Graavilohi on helppo tehdä itse
Elämäni parhaan ja ainoan graavilohen reseptin olen saanut anoppini salaisesta reseptiarkistosta. Ajattelin, että voisin tämän ihanuuden jakaa nyt teidän kanssanne.
Vielä näin sunnuntaina ehtii tällaisen graavin tehdä hyvin ja sen saa sitten suoraan joulupäytään tuoreena. Itse ajanpuutteen takia graavasin kalan valmiiksi ja pakastin sen sitten annospaloina vakuumipakkauksiin. Pakastetussa graavissa on se etu, että sen leikkaaminen on kohmeisena paljon helpompaa ja siivuista saa kauniimman näköisiä tarjottimelle.
Vajaan kilon lohifileestä saa tällä ohjeella neljä pakastettavaa annospalaa. Jos tulee isompi porukka syömään, niin voi ottaa pari annospalaa kerralla sulamaan.
Graavilohi
Merisuolaa 3 rkl
Sokeria 2 rkl
Valkopippuria (jauheena) 1,5 tl
Tilliruukku
Foliota
Muovipussi
- Sekoita merisuola, sokeri ja valkopippuri keskenään.
- Leikkaa lohi kahteen osaan
- Ripottele puolet seoksesta lohelle joka kohtaan
- Ripottele jäljelle jääneestä sekoituksesta puolet folion päälle ja aseta toinen lohifileistä suolan päälle
- Laita reilusti tillinoksia lohen päälle ja nosta toinen file sille kanneksi
- Ripottele päällimmäiselle lohelle nahkan puolelle loput suolat

Sulje lohi tiiviisti folioon ja sulje muovipussiin. Laita lohi pussissaan lautaselle, jottei nesteet valu jääkaappiin.
Aseta toinen lautanen painoksi fileiden päälle ja käännä pakettia muutaman kerran ympäri graavauksen aikana, jotta suola levittyy tasaisesti.
Anna lohen graavaantua 1/2 – 1 vuorokausi.
Itse laitoin lohen graavaantumaan töiden jälkeen n. klo 17 ja otin sen seuraavana päivänä samaan aikaan pois. Otin silloin tillit pois välistä ja leikkasin kalan pienempiin annospusseihin pakastusta varten. Oli pakko vähän maistaa..
Suolaahan saa vielä lisättyä tässä vaiheessa, jos haluaa.