Mikä on bokashi? Vinkkejä keittiöjätteen kierrätykseen

Toimivan kierrätyspisteen luominen taitaa olla meidän keittiöön aika haastavaa. 80-lukulaisen talon tilat ovat mitä ovat ja keittiöön ei saa lisää neliöitä, vaikka kuinka haluaisi. Olen aiemminkin kirjoittanut tästä samasta aiheesta ja ongelma ei ole vieläkään ratkennut. Siitä lisää tässä: https://www.lily.fi/blogit/paakallokiitaja/kierratyshaaste/

Meillä on roskiskaapissa kaksi muovista roskakoria, joista toisessa on ollut kompostijätteet ja toisessa sekajäte. Lasit ja pahvit olen kierrättänyt missä milloinkin kaapissa.

Uusi keittiön kompostisysteemi

Hieman on kuitenkin edistystä tapahtunut, koska tilasin Makujakaupasta sellaisen pöydälle laitettavan tiiviskantisen kompostiastian. Siellä oli valittavana kahta kokoa ja väriaihtoehtoa, turkoosi ja harmaa. Turkoosi oli ensin ostoskorissani, mutta se on ehkä hieman liian arka väri kompostijätteelle? Kun se kompostipömpeli siirtyy nyt pois roskiskaapista, se ei kasva enää unohdettuna homerihmastoa, vaan tulee tyhdennettyä ajallansa. Nyt saan kompostikaappiin lisää tilaa esim. lasi- ja metallikierrätykselle. Tuota lasikierrätystä tulee kyllä ylivoimasiesti eniten. Sen huomaa siitä, että hyllylle ei sovi enää yhtään pestyä lasipurkkia lisää..

Kompostijätettä kertyy ihan tolkuton määrä varsinkin nyt, kun olemme oppineet käyttämään enemmän vihanneksia. Siitä saisi jo tehtyä sellaisen sisäkompostin eli bokashin.

Mitä bokashi on?

Sana bokashi tulee japanin kielestä ja tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Se kuvaakin hyvin bokashi-kompostoinnin toimintaperiaatetta, koska siinä biojäte hajoaa nopeasti ja hajuttomasti maitohappokäymisen avulla. Bokashi-kompostoinnissa keittiöjätteet pilkotaan ja tyhjennetään päivittäin ilmatiiviiseen astiaan, päälle ripotellaan maitohappobakteereja sisältävää rouhetta. Kun astia on täynnä, se jätetään pariksi viikoksi huoneenlämpöön odottamaan. Sinä aikana bakteerit hajottavat jätettä niin, että kun se sekoitetaan vanhaan multaan, jäte muuttuu parissa viikossa valmiiksi mullaksi. Lähde: https://msl.fi/ilmastoviisaus/ilmastoteot/jatteet-ja-kierratys/bokashi-sisakomposti/’

Miten hoidan Bokashia?

• Kerää eloperäinen jäte kannelliseen astiaan. Jätteiden pilkkominen ja bokashirouheen lisääminen jätekerrosten väliin nopeuttavavat hajoamista.

• Kippaa jätteet korkeintaan kerran päivässä isompaan astiaan, tiivistä, ripottele rouhetta ja sulje kansi tiiviisti. Annostele rouhetta ruokalusikallinen jätelitraa kohden.

• Säilytä Bokashi-astia lämpimässä paikassa. Laske ulos suotovettä joka parin–kolmen päivän välein. Kun pytty täyttyy, anna sen seistä kaksi viikkoa avaamatta kantta (vaihe 2).

• Tyhjennä sisältö multatehtaaksi varaamaasi tynnyriin, paljuun tai saaviiin, sekoita multa ja bokashi perusteellisesti ja peittele multakerroksella. Tässä kohden on hyvä, jos massa saa jonkin verran happea, joten jätä ilmareikiä. Multaantuminen on nopeinta noin 20 asteessa, hidastuu matalammassa lämpötilassa, kunnes loppuu noin 6 asteessa.

HUOM! Pidä huolta, että rotat ja muut eläimet eivät pääse jätteen kimppuun.

• Hyödynnä kompostointiastian pohjalle valuvaa suotonestettä, joka sisältää ravinteita ja kasveille hyödyllistä pieneliöstöä. Liuos on erittäin ravinteikasta, joten sopiva laimennussuhde on 1:100 ja taimille jopa 1:200. Hanallinen kompostointiastia helpottaa nesteen talteenottoa.

Lähde: https://hyotykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/bokashi/

Tuo bokashin tekeminen olisi varmaan seuraava askel, mutta se on vielä liian iso otettavaksi..Katsotaan nyt sitten.. Olen kuullut ystävien kokemuksia aiheesta ja se on kyllä verraton vempele.

Roskiskaappi pysyy tällä hetkellä siistimpänä siivousliinojen avulla. Olen vallan ihastunut niihin! Monet siivousliinat ovat kompostoitavia, mutta en ole varma näistä nykyisistä. Ostin ne innostuksen puuskassa ja miettimättä silloin asiaa tarkemmin. Täytyy seuraavalla ostokerralla perehtyä hieman paremmin aiheeseen.. Liinat ovat näppäriä, koska ne ovat hygieenisiä ja pyyhitty pinta on heti valmis. Ei tarvita huuhtelua tai muuta.

En malta odottaa, että uusi kompostipömpeli saapuu! Tilasin myös leikkuulautoja samalla kertaa ja teen niistä oman postauksensa myöhemmin.

Koti Ruoka ja juoma Ajattelin tänään Vastuullisuus