista) jogurttia ostan edelleen satunnaisesti, koska mielestäni se on terveellisin vaihtoehto näistä maitotuotteista.
Mitä sinä syöt?
Jos en tiedä tuotteesta, mitä sen valmistukseen on käytetty, niin jätän sen hyllyyn. Innostuin kerran ostamaan kaurapohjaista jogurttia, mutta olin aivan pöyristynyt sen sisältämistä ainesosista. Siinä oli mielestäni aivan liikaa sokeria ja erilaisia ylimääräisiä ainesosia. Siksi mielestäni on ”turvallisempaa” ostaa se kreikkalainen jogurtti ja upottaa siihen ne omat marjat pakkasesta. Tässä täytyy tehdä koko ajan pieniä kompromissejä, mutta yritän aina pohtia näitä valintojani. Hedelmäsokerin olen ottanut käyttöön leivonnassa ja steviaa käytän satunnaisesti. Kun on ollut pitään ilman sokeria, niin elimistö tottuu siihen. Nykyään pienemmät määrät hedelmäsokeria riittävät siihen, että leipomuksiin tulee toivottu makeus. Olen ottanut tavaksi sen, että leivon viikonloppuna jotain hyvää. Viime viikonloppuna tein gluteenitonta pannukakkua ja vatkasin siihen päälle vispikauraa, jonka makeutin vaniljauutteella ja hedelmäsokerilla.
Käytän ruuanlaitossa paistamiseen seesamöljyä ja muihin tarkoituksiin oliiviöljyä. Olen luopunut kokonaan leivänpäällislevitteistä. Laitan leivän päälle yleensä leikkelettä tai kananmunaa ja vihanneksia. Joskus saatan sipaista voiteluun sinappia tai itse tehtyä hummusta. Se on aivan mahdottoman hyvää!
Olen oppinut paljon viimeisten viikojen aikana. Oma ajatusmaailmani on niin suppea, että on pitänyt oikein opiskella tätä uudenlaista ruuanlaittoa. Avuksi tilasin Haylie Pomroyn reseptikirjan, josta voin katsoa vinkkejä uusiin ruokiin. Kyllä hänen kotisivuiltaankin löytyy näitä reseptejä, mutta olen sen verran huono englannissa, että osa sanoista pitää katsoa sanakirjasta. Kirjan reunaan voi sitten raapustella nuo suomennokset ja kyllä se ruokasanavarastokin siinä sivussa karttuu! Tässä muuten aivan ihana lihapadan ohje.
Vihanneksia, vihanneksia..
Olen oppinut käyttämään kasviksia tosi monipuolisesti ja jopa papuja, joita en ollut ostanut aiemmin ainuttakaan purkillista. Nyt lisäilen niitä ihan suvereenisti moneen ruokaan! Se, mikä tässä on ihan parasta on se,että koko perhe tykkää näistä ruuista! Nuoriso juo edelleen maitoa (limpparin lisäksi..heh!), mutta se heille suotakoon. Pienillä askelilla edetään heidän kanssaan!
Voisin tehdä oman kokonaisen postauksen siitä, miksi tutkimusten valossa maitoa ei kannattaisi juoda lainkaan. Siinä on kaiken tiedon mukaan enenmmän haittaa, kuin hyötyä. Mieheni astmaoireet loppuivat tämän uuden ruokavalion myötä. Maito lisää limaneritystä ja pahentaa allergia-ja astmaoireita. Tämä on omakohtaisesti nyt todistettu. Maito pitää mm. yllä matala-asteista tulehdusta ja estää monen ruoka-aineen imeytymistä. Jos kirjoitat googleen ”miksi ei kannata juoda lehmänmaitoa”, saat aika paljon informaatiota aiheesta. Osa on tietysti virheellistäkin, mutta jokainen tekee itse omat päätelmänsä. Suomi on aina ollut maatalousmaa ja monen elinkeino on tästä riipuvainen. Valitettavasti vaan nykypäivänä maitoa tuotetaan niin tehostetusti, että siitä on leikki kaukana. Lehmät eivät enää lypsä kahta litraa päivässä luomumaitoa ja kirmaa vapaana vihreällä niityllä. No, tästä asiasta on varmasti yhtä monta mielipidettä, kun on ihmisiäkin..
Kurkkusalaatti
Sitten vinkkeihin aineenvaihduntaa edistävistä ruuistani.. Tein itse kurkkusalaattia pilkkomalla kurkkua, suolakurkkua (sokeritonta) ja valkosipulia. Laitoin lopuksi mukaan ripauksen majoneesia.
Kanaa ja mansikkasalsaa
Tein Haylien ohjeella mansikkasalsaa kanan kanssa ja ohje oli tosi helppo.
- Pilko mansikat viipaleiksi: Voit laittaa masikoita ja sipulia sen määrän, kun tykkäät. Itse laitoin mansikoita n. 3 dl.
- Pilko puolikas punasipuli (kokonainen, jos pieni sipuli) pieneksi silpuksi
- Sekoita ja lisää ripaus merisuolaa ja mustapippuria
- Purista limen mehua joukkoon
Laita kanafileet laakeaan uunivuokaan. Kaada päälle balsamicoa, mustapippuria, merisuolaa ja paprikamaustetta. Hiero mausteet kanojen pintaan. Tässä voisi käyttää myös Tamari-soijakastiketta suolana. Paista 175 asteessa n. 20-30 min. Itse käytin tällä kertaa kanan paistileikkeitä.
Pilko puolikas kesäkurpitsa (iso) tai kokonainen pieni, parsakaali, ruusukaalia n. 8 kpl (pilko ruusukaalit pitkittäin neljään lohkoon), 3-4 sipulia lohkoiksi. Paista seesamöljyssä ja anna hautua kannan alla kypsiksi. Itse laitoin lorauksen vettä pannuun, että höyryttyvät kunnolla.Mausteeksi merisuolaa, mustapippuria, paprikajauhetta ja sitruunaa puristettuna.
Kana tarjoillaan pannuvihannespedillä mansikkasalsalla höystettynä. Nam. Tässä vielä aloituskuva uudelleen, jotta lopputulos näkyy!
