Ensimmäistä kertaa Krakovassa

Saavuimme Krakovaan sunnuntai-iltana ja otimme lentokentältä taksin keskustaan. Taksi maksoi  89 zlotya eli reilu kaksikymmentä euroa. Matkaa kentältä hotellille oli 16 km. Majoituimme Metropolitan Design Hotellissa, joka osoittautui rauhalliseksi ja siistiksi paikaksi. Siitä on kymmenen minutin kävelymatka vanhaan kaupunkiin ja saman verran juutalaiskortteleille. Hotellin erikoisuus on ehkä se, että huoneisiin saa vaihdettua tunnelmavalaistuksen haluamallaan värisävyllä ja jopa sadevesisuihkussa oli värivalot. Aamupala oli ihan maittava ja runsas, joten ei valittamista siinäkään.

Ajattelimme pitäytyä reissussa ainoastaan Puolalaisen keittiön herkuissa ja onnistuimmekin siinä kiitettävästi. En tarvinnut nähdä nälkää.. Ensimmäisenä iltana söimme vanhassa kaupungissa paikallisen lihakeiton, joka tarjoiltiin ontoksi koveretusta leivästä. Sitä kannattaa kyllä kokeilla. Keitot maksavat ravintolassa noin 20 zlotya eli 5 euroa.

Kävimme esimerkiksi ravintola Arielissa juutalaiskorttelissa, josta löytyy myös kivoja ruokapaikkoja joka makuun. Siellä otimme lammasannoksen, joka vei kielen mennessään, oli sen verran hyvää. Hintataso on tosiaan ravintoloissa yllättävän korkea, vaikkakin halvempi kuin kotomaassa. Pääruuat vaihtelivat 30-60 zlotya ja viinipullo oli 130 zlotya. 100 zlotya on siis n. 25 euroa. Arielissa oli mukavan leppoisa tunnelma, olimme sen varran hyvissä ajoin liikkeellä, joten tungosta ei vielä ollut.

Zapiekanka pekonilla ja ketsupilla 9 zlotyä eli vähän reilu 2 euroa.

Yllä oleva kuva on juutalaiskorttelista (Kazimierts) illan hämärtyessä. Päivällä oli aurinkoista ja n. +10 astetta. Iltaisin viileämpää, mutta ei onneksi lunta missään.. Oli kuulemma poikkeuksellisen lämmin ilma ja kuulemma yleensä tähän aikaan on vielä lunta maassa.

Ensimmäisenä iltana oli kaupungissa iso futismatsi ja poliisiautoja oli joka kadunkulmassa odottamassa jalkapallofanien vapautumista areenalta. Kaikki olivat onneksi iloisella mielellä, koska Krakova oli voittanut ottelun. Laitoimme merkille, että fanit parkkeerasivat tietylle grillille ostamaan iltapalaa. Siellä olikin edulliset ja hyvät pikaruuat. Ostimme pari kertaa sieltä paikallisen Zapiekanka:n, joka on grillattu patonki sieni+juustotäytteellä. Siihen sai valita lisänä kinkkua, salamia tai pekonia. Oli kyllä tosi täyttävä ja maukas pikaruoka.

Ajattelin tehdä vielä toisen postauksen siitä, mitä nähtävyyksiä kävimme katselemassa ja siitä miksi emme ennakkosuunnitelmista huolimatta käyneetkään Auswitchissa, joka oli kuitenkin käyntilistalla ykkösenä.

Kulttuuri Matkat

Toisen nojatuolin tilannekatsaus

Tuoli2.jpg

Vihdoinkin olen saanut kaikki kankaat purettua ja täytteet heitettyä huitsinnevadaan. Alkoi jo ärsyttää tämä työvaihe. Muutama takapakki tuli matkan varrella ja ylemmässä kuvassa ehkä pahin. Käsinoja oli vasemmalla puolella niin tiukkaan liimattu, että puu antoi lopulta periksi. Käsinojan ”tappi” oli siis niin tiukasti jumittunut koloonsa, että se rapsahti poikki. Nyt täytyy kaivaa varmaan jollain taltalla tuo puuaines pois kolosta ja viritellä uusi tappi käsinojaan katkeneeen tilalle.

Tuoli3.jpg

Toinen halkeama tuli tuolin runkoon tämän purkamissession yhteydessä, mutta sen saa varmaan liimattua. Ei ollut onneksi niin paha. Rautalangat lähtivät helpommin irti, kuin edellisessä tuolissa.

Nyt tuolissa on siis vain puuosat jäljellä. Se on positiivista, että tuoli ei tällä kertaa hajonnut palasiksi. Liimaukset ovat siis paremmin pitäneet. Selkänoja tosin aloi heilua, mutta se on helppo liimata. Ensi kerralla siis liimaushommiin. Voi olla, että pääsen jo kiinnittelemään satulavöitä. Hmm.. Täytyykin palata blogissani tuohon työvaiheeseen. On hyvä, että tuli dokumentoitua nämä työvaiheet tänne oman hataran muistin tueksi!

Tuoli4.jpgTuoli1.jpg

Koti Sisustus DIY