Kuinka voitelen luistelusukset?

Luistelusuksien voitelu on helppoa, kun on oikeat välineet ja teline. Opin voitelemaan sukseni itse lasten hiihtoharastusten myötä ja se on ihan hauskaa hommaa. Ja mikä parasta… suksien luistosta tai lustamattomuudesta ei voi sitten syyttää ketään muuta, kuin itseänsä!

Välineeni

Pehmeä ja kova messinkiharja, skraba ja tikku
Voitelurauta
Pehmeä harjapää kiinnitettynä akkukoneeseen.

Voitelen sukset silloin, kun niiden pohjat näyttävät kuluneelta. Siihen tulee sellaisia mattamaisia harmaita alueita, kuin tässä alla olevassa kuvassa.

Ositettiin lasten aktiiviharrastusaikana suksen voitelupenkki ja sille on ollut tosi paljon käyttöä. Ostimme siihen lisäosan myös laskettelusuksien voitelua varten. Niiden voitelu on käytännössä ihan samanlaista, kuin luistelusuksienkin. Se on tuo keltainen härpäke.

Valitsen yleensä pohjaan sellaisen voiteen, mitä sääennustus sanoo tulevaisuuteen.Kannattaa siis katsoa minkälaista keliä on tulossa.

Tällä kertaa laitoin pikkupakkaskelin voidetta.

Ensin sulatetaan luistovoide raudalla suksen pohjan pintaan.

Voide levitetään raudalla tasaiseksi kerrokseksi ja annetaan jäähtyä.  Kannattaa putsata raudan pohja heti kuivalla rätillä ja sammuttaa rauta heti voitelun jälkeen.

Skraballa poistetaan kaikki voide, pitkin vedoin.

Tikulla poistetaan voide urasta.

Messinkiharjalla harjataan pohjat jälleen samaan suuntaan, kuin suksi luistaa, eli edestä taaksepäin. Käytin ensin karkeampaa harjaa ja sitten pehmeämpää harjaa. Välillä kannattaa rätillä poistaa purut.

Lopuksi kiilloitus pehmeällä harjalla. Jos ei ole porakonetta, niin riittää, että kiilloitat niin pitkään, että pohja kiiltää. Siinä tulee kyllä hiki. Tuo akkukone säästää tosi paljon aikaa, koska sitä paremmin suksi luistaa, mitä paremmin se on kiilloitettu.

Ja ta-daa! Ei muuta, kuin ladulle!

Siivousvaihe on se tylsin vaihe. Sotkua tulee melkoisesti. Voiteluun kului aikaa 50 minuttia siivouksineen.

Terkkuja ladulta! Oli tosi hyvä luisto aiempaan verrattuna, joten voitelu onnistui!
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *