Tutkimusmatkailua Krakovassa

Meillä oli suunnitelmissa käydä ehdottomasti Auschwitz-Birkenaussa,mutta suunnitelmat muuttuivatkin, eivätkä välttämättä huonompaan suuntaan. Joka kadunkulmassa oli tarjouksia kyseiselle ”retkelle” jo ihan ärsytykseen asti ja hotellilta olisi saanut 155 zlotyllä/hlö opastetun kierroksen. Tämän kierroksen kesto oli  matkoineen n. 7 tuntia, josta paikanpäällä 3,5 tunnin opastettu kierros. Emme olleet innokkaita ”tuhlaamaan” toista kokonaista matkapäiväämme noin pitkään reissuun, joten ajattelimme näppärästi ottaa taksin ja käydä ihan omatoimisesti vilkaisemassa tämä paikka, jonka historia on surullisen tuttu ja emme kokeneet tarvetta opastetulle kierrokselle. Taksi olisi velottanut 450 zlotya ja olimme kuulleet, että paikalla ei olisi pääsymaksua. No.. Illalla taksikuskimme laittoi viestin, että olimmehan me muistaneet varata sisäänpääsyajan. What?? No emme todellakaan. Hän muistutti vielä, että meidän pitää lähteä hotellilta kahta tuntia ennen sisäänmenoaikaa. Katsoimme sitten museon sivuilta tarkemmin ja niinhän se oli. Meidän olisi pitänyt valita/varata sisäänmenoaika ja maksaa tietysti siitä hyvästä. Pakollinen kierros siis 3,5 tuntia paikanpäällä. Yritimme löytää nettisivulta ”omatoimikierros”vaihtoehdon, mutta emme löytäneet. Kello oli jo niin paljon, että väsyimme koko hommaan. Alkoi tämän lisäksi jonkin verran ärsyttää tällainen ihmisten kärsimyksellä rahastaminen, joten peruimme koko taksikeikan. Me halusimme kuitenkin nähdä matkalla muutakin. Opastettu ja valmiiksi pureskeltu kierros kannattaa ehdottomasti siis tilata esim. hotellilta, jos haluaa päivän siellä viettää. Ehkä sitten ensi kerralla.

Kun kulkee silmät auki, niin kaupungista voi bongata hienoja taideteoksia ja vanhaa arkkitehtuuria. Lähdimme siis kävelemään Wisla-joen rantabulevardia kohti Oskar Schindlerin tehdasta.

Matkaa oli muutama kilometri ja mikäs sen mukavampaa, kuin kävellä ja ihmetellä maisemia kauniissa kevätsäässä. Ylitimme Wislan kävelysiltaa pitkin, johon oli ripustettu melkoinen määrä rakkauden lukkoja. Olisi pitänyt ottaa ehdottomasti oma lukko mukaan! Sillalla oli myös hauskoja taideteoksia.

Itse museoon löysimme kuitenkin perille, vaikka pieni uskonpuute matkalla käväisikin mielessä. Kannattaa ladata puhelimeen Krakovan offline-kartta, koska nettikäytöstä ainakin omalla liittymälläni veloitettiin ekstraa. Museo oli vaikuttava varsinkin, kun oli elokuvan joskus aiheesta katsonut. Schindlerin museo ei kertonut ainoastaan hänen tarinaansa, vaan myös koko kansan tarinaa sota-ajasta. Aivan uskomatonta, että hän sai pelastettua kuitenkin 1200 juutalaista varmalta tuholta. Museossa näytetään filmi, jossa hänen pelastamansa ihmiset kertovat työstään ja olosuhteistaan tehtaassa. Eräs mies kuvaili sen olevan lähes paratiisi, kun vertaa siihen mikä oli toinen vaihtoehto. Jokaiselle pelastetulle on yksi emaliastia ja kaikkien nimet löytyvät seinältä. Oli niitä monta. Pahasta maailmasta löytyy vielä ripaus hyvyyttä.

Hotellille palatessa kävimme kiertämässä toiseen otteeseen Wawelin linnan, koska ensimmäisellä kerralla oli jäänyt katsomatta lohikääremeen luola, joka tarun mukaan vartioi linnaa. Luola löytyi ja lohikäärme myös. Emme päässeet todistamaan sen polttavaa tulta, mutta ilmeisesti johonkin kellonaikaan näin tapahtuu. Luolan ulkopuolella myytiinkin sopivasti lohikäärmerekvisiittaa ja pehmoleluja.

Illalla kävimme vielä vanhassa kaupungissa etsimässä maanalaista museota. Olin lukenut, että sisäänkäynti löytyy kauppahallin toisesta päädystä. Kiertelimme aikamme ja lopulta museokin löytyi viimeiseltä nurkalta. Oli muuten melko huomaamaton ovi eikä mitään isompia mainoskylttejä. Lippuja ei paikanpäältä saanut, vaan ne piti ostaa kauppahallin toisella puolella olevasta toimistosta. Löysimme lopulta toimistonkin, joten seuraavan päivän museovierailu todennäköisesti onnistuisi. Liput maksoivat 21 zl/hlö, joten ihan kohtuuhintaiset. Itse museo oli vaikuttava ja käsitteli keskiaikaa. Kaikki esineistö oli kaivettu torin alta ja vanhoja raunioita oli saatu näkyviin. Tämä kaikki siis oli löytynyt vanhan kaupungin torin alta. Mielenkiintoinen näyttely, jota voi suositella.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *