Nojatuoliprojekti osa 6/Solmuilua

inCollage_20181025_154601541.jpg

Pellavanaru se osaakin olla kaunista. Se tuoksuu voimakkaalta. Tulee mieleen jotenkin hevostallin ja navetan välimuoto. Olen aina rakastanut hevostallin tuoksua, joten sisäinen tallityttöni heräsi välittömästi henkiin, kun kiskoin tätä tuoksua sieraimiini. En tiedä, mistä haju tähän naruun tulee, mutta se pitää selvittää vielä jossain vaiheessa!

IMG_20181023_190255.jpg

Ensin mitattiin naru niin, että se ylettyi jousirivin päältä molempien reunapuiden puoliväliin. Tämä mitta x 3,5. Naru katkaistiin ja taitettiin kaksinkerroin niin, että toinen narunpää oli 50 cm pidempi, kuin toinen. Taitekohtaan tehtiin perus ”hevosenhäntäsolmu”. Runkopuuhunuuhun on piirretty kaavakuva tästä toimenpiteestä! Tuolissa on kolme jousiriviä, joten näitä tarvittiin siis yhteensä kuusi ja jokainen piti mitata erikseen.

Solmut

  1. Hevosenhäntäsolmu naulattiin kiinni runkoon jousen puoliväliin. Solmiminen aloitettiin pidemmällä narulla. Ensimmäiseen jouseen 2. kierteeseen naru kulki jousen yläpuolelta ympäri x 2 sukeltaen. Tätä kutsuttiin tuplasolmuksi.
  2. Jousen 2. kierteet yhdistettiin narulla ja ainoastaan ”yliheitolla”. Eli naru kiertää jousen ainoastaan x1. (kaksi tällaista on tuplasolmu) Naru pitää koko ajan ptää kireällä ja tarkistaa, että jousi tulee suoraan.
  3. Viimeisin solmu lukitsee jousirivin, eikä luista.

inCollage_20181025_154849778.jpg

Alin naru kiristettin ja pyöritettiin runkoon lyödyn naulan ympäri ja lopuksi naula naulattiin pohjaan asti.

Sitten aloitettiin sama solminta jousten ylimpään kerrokseen. Kun ylänaru kiristetään naulaan, pitää olla muistissa se, millä korkeudella jouset olivat alkuperäisessä asussaan. Tässä tapauksessa 5 cm rungon yläpuolella. Eli istuinosan ulkoreunan jouset pitää kiristää niin, että ne asettuvat samalle korkeudelle. Mielellään myös kaikki jousirivit ja jouset saisivat olla samoilla korkeuksilla.

Alimman narun (joka oli pidempi) matka jatkuu vielä ylänarun rinnalla. Se solmitaan ylänarun yliheittojen kohdille ja se lukitsee nämä yliheitot liikkumattomiksi. Tähän asti jousia on voinut vielä liikutella. Alempi naru ei jatku enää päätepisteestään mihinkään.

Tätä kaikkea on aika mahdoton yrittää selittää, mutta toivottavasti kuvat auttavat asiaa. Tämä ohje jää myös itselleni tänne muistiin, koska toinen tuoli odottelee vielä purkamista…

IMG_20181023_201018.jpg

Kaikki narut solmittuani lopputulos oli tämän näköinen:

IMG_20181023_204020.jpg

Pystyrivit ovat valmiit, mutta vaakarivit ovet keskeneräiset. Naulat pitää lyödä runkoon ja kiristää narut niihin. Alempi (pisin) naru pitää sitten vielä solmia tulosuuntaansa ylänarun rinnalle. Seuraavassa postauksessa jatketaan solmintaa ja toivottavasti päästään säkkikankaan ja täytteiden kimppuun. Jes! Vai olenkohan turhan optimistinen?

Hyvinvointi Sisustus Mieli DIY

Karitsaa juurespedillä

IMG_20181022_181045.jpg

Mieheni totesi eräänä iltana ykskantaan, että nyt tekis mieli jotain tosi hyvää ruokaa. Lupasin valmistella mielelläni ruuan, jos hän käy valitsemassa raaka-aineet.

Näinhän siinä kävi,  karitsaa sekä ulkofileenä että kareena oli tarttunut matkaan!

Lihoihin oli laitettu kaupassa tuoreista yrteistä tehty marinadi ilman suolaa.

Ensin pilkoin sipulia, porkkanaa ja perunaa lohkoiksi uunipellille. Juureksille tein mausteöljyn, jonka sekoitin niiden joukkoon.

  • oliiviöljyä
  • mustapippuria (morttelissa jauhettua)
  • savupaprikajauhetta
  • suolaa
  • hunajaa

Laitoin pannulle voita ja paistoin kuumalla pannulla karetta ensin noin kolme minuttia rasvapuolelta ja pari minuttia luupuolelta. Paiston jälkeen ripottelin suolaa päälle.

Laitoin paistin mittarin kanssa juuresten päälle uuniin 200 asteeseen.

inCollage_20181022_191528787.jpg

Sitten paistoin ulkofileet kuumalla pannulla vajaa pari minuttia per puoli ja lisäsin suolan.inCollage_20181022_191615789.jpg

Paiston jälkeen laitoin fileet folion sisään jatkokypsymään. Ne saivat olla siellä kymmenisen minuttia.inCollage_20181022_191655982.jpg

Jouduin ottamaan juurekset pois uunista ennen karetta ja jatkoin sen paistamista, kunnes sisälämpö oli 57 astetta. Annoin kareen hetken huilata ennen leikkaamista ja siitä tulikin tosi mureaa!

IMG-20181022-WA0001.jpg

Puheenaiheet Ruoka ja juoma DIY Ajattelin tänään