Paistimittari ja savustuspönttö, niitä ilman en pärjäisi!

Olen onnistuneesti hukannut oman kotiuunini paistimittarin ja siitä syystä aloin vältellä paistin paistamista uunissa. Tämä kiinteä paistimittari oli siis sellainen johto, jonka toinen pää laitettiin uunin sisäseinämään pistokkeeseen ja toinen pää lihaan. Lihan lämpölukema näkyi sitten selkeästi uunin kellotaulussa. Johto on ilmeisesti kulkeutunut johonkin niin hyvään talteen, että se on ollut todellakin hukassa jo pidempään.

Satuimme näkemään kaupassa tuollaisen Weberin paistomittarin ja se tarttuikin heti matkaan. Siinä on näppäränä ominaisuutena se, että siinä on paikat neljälle mittausanturille. Sillä voi siis paistaa vaikka neljä pihviä pannulla ja kaikki saavat sitten valita kypsyysasteen erikseen. Kaikista paras toimito oli kuitenkin se, että kännykkään ladattavalla sovelluksella voi hallita tätä koko systeemiä. Puhelin ottaa yhteyden tuohon mittariin ja siihen voi asettaa halutun paistolukeman. Puhelin ilmoittaa sitten, kun kyseinen lämpötila on saavutettu. Se antaa hieman vapautta tehdä muutakin, kuin käydä kyttäämässä paistimittaria.

Varsinkin savustuspöntössä lihaa savustaessa tämä on ollut aivan korvaamaton. Savustimen paistolämpötila vaihtelee säätilan ja puiden palamisen vuoksi melkoisesti,joten tähän asti lihan savustaminen on olut arpapeliä. Välillä on tullut kengänpohjaa ja välillä on jäänyt raa´aksi. Ota siitä sitten selvää, kun paistoaika on ollut kokolailla sama.

Viikonloppuina olemme nyt savustelleet lihaa. Leppäpurut antavat hyvän savun maun. Mausteina olen käyttänyt ainoastaan merisuolaa ja mustapippuria, jotka olen hieronut paistiin edellisenä päivänä. Näissä kuvissa olemme valmistaneet savustimella hirvipaistia, jonka sisälämpötilan säädimme 60 asteeseen. Siitä tuli aivan valtavan hyvää! Siinä sivussa kypsyivät sopivasti bataattinyytit punasipulilla ja valkosipulilla. En voi muuta, kun lämpimästi suositella. Tämä helpottaa olennaisesti arvuuttelua siitä, että jokohan se on kypsää..

Savustuspöntön hehkutuksesta saisi kyllä ihan oman postauksensa. Me käytetään tätä ihan valtavasti sekä kotona että mökillä. Talviaikaan pakkasella tuo paistoaika on paljon pidempi, kuin kesähelteellä ja siksi tuo mittari onkin aivan korvaamaton.

Kalan savustuksessa mennään tosin näppituntumalla ja yleensä puolen tunnin savustamisen jälkeen käyn tarkistamassa haarukalla sen kypsyysasteen. Kalastakin saa liian kuivaa hyvin helposti.. Yleisin savustuskalamme on ihan norjanlohi, mutta kesällä mato-ongella ongitut ahvenetkin valmistuvat siellä vaivattomasti. Sadekelikään ei haittaa savustamista, koska nuotio palaa hyvin suljetussa pöntössä. Savustamisen alussa pöntöstä tulee reilusti savua, mutta sitten se jossain vaiheess loppuu ja liha jatkaa kypsymistään.

Savustimen kantta ei kannata milloinkaan avata silloin, kun savustus on käynnissä! Kannattaa odottaa siihen asti, kun savua ei enää tule kannen välistä…

Jos haluaa talvella paistella vaikka nuotiomakkarat, niin sekin onnistuu. Jättää sitten vain ne savupurut ja välipellit laittamatta. Kauniina ja aurinkoisena talvipäivänä on tosi hauska grillailla avotulella!

Päivän ahvenet rivissä
Talvipäivän makkaranpaistoa viime talvena
Koti Ruoka ja juoma

Alkuviikon kuulumisia

Täysjyväriisiä vihanneksilla ja uunista broileria parsakaalilla. Ensimmäisen vaiheen ruokia eväsrasiassa.

Maanantai koitti jälleen hiilarien voimalla. Olen pohdiskellut paljon tätä ruokavaliota ja ihmetellyt sitä, kuinka tehokas se on. Kävin illalla koirien kanssa lenkillä, tein päivällisen (josta jäi evääksi seuraavan päivän ruoka) ja kävin kaupassa tietysti sitä ennen. Ostin 5 kg mansikoita ja sain niihin onneksi juniorilta perkausapua.Mistä tämä energia kumpuaa?! Se on kyllä hassua, että virtaa riittää vaikka millä mitalla.

Koirien kanssa kävellessäni mietin sitä, että miten elämässä ja painonhallinnassa ei olekaan kyse kaloreista. Kaloreita sisään ja kaloreita ulos. Sen pitäisi olla niin yksinkertaista, mutta se ei ole. Aineenvaihdunta on se, joka sanelee ehdot. Se määrittelee kulutuksen. Kalori on vain potentiaalinen määrä energiaa, joka käytetään joko varastointiin tai sitten se poltetaan. Aineenvaihdunnan tulee siis toimia oikein. Minulla jotenkin kesti pitkän tajuta se. Kalorit ovat aika pitkälle sanelleet ehdot painonpudotusyrityksilleni. Tämän jälkeen en koskaan enää laske kaloreita. Minä lupaan!

Hiilaripäivinä tulee aina melko nopeasti nälkä, vaikka söin lounaalla niin paljon kuin suinkin jaksoin. Olen huomannut, että puoli litraa kaurapuuroa ja sen päälle laitettuna 2,5 dl marjoja pitää paremmin nälkää kuin joku kauraleivän pala. Olen oppinut myös sen, että iltapäivän välipala pitää olla aina mukana. Tiistaina minulla oli mukana päärynä iltapäivälle, jotta jaksaa odotella päivällistä, koska syömisen pitää olla todella säännöllistä. Aamulla kävin vaakassa ja lukema oli -3,0 kg.What?!

Olen huomannut sen, kuinka oikein odotan tämän hiilaripäivän jälkeen proteiinipäivää, vaikka sen ruokien keksiminen onkin mielestäni vaikeampaa. Proteiinipäivinä olo tuntuu täydemmältä, kun hiilaripäivässä nälkä puskee jo läpi parin kolmen tunnin päästä syömisestä. Siitä huolimatta, vaikka olisi syönyt esim. puoli litraa kuvassa näkyvää ruokaa.. Mansikoiden pakastuspäivänä tuli syötyä vähän liikaa mansikoita, mutta en stressaa aiheesta. Ne olivat kuitenkin vaiheen mukaisia syötäviä!

Tässä dieetissä kannattaa kyllä varautua siihen, että keittiö on koko ajan sekaisin, tiskiä tulee järjetön vuori ja suurin osa ajastasi tulee menmään pilkkomiseen ja paistamiseen… Miksä siinä, koska teen muutenkin ruokaa paljon.

Olen ollut aina kova stressaamaan kaikesta. Nyt täytyy opetella rauhoittumaan ja rentoutumaan ihan tietoisesti. Stressihormonit blokkaavat tätä kallisarvoita aineenvaihduntaa, joten hyvällä omallatunnolla vaan mansikoita naamariin! Kun elimistö stressaantuu, se luulee, että nyt pitää alkaa varastoimaan rasvaa pahan päivän varalle.. Sitä juuri en halua. Saunominen ja luonnossa oleilu on hyvää stressinpurkua samoin, kuin puupinolla huseeraaminen ja koirien kanssa lenkkeily.

Mikä sinulle itsellesi on rentouttavinta? Muistathan sisällyttää sitä lähipäivien ohjelmaasi!

Mukavaa viikkoa!

Hyvinvointi Hyvä olo Terveys