Miten päästä sokerikoukusta?

Sokerikoukku on hyvä renki, mutta huono isäntä. Se sanonta pätee kyllä moneen asiaan! Viime viikkoina on tullut naposteltua kaikenlaista herkkua, kun on ollut hyvä syitä! Muunmuassa lapseni syntymäpäivät ja viimeisimpänä 22-vuotishääpäivämme eli suksihääpäivä. Ensi vuonna olis sitten sauvahääpäivä (?!).

Vietimme mieheni kanssa ihanan hääpäivän Lapland Hotelsissa Tampereella. Huone oli viihtyisä saunoineen ja iltaan sisältyi neljän ruokalajin yllätysmenu ruokiin sopivine viineineen! Oli kyllä kaikin puolin täydellinen viikonloppu! Järjestin tämän hotelliyllätyksen yllätyksenä miehelleni ja hyvin toimi!

Tästä kaikesta yltäkylläisyydestä pitäisi päästä taas palaamaan normaaliarkeen, vaikka se on aina vähän haasteellista. Nämä sushit eivät kuuluneet tähän yllätysmenuun, mutta haimme ne alkuiltapäivästä take awayna pieneksi välipalaksi illallista odotellessa!

Töissä oli tarjolla vielä edelliseltä viikolta jääneitä suklaasuukkoja, mutta sain pidettyä niistä näppini erossa.

Vinkit sokerikoukusta irroittautumiseen

  1. Välipalat
  2. Eväät
  3. Säännöllinen syöminen 4 h välein
  4. Itsekuri ja päätös

Aamulla söin heti herättyäni ihanan makean omenan (valkeakuulas), niin jaksan paremmin odottaa aamupalaa! Otin mukaan myös omenoita välipalalle. Laukustani löytyy yleensä aina myös pähkinöitä. Kassissani oleva mantelipussi oli tällä kertaa levinnyt totaalisesti, joten saan nyt kaivella mantelini laukun pohjalta.. Muistin ottaa myös mukaan pussillisen xylitol-purkkaa.

Työeväät on ihan pakko laittaa jo edellisenä iltana valmiiksi rasioissaan jääkaappiin. En  ollut vielä halukas aloittamaan  Nopean aineenvaihdunnan dieettiä, koska haluan päästä ensin makeanhimosta ensin irti, mutta  jos se ei yksinään riitä käynnistämään aineenvaihduntaani, niin sitten ryhdyn kunnolliselle dieetille.

Ruokarytmi

Säännöllinen ruokarytmi, eikä saa unohtaa vaälipalojen syömistä. Jos välipala jää väliin, niin se on menoa sitten. Varsinkin jos eksyy kauppaan töiden jälkeen eikä ole muistanut (ehtinyt) syödä välipalaa.

Hyviä välipaloja

Silloin, kun irrottautuu sokerikoukusta, pitää päätös tehdä vankasti. Pitää päättää, että nyt en syö makeaa ja pitää siitä kiinni. Se kysyy hieman itsekuria, mutta on vaivan arvoista. Päätöksen jälkeen siitä on helpompi pitää kiinni. Kun ensimmäiset kaksi päivää on ohi, niin jatko on helpompaa. Ensimmäisinä päivinä sokerinhimo on pahimmillaan, mutta oikea-aikaiset välipalat pelastavat tässä tilanteessa. Kassissa tai taskussa pitää olla AINA jotain terveellistä välipalaa. Pähkinät tai mantelit(ei maapahkinät) ovat aivan ehdoton vakiovaruste. Kuivaliha (Beef jerky) on hyvä myös tai kuiva, vehnätön täysjyvänäkkäri esim Jyväjemmari. Siihen voi sipaista vaikka hummusta päälle, jos sattuu olemaan jääkaappi lähellä. Jos ei, niin olen rouskuttanut myös niitä kuiviltaan (menee paremman puutteessa..). Tuore hedelmä on aina hyvä vaihtoehto. Myös paljon parjattu banaani. Hedelmiä on helppo kuskata mukana ja hedelmän voi syödä melkein missä vaan. Näin korona-aikaan kannattaa kuskata käsihuuhdepulloa taskussa, jotta saa kädet putsattua ennen evästelyä.

Huonoja välipaloja

Jos haluaa oikeasti eroon sokerikoukusta, niin EI missään tapauksessa saa syödä kuivattuja hedelmiä! Niissä on aivan tolkuton määrä tiivistynyttä hedelmäsokeria. Ei viinirypäleitä tai rusinoita (sama juttu), vaikka niitä olis helppo ottaa mukaan. Niistä todellakin saa energiaa esim. urheilusuoritukseen, mutta ne eivät helpota sokerikoukkua..

Joka aterialla olen syönyt tolkuttoman määrän salaattia tai kaalia raastettuna, jauhanut niin että leukoihin sattuu. Välipalan juominen  smoothien muodossa (esim. mantelimaitoon tehtynä ja kaurahiutaleilla höystettynä) olis ihanaa jos sellaisen pystyisi tekemään. Itse en voi työpäivän aikana hurautella smoothieita.

Tuoremehujen juominen on hieman kyseenalaista. Niissä on korkea glykeeminen indeksi, koska sinun ei tarvitse pureskella hedelmälihaa, vaan kulautat parissa sekunnissa mehun kurkusta alas, mikä tekee korkean sokeripiikin. Hedelmän glykeeminen indeksi on siis pienempi. Tämä on hyvä muistaa!

(Wikipedia: Suuri glykemiaindeksi tarkoittaa sitä, että verensokeri nousee paljon ja nopeasti, jolloin vereen vapautuu yleensä paljon insuliinia. Pieni glykemiaindeksi sitä vastoin kertoo tasaisemmasta ja vähäisemmästä vaikutuksesta verensokeriin. Pienen GI:n ruokavalion noudattaminen parantaa veren sokeritasapainon säätelyä)

Tästä vaan sitten uutta viikkoa kohti vähemmillä sokeritankkauksilla!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *