Betonitonttujen tekoa

Syksyn viimeiset lämpimänhelteiset ilmat olivat omiaan betoniaskarteluun. Ystävälläni oli rakennusprojektista jäänyt suursäkkiin ihan tavallista kuivabetonia, joten päätimme hieman hyödyntää sitä näihin askarteluihin. Kaapista löytyi nailonsukkia ja sukkahousuja sekä askarteluun varattuja leivontamuotteja. Betoniaskartelussa on vaan mielikuvitus rajana ja jos tarvitsee inspiraatiota, niin Pinterestistä löytyy tähänkin hyvin ideoita.

Betonitöissä on tärkeää esivalmistella muotit ja tarvikkeet ennen betonin sekoitusta, koska lämpöisellä säällä betoni kuivuu yllättävän nopeasti.

Rasvasimme muotit vanhalla käsirasvalla valmiiksi ja leikkasimme sukkahousut tonttuihin sopiviksi. You Tubesta löytyy videoita näiden valmistukseen.

Ystävälläni oli betonin sekoitukseen tarkoitettu sekoitin, joka on ihan mahtava tällaiseen tarkoitukseen. Tehtiin betonia kolmessa pienessä erässä.

Tärkeää betoniaskartelussa on työvälineiden pesu heti, kun mahdollista. Betoni jämähtää kauhoihin ja lastoihin kiinni yllättävän nopsasti.

Ota huomioon betoniaskarteluissa

  1. Muottien valmistelu etukäteen
  2. Tarvikkeiden valmistelu, esim. sukkahousujen leikkaaminen ja narujen katkominen.
  3. Betonin valmistus tarpeeksi pienissä erissä. Jos tulee liikaa betonia on muotteja hyvä olla valmiina ylimääräisiä.
  4. Arvoi ensimmäisen erän perusteella, että paljonko betonia kuluu seiraavissa erissä. Teimme itse ensin tonttuerän. Ämpärillisestä betonia tuli kaksi tonttua molemmille.
  5. Sekoittele ja ”hyllyttele” betonia muoteissa, jotta ilmakuplat poistuvat.
  6. Kannattaa antaa betonitöiden kuivua vuorokauden verran, kun ne irroittaa muoteistaan. Sen jälkeen betonitöitä olen kuivetellut viikon verran ennen maalaamista.

Betonia pitää leipoa niin, että siitä lähtee ilmakupat pois.

Kokeilin tehdä muovihanskoihin sellaiset kädet. Laitoin ne kulhoon ja kiven painoksi päälle. Kuivuttua sormet irtoilivat, joten ei onnistunut se kokeilu. Roskiin siis nämä.

Ensimmäiset tontut tehtiin polvisukista, niiden lakit jäivät pipoiksi. Viimeinen tonttu tuli ihan täysimittaisesta nailonista, joten sen lakki onnistui paremmin.

Maalasin nämä tontut ja pikkumuotit kalkkimaalilla, koska sukkahousua jäi vielä näkyviin betonin seasta. Pienistä betonikuvioista kehittelen vielä jotain hauskaa! Nämä valkoiset hyönteiset käyvät ihan mihin tahansa koristeiksi. Ne on nyt halutessaan helppo maalata vaikka kuviollisiksi.

Huomiselle valmistelen postauksen ihanasta betonisesta kynttilälyhdystä, joka ainakin meillä saa kunniapaikan joulupöydän keskeltä!

koti sisustus diy
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *