Torstain tipsi: Aasialainen nuudelisalaatti
Hei, ja hups! Vaikka ilmoitin torstain tipsien lomailevan jonnekin elokuulle asti, niin tässä tulee tällainen yllätystipsi.
Juhannusviikolla poikkesin pikaisesti Helsinkiin osallistukseani Re:fashionin tyttöjen tapaamiseen jossa myös maisteltiin hieman Emiliana viinitalon luomutuotteita. (Linkki vie tuohon postaukseen) Tytöt vinkkasivatkin, että tulossa olisi reseptikilpailu, jossa etsitään makupareja maistelemillemme viineille ja että palkintokin olisi ihan mukava. Jo tuolloin minulle heräsi idea siitä, että jotain aasialaisteemaista (ehkä kevätrullia tai jotain muuta rapsakkaa) lähtisin virittämään pariksi suosikikseni nousseelle valkoviinille. No, kilpailu on nyt käynnissä ja otin siihen osaa tällä nuudelisalaatti reseptillä. Tämä poikkeaa torstain tipsien linjasta hieman, sillä tässä on jonkin verran puuhaa. Uskokaa kuitenkin kun kerron, että lopputulos on kaiken pilkkomisen ja monista aineksista koostuvan kastikkeen valmistamisen arvoinen!
Tarvitset aasialaiseen nuudelisalaattiin (neljälle alkupalaksi tai lisukkeeksi):
- Riisinuudelia (vermiselli) 2 tyynyä, eli noin 125g
- Retiisiä (6-8kpl), porkkanaa (1-2), kevätsipulia (2kpl) tai muuta rouskuvaa kasvista noin 200-400g – minä käytin pelkkää retiisiä tällä kertaa mutta useampaakin laatua voi käyttää yhtä aikaa.
- Suolapähkinöitä 1dl
- Korianterin lehtiä ½ ruukkua
- Seesaminsiemeniä 2-4rkl paahdettuna
- Mietoa chiliä 2kpl
Kastikkeeseen:
- Valkosipulia 2 kynttä murskana
- Inkivääriä 2tl (tahnaa purkista, tai raasta tuoreesta – ei kuivamaustetta)
- Chilikastiketta 3rkl (Heinzin chili skandinaaviseen makuun on mieto valinta, Sambal Oelek on puolestaan tulisempi ja sitä riittää vähempi, myös hapanimelä Sweet Chili käy.)
- Kalakastiketta 1rkl
- Soijaa 2rkl (vähäsuolainen on hyvä valinta)
- Juoksevaa hunajaa 1rkl (palmusokeri olisi varmaan autenttisempi valinta…)
- Limen mehua noin 2rkl, eli 1 lime riittää
Aloita paahtamalla seesaminsiemenet kuivalla pannulla. Laita siemenet kylmälle pannulle ja laita sitten levy päälle. Kun annat siementen rauhassa lämmetä, ne paahtuvat rauhassa eivätkä pala välittömästi. Siirrä siemenet sivuun jäähtymään ja siirry valmistamaan salaatinkastiketta.
Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Jos käytät tuoretta inkivääriä, kuori se ja raasta mahdollisimman pieniteräisellä raastimella – voit myös käyttää purkissa myytävää inkivääritahnaa. Purista limestä mehu ja sekoita siihen valkosipulimurska, inkivääriraaste tai -tahna, kalakastike, soija, juokseva hunaja sekä chilikastike. Suosittelen olemaan varovainen chilikastikkeen kanssa ja lisäämään sitä ruokalusikallinen kerrallaan ja maistamaan aina välillä ovatko kastikkeen maut kohdallaan. Jos sokkona vain mittaat ainekset ja sekoitat ei tulos välttämättä ole se sinulle mieleisin, eli muista maistelella.
Kiehauta vedenkeittimellä vettä. Laita syvään kulhoon riisinuudelityynyt ja kaada kiehautettua vettä niiden päälle niin, että ne peittyvät kokonaan. Laita isohko lautanen tai kattilan kansi kulhon päälle ja anna nuudeleiden turvota 2min. Nosta kypsyneet nuudelit pois vedestä toiseen kulhoon – tulevaan tarjoiluastiaasi. Tässä vaiheessa nuudelit ovat pitkinä lasimaisina rihmastoina kuin linnunpesä, pätki siis nuudeleita terävällä veitsellä hieman jotta niistä tulee helpommin sekoittuvia ja syötäviä. Kaada valmistamasi salaatinkastike nuudeleiden päälle, sekoita hyvin ja nosta jääkaappiin viilenemään.
Rouhi suolapähkinät veitsellä, viipaloi retiisit ohuiksi siivuiksi, raasta porkkana isoteräisellä raastimella, leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Kaikki rapsakat kasvikset sopivat tähän salaattiin hyvin, joten voit käyttää yhtä tai useampaa laatua kerralla, minä käytin tällä kertaa pelkästään retiisejä.
Pese ja viipaloi chilit. Tuoreen chilin kanssa suosittelen olemaan varovainen ja siemenet poistamalla huomattavasti vähentää poltetta lopputuloksessa. Jos tietää jonkun vieraista olevan erityisen arka tulisuudelle on parasta pistää chilit tarjolle erikseen, niin että poltteesta pitävät voivat sitten itse lisätä chiliä salaattiinsa oman mieltymyksensä mukaan.
Sekoita rouhitut suolapähkinät, pilkotut kasvikset sekä chilit nuudelien joukkoon ja anna maustua jääkaapissa kunnes vieraat saapuvat. Juuri ennen tarjoilua lisää salaattiin korianterin lehdet sekä paahtamasi seesaminsiemenet ja pyöräytä salaatinottimilla sekaisin pari kertaa.
Tämän alkupala-/lisukesalaatin valmistusta ei kannata jättää viimetinkaan vaan pikemminkin se on parempi hoitaa pois alta heti aamupäivästä, antaa sen maustua rauhassa ja viimeistellä huolettomasti sitten kun on aika asettua syömään. Salaatin kanssa makupariksi ajattelin kuivan raikasta sekä hieman kukkaiseksikin kuvailtua Emiliana Adobe Gewüztraminer (linkki vie Alkon sivuille) valkoviiniä.
Kauppareissulla aineksia ollessani ostamassa, minua kieltämättä hieman huvitti kun otin hyllystä käteeni paketin nuudeleita. Siinä kyljessä oli resepti lähes kaikilla niillä aineksilla mitä oli ajatellut käyttää tässä nuudelisalaatissa. Mutta niin se vaan on, että lime, chili, inkivääri, korianteri, kalakastike ja valkosipuli ovat niitä aasialaisen keittiön kulmakiviä.
Ruokaisamman version tästä nuudelisalaatista saat, kun lisäät joukkoon paistettua kanaa, katkarapuja tai tofua. Minä söin tällä kertaa nuudelisalaattini lisukkeena ja ohessa tarjosin pähkinäistä sataykastiketta sekä kanavartaita.
Jos tämä reseptini sai veden kielellesi, olet täysi-ikäinen ja facebookissa, niin sitä voit käydä äänestämässä tuossa kisassa täällä. Palkintona eniten ääniä saaneelle reseptille on siis 500€ arvoinen matkalahjakortti, joten jos takataskustanne löytyy hyviä reseptejä niin käykää ihmeessä itsekin osallistumassa, vaikka useammallakin reseptillä! Kilpailuun voi ottaa osaa heinäkuun loppuun asti ja ikää pitäisi olla se 18-vuotta sillä kyseessä on makuparin ideoiminen viinille.