Kovaa puhetta huussista

Tässä teille ilosanomaa kompostoivasta käymälästä! Miettikääpä mikä maailmassamme olisi toisella lailla,  jos vesi WC-tä ei olisi keksitty? Tai sitä, että jos se keksittäisiin tänä päivänä, niin se todennäköisesti kiellettäisiin.Maailmasta hupenevat vesivarat kovaa kyytiä samalla, kun WC:t tuottavat jätettä jätevedenpuhdistamoille.

Normaali WC kuluttaa vettä 6 litraa/huuhtelu. Vanhemmissa malleissa kulutus saattaa olla yli 10 litraa. Mustan, kun laitoimme vanhan WC:mme vesisäiliöön kaksi tyhjää litran limsapulloa, jotta vettä ei kuluisi niin paljon. Nykyisen WC:mme kulutusta pystyy säätämään, kuten aika monissa malleissa nykyään. Pikkuhätähuuhtelu vie ainoastaan 1,5-2 litraa ja iso huuhtelu n. 4 litraa. Se on jo murto-osa aiemasta vedenkulutuksesta.

Olemme opettaneet jo pienestä pitäen lapsille, että suihku sammutetaan aina saippuoinnin ajaksi ja hampaita ei pestä juoksevan raanan alla. Me olemmekin tällä konstilla päässeet superpieneen vedenkulutukseen, josta saa olla ylpeä. Ihmiset, joilla on kiinteä vesimaksu eivät aina tule ajatelleeksi täitä asioita, mutta kun jokaisen litran maksaa omasta pussista, niin se kummasti hillitsee vedellä läträämistä. Meillä ei teinit seiso tuntia suihkussa, koska vähempikin riittää.

Mutta palatkaamme jälleen huussiaiheeseen. Kotona pärjäisin aivan hyvin ilman vesivessaa. Tämä on tullut todistettua mökillä, jossa on maailman paras vessa. Kompostoiva käymälä, joka on täysin hajuton. Mökin kevättöihin kuuluu huussin tyhjäys ja ensimmäistä kertaa sitä tehdessäni laitoin käteen kumihanskat ja viritin kasvojen eteen hengityssuojaimen, mikä oli aivan yliampuvaa! Tuotos, jonka tyhjensin viereiseen lisäkompostiin oli vain ja ainoastaan mustaa multaa. Muutama isompi talouspaperin palanen oli jäänyt maatumatta, mutta muuten tätä tavaraa olisi saanut lapioida suoraan puutarhaan. Ei tosin syötäville kasveille, mutta kukkasille ja koristepensaille.

Kompostoiva käymälä odottaa huussia ympärilleen.
Tästä luukusta huussi tyhjennetään. Itse luukku tosin puuttuu vielä.
Upouusi huussi ennen maalausta

Tutustuin Mia O´Neilin väitöstyöhön vuodelta 2015, jossa väitöstyön suurin kysymys on, miten hoitaa maailman seitsemän miljardin ihmisen sanitaatio kestävällä tavalla.

Vesipulasta kärsiville maanosille on suoranaista tuhlausta käyttää puhdasta vettä vessojen vetämiseen, kun otetaan vielä huomioon jäteveden puhdistamiseen tarvittava energia niissä paikoissa, joissa nyt tällainen puhdistuslaitos sattuu olemaan. Väitöskirjan mukaan maailman kaikista jätevesistä menee 80-90% puhdistamattomina vesistöihin.

Ekologinen sanitaatio tarkoittaa sitä, että ihmisen tuotokset aletaan nähdä resurssina eikä jätteenä. Alla olevat lauseet on lainattu lehtiartikkelista TEK/verkkolehti:

Alan tutkijat tiedostavat käymäläinstituution suuren ongelman. Jokainen meistä tuottaa suunnilleen saman verran lannoitteita, typpeä, fosforia ja kaliumia kuin mitä ruokamme kasvattaminen vaatii – pöntöllä istuessaan. Suuri osa arvolannoitteista kuitenkin sotketaan viemäriverkossa muihin jätevesiin, ja ne päätyvät lopulta vesistöjä rehevöittämään. Samaan aikaan maatalouden välttämättömät lannoitteet tuottaa kaivosteollisuus.

Väitöskirjan johtopäätös oli se, että ekologisen sanitaation yleistyminen ei ole kiinni tekniikasta, vaan kulttuurista ja lainsäädännöstä.

Tämä pitää niin paikkansa. Kuka haluaisi ostaa kasviksia, jotka on lannoitettu ihmisen jätöksillä? Tämä ajatus on juurtunut niin syvään, että sen muuttaminen on hyvin vaikeaa.

Ekologinen sanitaatio on hyvä uutinen myös kehittyvien maiden maataloudelle. Eritoten virtsa on lähes täydellinen ravinneliuos: typpi on siinä pääosin ureana, fosfori superfosfaattina ja kalium kasveille käyttökelpoisessa ionimuodossa. 

– Tämä on tärkeä tieto kehittyvien maiden köyhille viljelijöille. Kalliita keinolannoitteita ei välttämättä tarvita. Eikä se täkäläiselle mökkipuutarhurillekaan ole mikään huono idea.

Ajattelin tänä kesänä istua siis tyytyväisenä ihanassa huussissani ja tällä teolla yrittää tehdä omalta osaltani maailmasta parempi paikka jälkipolville.

Vaihtoehtoja vesivessalle on runsaasti, kannattaa tutustua tarjontaan!

Kumpi mielummin? Tämä:

Vai tämä?

Kuvahaun tulos haulle japanilainen wc

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *