Dieetin toinen viikko ja hieman asiaa nitriitistä

Hiilaripäiväksi olin tehnyt hirvenlihasta lihapataa, jonka annoin hautua yön yli haudutuspadassa ja kyllä tulikin mureaa. Laitoin sen kanssa tummaa riisiä ja salaattia. Yön yli hautuneeseen lihapataanhan voi käyttää mitä tahansa lihaa. Mitä pidempään hautuu, niin sen mureampaa tulee. Pilkoin lihan kaveriksi viisi isoa porkkanaa, keräkaalia ja valkosipulia. Mausteeksi sujahti sinappijauhetta, kokonaisia mustapippureita ja merisuolaa. Tässä hiilarivaiheessa ei saa siis käyttää minkäänlaisia rasvoja, joten hauduttaminen padassa onnistuu mainiosti. Pari laakerinlehteä sujautin lopuksi vielä pataan porisemaan.

Tämä hirvipata ei ollut vielä maanantaina lounaana, koska nostin padan aamulla ulos jäähtymään.

Nitriitti ruuassa

Valmistin vielä sunnuntai-iltana maukasta nakkipannua maanantain työevääksi. Nakkipannun kanssa keitin täysjyväriisifusillia. Sitä löytyy gluteenittomien tuotteiden joukosta. Käytin pannuun nitriitittömiä nakkeja, joita on aika haastava löytää.

Kovin montaa merkkiä näitä nitriitittömiä en ole kaupoissa nähnyt. Kerran etsin kaupan työtekijän kanssa niitä oikein suurennuslasin kanssa. Lopulta nakit löydettyämme annoin hänelle sellaisen palautteen, että nämä pitäisi olla jotenkin merkattuna täällä hyllyssä, koska moni lapsiperhe haluaa myös ostaa nitriitittömiä vaihtoehtoja. Huomasin ilokseni seuraavalla kerralla kaupassa, että nakkihyllyyn oli ilmestynyt merkintä nitriitittömistä nakeista. Loistavaa!

Sama juttu on leikkeleiden kanssa. Olen löytänyt vain pari-kolme nitriititöntä vaihtoehtoa. Olen nyt joutunutkin joustamaan tämän dieetin kanssa kalkkunapekonissa. Se on tosi hyvää esim. munakkaan seassa ja kääräisin siihen myös lihapullat. En ole onnistunut vielä löytämään nitriititöntä kalkkunapekonia.

Miksi tässä dieetissä pitää käyttää nitriitittömiä tuotteita ja miksi ei saa syödä teollisesti valmistettuja valmisruokia ?

Maksa hajoittaa sekä kemikaaleja että rasvaa ruoasta, takapuolestasi ja verenkierrostasi (kolesteroli). Jokainen voi itse valita sen, että miten haluaa oman maksansa päivänsä kuluttavan? Hajoittaako se kemikaaleja, joita syöt kuvitellen sen olevan vain ruokaa, polttaako se alkoholia vai rasvaa takapuolesta, vyötäröltä, vatsasta, kaulasta ja reisistä?

(Haylie Pomroy)

Maksalla on paljon tärkeitä tehtäviä, joita se ei ehdi suorittaa, jos sen pitää keskittyä pitämään sinut hengissä poistaen lisäaineita ja/tai alkoholia elimistöstäsi.

Siinä hieman miettimistä?

Alla olevasta Aamulehden artikkelista löysin hieman näistä nitriittisuosituksista. Nitriittihän on säilöntäaine, jota ilman tuote pilaantuu nopeammin. Se parantaa myös lihan väriä. Jos nitriittiä ei laiteta, niin kylmäketjun pienikin katkeaminen saattaa aiheuttaa vaarallisten bakteerien kasvua tuotteessa.

Aamulehti 9.2.2016 / Nitriitin saantisuositukset/ Evira

Suosituksen perusteena on makkaroissa, nakeissa ja leikkeleissä säilöntäaineena käytetty nitriitti. Suositus huomioi myös talousvedestä taustana tulevan nitriittialtistuksen sekä makkaroiden, nakkien ja leikkeleiden kovan rasvan ja suolan.

Imeväiset (alle 1-vuotiaat)

Ruokavaliossa tulee välttää makkaraa/nakkeja ja leikkeleitä.

Alle kouluikäiset

Jos ruokavalioon kuuluu makkaraa/nakkeja ja leikkeleitä, niiden yhteismäärä saisi olla enintään 150 g viikossa.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi

1 makkara-ateriaa viikossa ja 1 leikkelesiivua per päivä tai 2 makkara-ateriaa viikossa, ei leikkeleitä tai 2 leikkelettä per päivä. Kinkkukiusaus vastaa makkara-ateriaa.

Pienillä leikki-ikäisillä (1–2-vuotiaat) määrän on syytä olla pienempi, enintään 1 makkara-ateria viikossa ja silloin tällöin leikkeleenä

Esimerkkejä 150 g:n määrästä makkaraa, nakkeja ja/tai leikkeleitä

1,5 annosmakkaraa (á 100 g)

5 nakkia (á 30 g)

15 leikkelesiivua (á 10 g)

0,5 makkaraa ja 10 leikkelesiivua

3 nakkia ja 6 leikkelesiivua

kolmannes lenkkimakkaraa (á 500 g)

Proteiinipäiviin valmistautumista ja jauheliha-kalkkunarullien resepti

Keskiviikon ruokavalmistelut alkoivat tiistaina. Tein hirven jauhelihasta, jota oli sulamassa pieni määrä, kalkkunapekoniin käärittyjä lihapullia.

Tässä vaiheessa ei saa käyttää viljatuotteita, joten jätin taikinasta pois kaikki viljat.

400 g jauhelihaa

1 kananmunan valkuainen

1 rkl paprikajauhetta

1 rkl Tamari-soijakastiketta

2 rkl sipulijauhetta

0,5 tl chiliä

Leivo lihapullat pitkulaisiksi ja kääräise kalkkunapekoni niiden ympärille, paista uunissa 175 asteessa kypsiksi. Itse en katsonut kelloa, mutta kypsyminen vei arviolta 20-30 min kiertoilmauunissa.

Lisukkeeksi paistoin pannulla vihanneswokin.

3 dl ruusukaalia lohkottuna neljään osaan

1 iso parsakaali pilkottuna

1 iso keltainen paprika

1/2 sirtuunan mehu

Merisuolaa maun mukaan

1 rkl Paprikajauhetta

Loraus vettä paistamiseen, niin kasvikset kypsyvät kivasti höyryssä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *