Budapest ensikertalaisen silmin

Budapestissä oli kevät edennyt jo pitkälle ja meille osui sen lisäksi aurinkoinen ja lämmin sää. Lähdimme reissuun tiistaina ja kotiuduimme sunnuntaina. Mielestäni tämä oli ensikertalaiselle sopivan mittainen matka, koska siinä ajassa ehti ihan kivasti kiertelemään nähtävyyksiä.

Meillä ei ollut mitään kovin tarkkaa suunnitelmaa, koska olimme molemmat reissaajat vähän kipeänä liikenteessä. Itselleni nousi kuume juuri lähtöä edeltävänä yönä ja ajattelimme ottaa reissun melko rauhallisesti. Särkylääkkeen turvin vointi pysyi matkan melko siedettävänä ja parin päivän jälkeen flunssan oireet onneksi lievittyivät. Liekö hyvällä lomafiiliksellä osuutta asiaan?

Kuva otettu Gellertin kukkulalta ketjusillalle. Toisen sillan (Margaretin sillan) takana näkyy Margaretin saari.

Pääsiäinen Budapestissa

Pääsiäisenä oli suurin osa erikoisliikkeistä kiinni ja myös osa ravintoloista. Turistikrääsäkaupat olivat auki joka päivä ja supermarketit myös. Himoshoppailijan ei siis kannata matkustaa Budapestiin pääsiäisenä.

Hop on ja off

Ihmetellessämme siinä maailman menoa puolikuntoisina ja oudossa kaupungissa, istahdimme kahvilaan ja katselimme lukuisia ohi ajavia Hop on Hop off- busseja. Siitä saimmekin idean ottaa pariksi päiväksi moisen bussikortin. Pelasimme hieman liikaa varman päälle ja otimme sitten kolmen vuorokauden kortin, joka maksoi muistaaksen n. 60 euroa kahdelle aikuiselle. Korttiin kuului bussiajelun lisäksi venematkat Tonavalla. Näin jälkikäteen ajateltuna yksi päivä olisi riittänyt bussiajeluille, mutta kipeänä sitä ajatteli vain, että säästää vähän jalkojansa bussin kyydissä.

Bussissa sai kuulokkeet ja sai kuunnella selostuksen myös suomeksi.

Näitä bussifirmoja on monta eri firmaa ja pitää olla tarkkana että bongaa oikean bussin. Meillä oli kirahvilogo, joten se oli melko helppo tunnistettava. Välillä joutui odottelemaan pitkiäkin aikoja pysäkillä, joten ei ollut oikein meidän juttu.

Huono puoli tuossa bussissa oli se, että se kiersi tosiaan aina samaa parin tunnin lenkkiä. Ei me sitten jaksettu kun yhtenä päivänä istua kyydissä ja katsoa kaikki nähtävyydet mitä sen reitillä oli. Hyppäsimme aina välillä pois bussista ja kuljimme jalkaisin.

Toinen linja ajoi eri reittiä, mutta linja ei ollut hotellimme lähellä. Oli vähän turhan vaivalloista etsiskellä tuon linjan pysäkkiä. Tuli taas todistettua se, että emme kyllä ole mitään bussissaistujatyyppejäkään..

Gellertin kukkulalla hyppäsimme bussista ja otimme maisemakuvan kaupungista jatkaen matkaa jälleen eteenpäin.

Hyvä puoli oli se, että opimme hahmottamaan kaupungin paremmin ja joku ex tempore- kohdekin saatiin mukaan käyntikohteisiin. Tämä kohde meillä osoittautui eläintarhaksi.

Budapestin eläintarha ja Margaretin saari

En ole koskaan ollut mikään eläintarhojen ystävä, koska tulee aina surku näiden vangittujen eläinten puolesta. Tällä kertaa olin kyllä niin ihmeissäni, koska en ole koskaan nähnyt muuten kuin televisioruudun välityksellä kirahveja, sarvikuonoja, virtahepoja yms. Sain vain suu auki tuijottaa, että ovatko nuo edes todellisia? En olisi voinut edes kuvitella, että jossain on edelleen noita eläimiä tämänkaltaisissa vanhoissa eläintarhoissa. Lippu maksoi noin kymmenen euroa. Yksi euro on noin 320 forintia.

Toisena päivänä ajelimme bussilla Tonavan varrelle ja hyppäsimme vesibussiin. Vaati tosin ensin hieman etsiskelyä, että oikea laituri löytyi. Margaretin saari oli kaunis ja rauhallinen käyntikohde. Se olisi todennäköisesti jäänyt käymättä, jos emme olisi kuulleet ystävämme sitä suosittelevan. Venematka kesti puoli tuntia suuntaansa. Lenkkeilijöitä varten on tehty päällystetty juoksurata, joka kiertää tämän n. 2 km pituisen ja 500 m leveän saaren. Oli kyllä käymisen arvoinen paikka.

Kannattaa seuraavalla kerralla ottaa piknik kori mukaan ja istahtaa viltin päälle syömään rauhassa eväitä. Saaressa oli myös eläimiä (hevosia ja vuohia ainakin) lasten ihmeteltäviksi ja olisimme ehdottomasti vuokranneet hauskan perhepolkupyörän jos olisimme olleet lasten kanssa matkassa. Pyörän kyytiin sopi 4-5 henkilöä ja kahdelle edessä istuvalle oli polkimet. Väylät oli asfaltoitu, joten pyörät kulkivat tosi liukkaasti.

Margaretin silta
Vesibussin kyydistä sai kivoja kuvia mm. parlamenttitalosta.

Tossut vaan puuttui..

Kauppahalli

Ison hallin alakerrasta löytyy ruokatuotteita joka lähtöön ja yläkerta on pyhitetty turistikrääsälle. Täältä ei tarttunut mitään mukaan, mutta paprikajauhepussin/mausteita olisin voinut ostaa. Kannattaa käydä piipahtamassa. Täälläkään ei varmaan olisi tullut poikettua ilman bussikorttia. Tuliaisten ostamista varten tämä paikka on kyllä oivallinen.

Buda-Castle Funicular

Tätä oli ihan pakko testata! Iankaikkisen vanha Funiculaari kuljettaa turisteja Budan linnalle.

Koko juttu meni siinä pieleen, että ostimme hotellilta 6 euron liput kyseiseen laitokseen. Saimme printatun lipun ja marssimme sitten sen kanssa hurjan pitkän jonon ohi suoraan sisäänmenoportille, koska meillähän oli lippu ostettuna. Virkailija ei vaihtanut printtilippua portilla tarvittavaan pahvikorttiin ja neuvoi meitä Hop on/off- bussille lippua vaihtamaan. Siinä me sitten juoksimme ympäriinsä ja yritimme saada lippua vaihdettua. Lopulta joku osasi neuvoa meitä siinä, että lipun voi vaihtaa ainoastaan Hop on/off päätoimistolla. No niin. Siinähän me sitten juoksimme ympäri kylää ja etsimme toimistoa, joka onneksi sitten lopulta löytyi tunnin ravaamisen jälkeen. Teki kyllä hyvää flunssaiselle. Lippu jäi odottamaan sitten seuraavaa päivää, kun ei jaksettu enää kävellä takaisin…

Funiculaari oli kyllä ihan metka kokemus. Kannattaa siis ostaa valmiiksi lippu, jotta pääsee jonon ohi.

Budan linnan labyrintti

Ylhäällä Budan linnalla eksyimme labyrintteihin. Emme oikein tykkää linnakierroksista, joten tämä oli meille ihan hyvä vaihtoehto. Kyllä sieltä tunneleista tunnissa pois selviää. Yli 170 cm mittaisten pitää kulkea pää alhaalla, jotta ei lyö päätänsä luolan kattoon ja taskulampun suosittelen ottamaan mukaan. Meillä oli onneksi kännykät mukana. Jos ei ole valoa mukana, niin luolan seinällä on köysi, jota voi seurata. Tämä tunneliverkosto on kuulemma 9. pisin koko maailmassa. Tiedä sitä sitten. Pimeetä ainakin oli.

Sisäänkäynti labyrinttiin

Tonavan rannassa oli valtaisa määrä herkkukojuja. Suolaista ja makeaa syötävää joka lähtöön. Joen rannasta löytyy myös kävelykatu, jolta löytyy pikku butiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Läheltä ketjusiltaa löytyy myös Hard Rock Cafe, jonka antimet täytyy joka kerta käydä testaamassa.

Hintataso on Budapestissa kohtuullinen ja palaan seuraavassa postauksessa vielä hotelliarviointiin ja kolmen täysin erilaisen (hyvän) ruokapaikan vertailuun.

Nämä hintatiedot Suomi-Unkariseuran sivulta

Hintatietoja 2019

Unkarin virallinen valuutta on forintti (Ft, HUF). Suuntaa antavat hintatiedot ovat tammikuulta 2019.

Lentokenttäbussi ja -taksi
Budapestin lentokenttäbussi 100E kaupungin keskustaan 2,80 €.
Minibussi keskustaan noin 17 €/henkilö ja 21 €/ 2–4 henkilöä. Hinta riippuu etäisyydestä ja matkustajamäärästä.
Lentokenttätaksi (Főtaxi) ydinkeskustaan maksaa n. 6700 ft/ 26 €.

Budapestin joukkoliikenne
Lippuvaihtoehtoja:
– kertalippu 1,10 € automaatista, 1,40 € kulkuneuvosta ostettaessa
– 10 matkan lippuvihko 3000 ft/ 9,30 €
Muista leimata uusi lippu aina vaihtaessasi, paitsi metrolinjalta toiselle siirtyessäsi ei tarvitse leimata! Huom! Koko lippuvihko on pidettävä mukana.
– päivälippu 5,10 €
– kolmen päivän lippu 12,90 €
– viikkolippu 15,30 €
– kuukausilippu 29, 40 €
65 vuotta täyttäneet EU-kansalaiset voivat matkata ilmaiseksi! Ikä on pystyttävä todistamaan (passi tai poliisin myöntämä henkilökortti).

Budapest-kortti
Kortti mahdollistaa esim. vapaan matkustuksen julkisilla liikennevälineillä Budapestissa ja vapaan tai alennetun sisäänpääsyn noin 100:aan eri museoon sekä useaan nähtävyyskohteeseen. Kaupunkikiertoajeluja jopa puoleen hintaan.
Saatavilla joko 24 tunnin, 48 tunnin, 72 tunnin, 96 tunnin ja 120 tunnin korttina: n. 20 €, 31 €, 40 €, 50 € ja 59 €.

Elokuvalippu n. 5–7 €. Huom! Elokuvan tiedoissa ’mb’ = unkariksi dubattu (ei tekstitystä), ’f’ = alkuperäiskielellä unkarinkielisin tekstityksin.

Ooppera/Balettilippu n.18–24 €. Esim. Erkel-teatterissa Carmen tai Cosi fan tutte. Oopperatalo on suljettu remontin vuoksi.

Terveyskylpylät
Gellért 21-22 €
Széchényi 21 €
Király n. 9 €
Lukács n. 12-13 €

Kylpylähinnat vaihtelevat vuorokauden ajan ja viikonpäivän mukaan. Lisäksi hintaan vaikuttaa se, valitaanko pukuhuoneessa kaappi vai kabinetti.

Postikortti Suomeen 1,30 € (ykköspostina)

Polttoaine Bensiini maksaa noin 1,10 €/litra ja diesel noin 1,20 €/litra.

Ravintola- ja kahvilahintoja, hinnat suuntaa antavia:
Cappucino 2 €
Espresso 1,50 €
Kokis 1 €
Olut ravintolassa 2,50 €
Lasi viiniä 2 €
Lounas/ päivällinen edullisessa ravintolassa alkaen n. 6 €
Kolmen ruokalajin ateria alkaen n. 30 €/ 2 henkilöä

Ruokakauppa:
litra maitoa 0,7 €
kivennäisvesi 0,35 €
olutpullo 0,80–1,10 €
pullo punaviiniä 4–7 €

Kampaaja:
hiusten leikkuu (miehet) 9 €

Bussimatkat Unkarin alueella:
10 km – 0,8 € (Volán-yhtiöiden linja-autoilla)
100 km – 5,8 €
65 vuotta täyttäneille EU-kansalaisille bussimatkat ovat maksuttomia. Ikä on tarvittaessa todistettava (passi tai poliisin myöntämä henkilökortti).

Junamatkat Unkarin sisällä:
(1. lk:ssa)
100 km – 7,25 €
200 km – 13,25 €
65 vuotta täyttäneet EU-kansalaiset voivat matkustaa ilmaiseksi 2. lk:ssa. (Ikä on tarvittaessa todistettava passilla tai poliisin myöntämällä henkilökortilla). Kannattaa kuitenkin huomioida, että joihinkin juniin tulee ostaa paikkalippu.

Keskimääräinen bruttopalkka vuonna 2018 oli n. 1008 €/kk (Unkarin tilastokeskus)

Mitä jäi näkemättä?

Ehdottomasti kaikki kylpylät. Minua harmitti, että jouduin jättämään uikkarit suosiolla kotiin sairastumiseni takia. En olisi ollut ihan kylpyläkunnossa, joten viisas valinta.

Olin ajatellut pakata mukaan molemmille pienet mikrokuitupyyhkeet, uikkarit ja suihkusandaalit. Ne täytyy ehdottomasti ottaa mukaan ensi kerralla. Kävimme vain kurkkauksen verran fiilistelemässä ovien raosta täällä… http://www.szechenyifurdo.hu/

Seuraavan reissun teemaksi pitää siis ottaa nämä lukuisat terveyskylpylät. Pitää vaan olla silloin itse terveenä!

Széchenyi gyógyfürdő
Tämä kuva on napattu Szechenyin kylpylän omilta sivuilta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *