Paras piparkakkureseptini

Nyt on ehtii vielä tekemään itse piparitaikinan!

Viime vuonna leivoin piparit kaupan taikinasta. Se oli ihan hyvää ja kaikki piparitkin tulivat syötyä, mutta jokin tässä itse tehdyssä taikinassa on vaan niin hyvää. Jo taikinan tekeminen itsessään on hyvin terapeuttista ja joulumieltä kehittävää. Katsella sitä, kun mausteet sulavat kattilassa levittäen huumaavaa tuoksua ympärilleen. Vaivata taikinaa, joka on niin rasvaista, että se irtoaa takuu varmasti kulhon reunoista. Ja sitten lopuksi maistaa sellaista puolilämmintä taikinaa, joka on niin hyvää, että järki lähtee. Tästä kaikesta on ainakin oma jouluni tehty..

Oma taikinani on niin rasvaista, että sen alle ei tarvise lisätä, kuin pieni ripaus jauhoja ja se irtoaa pöydästä ongelmitta. Ensin harkitsin taikinan tekemistä gluteenittomista jauhoista, mutta ajattelin sitten kuitenkin käyttää ihan vehnäjauhoja. Niitä sattui vielä pussillinen kaapissa olemaan, koska olen  pääsääntöisesti pyrkinyt viime kesän jälkeen välttämään vehnää. Toinen ajatukseni tässä oli se, että hallitsen sillä samalla hieman piparinsyöntiäni. Jos olisin tehnyt taikinan gluteenittomana, olisin hyvällä omatunnolla syönyt siitä varmaan puolet. Nyt tällä konstilla rajoitan automaattisesti piparinpopsimistani, kun tiedän niiden olevan vehnäisiä.. Olipa hyvä suunnitelma..heh..

Nyt sitten pidemmittä puheitta itse ohjeeseen.

Parhaat joulupiparit

2 dl siirappia

2 dl sokeria

4 tl kanelia

2 tl inkivääriä

2 tl neilikkaa

250g voita tai margariinia

2 munaa

10 dl jauhoja

2 tl soodaa

  1. Kiehuta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa
  2. Lisää kuuman seoksen joukkoon margariini ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Anna seoksen hieman jäähtyä.
  3. Lisää joukkoon munat ja jauhot, joihin sooda on huolellisesti sekoitettu
  4. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään jääkaapissa

Leivo pipareiksi ja paista 200 asteisessa uunissa n. 5 min/pellillinen

Tästä ohjeesta ainakin itse sain neljä pellillistä pipareita.

koti ruoka-ja-juoma