Heinäpatjan teko nojatuolin istuinosaan

Tähän lopetin viime kerralla ja tänään vuorossa oli uuden heinäpatjan tekoa istuinosaan. Vanha heinäpatja oli painunut sekä saanut kosteutta jossain vaiheessa, joten se heitettiin roskiin purkamisen yhteydessä

Ensimmäiseksi ommeltiin löysät tukilangat heinäpatjaa varten käyrällä neulalla. Näiden ommelten tarkoitus on ainoastaan pitää heinät paikallaan. Ompelun jälkeen meriheinää alettiin tunkea narulenkkien alle tasaisena patjana.

Heinäkerroksen päälle leikattiin reilu säkkikankaan pala, joka niitattiin harvakseltaan kiinni istuinosan reinoihin. Se on jännä, kuinka tämäkin työvaihe oli totaalisesti unohtunut.

Säkkikangas kannattaa jättää reilun kokoiseksi, koska sitä voi sitten myöhemmin leikata pienemmäksi. Itse olen aika arka leikkaamaan mitään kangasta, koska olen aina ihan varma, että leikkaan palat jotenkin liian pieneksi.

Sitten neulottiin molemmista päistä terävällä hurjan pitkällä neulalla oheisen kartan mukainen ”väylä”. Tuolin käänsin sivuttain, niin oli helpompi nähdä tuolin pohjan jouset ja narun. Niiden yli ei saanut missään vaiheessa mennä.

Tässä neulan kulku alapuolelta kuvattuna. Neula siis pistettiin läpi heinäpatjasta ja heti, kun se tuli ulos alapuolelta, se pujotettiin takaisin ylös piirrettyä reittiä noudattaen. Jousten yli/narujen yli ei saanut siis lankaa laittaa, koska se piti olla kiristettävissä sujuvasti myöhemmin. Tämä oli ehkä aikaavievin vaihe tällä kertaa.

Lopuksi ommeltu naru kiristettiin napakaksi yksi ommel kerrallaan.

Ehdin vielä lisäämään molemmille sivuille ja istuimen takaosaan heinämakkarat ja niittasin säkkikankaan napakasti niiden ympärille. Ensi kerralla aletaan sulloa reunamakkaraa, joka on maailman viehliäisin tehtävä. Reunamakkaran päätarkoitus on pitää suurelle rasitukselle joutuva etureuna kuosissaan seuraavuien vuosien/vuosikymmenten ajan.

Tässä vielä linkki edellisen tuolin samaan tekovaiheeseen, josta ensi kerralla jatkan tämän tuolin kanssa. Toivottavasti ei tule yllätyksiä.. Täytyy lukaista itsekin tuo postaus, sillä tuo työvaihe tehtiin marraskuulla ja se on jo autuaasti unohtunut…

Nojatuoliprojekti osa 8

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *