Ihanat aamupalat

Viikon paras hetki on mielestäni vapaapäivän aamupalahetki. Silloin on aikaa laittaa vähän parempi aamupala. Silloin lautaselle löytää usein munakas tai vähän parempi voileipä.

Viikolla syön aamupalan töissä ja olen yrittänyt panostaa siihen, koska se on oikeasti mielestäni päivän tärkein ateria.

Tässä teille pläjäys herkullisia ja vaihtelevia aamupaloja ja lopussa vielä uusin tulokas aamupalojen joukkoon!

Aamupalojen vaihtelu

Aamupaloja olisi hyvä vaihdella sykleittäin. En tiedä onko siitä tutkittua tietoa, mutta itse ajattelen sen olevan hyväksi aineenvaihdunnalle. Nopean aineenvaihdunnan dieetin pääperiaate on erilaisten ruokakokonaisuuksien vaihteleminen sykleittäin. Ykkösvaiheessa hiilariähky, kakkosvaiheessa proteiinipaukku ja kolmosvaiheessa hyviä rasvoja. Tämä pätee varmasti myös kaikkeen syömiseen.

Aikaisemmin otin aina töihin samanlaisen välipalan. Yleensä juustoleipä kinkulla. Joskus muutama viipale kurkkua palan painikkeeksi. Ei siis mitenkään aineenvaihduntaa edistävää. Vatsa pitää yllättää välillä jollain erilaisella aamupalalla!

Puuroaamiainen

Olen ottanut tavaksi aamupalojen vaihtelun tietyin syklein. Esimerkiksi ma ja ti kaurapuuroa marjoilla tai hedelmäsoseella höystettynä. Otan töihin puurohiutaleet mukaan ja laitan puuron mikrossa. Tällaisina hiilariaamuina vatsa huutaa ruokaa puolenpäivän aikaan. Elimistöni on siis tuhonnut puuroannoksensa ja on valmis saamaan lisää poltettavaa. Burn fat burn…

Munakas

Parina päivänä syön sitten vähän proteiinipitoisemman evään, kuten esimerkiksi munakkaan. Tykkään käyttää kalkkunapekonia ja joskus laitan sekaan myös herkkusieniä. Babypinaatti on erittäin hyvä lisä munakkaaseen. Sitä kannattaakin laittaa iso kourallinen. Myös paprika sopii erittäin hyvin munakkaaseen.

Runsas voileipä

Saatan myös laittaa työevääksi kaksi viipaletta kauraleipää, keitetyn tai paistetun kanamunan kanssa, leikkelettä ja levitteeksi esim. sinappia, kasvirasvalevitettä tai hummusta. Tuo sinappi ja hummus antavat leivälle niin paljon enemmän makua, kun levite. Tomaattiviipaleet punasipulin kanssa täydentävät tämän kokonaisuuden loistavasti!

Tässä muuten ihan uusi leivänleikkuulautamme. Olen ihan fiiliksissä siitä..

Maustamaton jogurtti

Maustamaton jogurtti käy ihan kaiken kanssa. En ensisijaisesti suosi sitä aamupalalla, mutta välillä on hauska herkutella. Kannattaa laitaa joukkoon pilkottuja hedelmiä ja vaikka siemeniä tai pähkinöitä. Jos haluat makeutta kunnolla, voit laittaa esimerkiksi steviaa tai hunajaa.

Kalsiumille on paljon muitakin lähteitä, kuin maitotuotteet. Esimerkiksi vihreät vihannekset (lehtikaali, parsakaali, pinaatti, paksoi, ruusukaali), sardiinit, valkopapu, bataatti  ja mantelit.

Kyllä nyt kelpaa pilkkoa vihanneksia uudella leikkuulaudalla..

Tämä kaunokainen on 49,5 cm c 35 cm ja tätä ennen en ole omistanut the Leikkuulautaa.

Tässä uusin tulokkaani aamupalapöytään. Resepti löytyi Haylie Pomroyn reseptiarkistosta..

Aamupala- bataattipyttipannu

2 siivua kalkkunapekonia (jos löydät nitriitiöntä, niin hyvä) pilkottuna

1 omena pilkottuna

1 dl sipulia pilkottuna

2,5 dl babypinaattia

1/4 tl hienoa merisuolaa

1/4 tl kanelia

1 dl bataattia pilkottuna pieneksi kuutioksi

1 muna

Paista paloiteltu pekoni pannulla ja lisää bataaatit joukkoon (ei öljyä). Voit lisätä hieman vettä, jos alkaa tarttua kiinni pannuun.

Kun bataatit alkavat pehmetä ja ruskistua, lisää omenat ja sipulit pannulle ja jatka paistamista. Vähennä lämpöä ja lisää mausteet. Kun nämä ovat kypsentyneet, lisää pinaatit. Kaada pyttäri lautaselle ja paista muna pannulla matalalla lämmöllä. Ei tarvitse kääntää.

Nosta hyytynyt kananmuna pyttärin päälle.

Ihanaa aamupalahetkeä! Tämä aamiainen hellii kaikkia aisteja sekä aineenvaihduntaa!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo

Uusia herkkuja joulupöytään

Pian on aika hiljentyä joulun viettoon. Vaikka tänä vuonna joulua vietetään erillään, olen onnellinen siitä, että omat läheisemme ovat täällä vielä viettämässä joulua kanssamme. Kaikilla ei ole niin. Nyt jouluna on aikaa muistella myös heitä, jotka eivät enää luonamme ole. Mielestäni joulun ruokailu on enemmän, kuin vaan mähkimistä notkuvan pöydän äärellä. Jouluruuat ovat monesti niitä äidin tai mummon reseptillä tehtyjä ruokia, jotka on aina valmistettu tietyllä tavalla. Näiden ruokien kautta muistelemme mummojamme ja pappojamme, äitejämme tai isiämme. Jotkut jouluruuat ovat niitä, jotka kulkevat joka joulu mukanamme ja siirtyvät ehkä aikanaan myös lapsiemme joulupöytään.

Näiden perinteisten ruokien lisäksi on ihanaa ottaa joka vuosi jotain uutta mukaan omaan joulupöytään. Ajattelin, että on hauska kertoa hieman omista joulupöydän uutuuksistani sekä niistä ruuista, jotka ovat siirtyneet perintönä sukupolvelta toiselle.

Vanhat perinteet

Perunalaatikkoa ei syöty koskaan omassa kodissani. Siellä syötiin maksalaatikkoa ja lanttulaatikkoa. Perunalaatikko tuli joulupöytään anopin ansiosta ja hän on tehnyt joka vuosi imelletyn perunalaatikon, jonka itse paistan aina aattona. Siitä leviää paistaessa niin ihana tuoksu, että sitä ilman ei enää pärjää. Se on yksi joulun parhaista tuoksuista! Tuolla reseptillä on tehty perunalaatikkoa jo hänenkin lapsuudessaan.

Itse tehty konjakkisinappi kruunaa kinkun. Sen resepti on myös perintönä tullut..

Lapsuudenkodissani oli jouluna aina pöydässä savusiikaa. Nykyään isäntä savustaa itse aattoaamuna ulkona lohta joulupöytään.

Graavilohi on suurinta jouluherkkua ja sitä ilman ei pärjää nytkään. Olen jakanut reseptin aiemmin ja löytyy otsikon: Reseptit- alta.

Joululaatikot tekevät aika huonosti kauppansa, joten lanttulaatikko ja porkkanalaatikko on suosiolla jätetty pois joulupöydästä.

Uudet tulokkaat

Tänä vuonna halusin saaristolaisleivän päälle Cavi Art moussea. Cavi Art on merilevää, joka on mädin korvike. On siis täysin vegaani tuote ja hämmästyttävän paljon oikean mädin kaltainen.

1 prk vatkattua ranskankermaa

1 pieneksi pilkottu punasipuli

mustapippuria

1 prk Cavi Artia

On aivan taivaallisen hyvää leivän päällä.

Toinen uusi tulokas on tilli-sinappikastike graavilohelle. Tämä on täysin poikani ansiota. Hän tekee tämän kastikkeen enkä tiedä sen reseptiä. Googlesta saattais löytyä. En enää syö graavia ilman tätä..

Mustaherukkasilliä löysin sattumalta kaupan hyllyltä. Nappasin purkin mukaan. Olen vasta aikuisiällä oppinut syömään silliä. Tämä on myös uusi tuttavuus joulupöydässämme.

Blogi hiljenee nyt loppuvuodeksi ja toivotan kaikille rauhallista joulua!

Koti Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe