Torstain tipsi: Appelsiinivohvelit

Appelsiinivohvelit_1.jpg

Hauskaa ja maukasta vappua kaikille!

Tänä torstaina tipsi tulee lähes suorana lähetyksenä keittiöstämme. Me nautimme vapun kunniaksi hieman makeamman aamiaisen ja valmistimme appelsiinivohveleita. Länsi-Saksassa valmistettu (Kyllä! tätä tuotetta ei olla tosin itse ostettu, vaan se on ”peritty” pitkäaikaiseen lainaan mieheni vanhemmilta) vohvelirautamme toimii edelleen moitteettomasti ja vohvelien paistuessa keittiön täytti mukavan makea tuoksu.

 

Appelsiinivohvelit_2.jpg

Appelsiinivohveleihin (n.12kpl) 

Tarvitset:

  • 3 kananmunaa
  • 4dl maitoa (käytin täysmaitoa)
  • 1 appelsiini, jonka kuori raastetaan ja mehu (n.1dl) puristetaan
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
  • 2rkl sokeria
  • 1/2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 50g voita sulatettuna tai juoksevaa margariinia 

 

Sekoita erillisessä kulhossa jauhoihin leivinjauhe. Riko kananmunat ainakin 1l vetoiseen kannuun. Käytän vohvelien ja lettujen valmistuksessa aina kannua, siitä on helppo sitten kaataa taikinaa suoraan pannulle tai vohvelirautaan. Lisää munien joukkoon puristamasi appelsiinimehu, puolet raastamastasi appelsiinin kuoresta (loput käytin vohvelien kanssa tarjottavan kerman maustamiseen, mutta jos pidät kovin appelsiinin mausta niin käytä tässä kaikki raasteet) ja 1dl maitoa. Lisää nyt myös mausteet: sokeri, suola ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Lisää tähän vajaaseen nestemäärään jauhot kahdessa erässä hyvin vispilällä sekoittaen. Massa on nyt paksu, mutta näin vältät ikävät möykyt taikinassa.

Kun kaikki jauhomöykyt on sekoitettu pois, lisää taikinaan loput 3dl maitoa sekä sulatettu voi tai juokseva margariini ja sekoita rauhallisesti taikina tasaiseksi. Voit antaa taikinan levätä hetken niin että jauhot ehtivät turvota ennen vohvelien paistamista, tai jopa valmistaa taikinan edellisenä iltana niin se on aamulla paistovalmista.

Anna vohveliraudan lämmetä hyvin ja sivele paistopinnoille voita tai margariinia paria ensimmäistä vohvelia paistaessasi. Näin vohvelien ei pitäisi palaa kiinni vohvelirautaan. 

 

Appelsiinivohvelit_3.jpg

Appelsiinivohvelit_4.jpg

Nauti appelsiinivohvelit tuoreeltaan sellaisenaan, sokerilla, suklaalevitteellä, appelsiinimarmeladilla tai kermavaahdolla… 

 

Nämä kuvat otin Samsungin NX1000 minijärkkärilläni, kun kerran viime postauksessa uhosin, että nyt viimeistään sitä pitää opetella käyttämään. Kokeilin myös seuraavia erikoisasetuksia, joita en oikein näe tarpeellisiksi, mutta tulipahan niitäkin kokeiltua…

 

Appelsiinivohvelit_5.jpg

Appelsiinivohvelit_6.jpg

 

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Yhdessä jälleen

tyoillalliset_1.jpg

Juuri ennen pääsiäistä kokoonnuttiin jälleen työpaikan naisporukalla, sillä jonka kanssa viime vuonna vietettiin neljän tähden illallisia. Samalla katsastettiin miltä yhden naisen uusi asutus näytää. Ja hyvältähän se näytti, sen mitä rupattelulta ja syömiseltä ehdittiin tupaa tutkia.

Mukanani oli syksyllä hankkimani Samsungin NX1000 minijärkkäri ja nämä kuvat ovat sillä otettuja. Tuo kamera on niin sanottu ”kakkoskamerani”, se joka kokonsa ja painonsa ansiosta mahtuu kätevästi mukaan käsilaukkuun. Toistaiseksi se on päässyt tositoimiin tammi-helmikuisella lomalla muutamana päivänä. Ulkona aurinkoisessa säässä kuvatessa homma tuntui sujuvan, mutta en mielestäni ole vielä päässyt täysin sinuiksi tuon kameran kanssa ja sen huomaa. Näissä sisällä otetuissa kuvissa on kohinaa ja tarkennukset ovat missä sattuu jos sielläkään. 

 

tyoillalliset_2.jpg

tyoillalliset_3.jpg

tyoillalliset_4.jpg

tyoillalliset_5.jpg

Kyläilymme kohteessa olisi ollut vaikka mitä kivaa kuvattavaa, mutta illan pääpaino oli seurustelussa ja ruokailussa. Tällä kertaa neljän tähden illallistuksemme toimi nyyttäriperiaatteella. Arvoimme tehtävät etukäteen ja minun kontolleni tuli juomapuolesta vastaaminen. Päädyin tuomaan mukanani espanjalaisen Parés Baltà viinitalon Savia Viva -tuotesarjan luomuviinejä, jotka molemmat, valko- sekä punaviini sopivat hyvin monen erilaisen ruuan kanssa nautittaviksi. En nimittäin tiennyt yhtään millaisia ruokia muut olivat valmistamassa.

 

tyoillalliset_6.jpg

tyoillalliset_7.jpg

Alkupalaksi paljastui tuhti ja monipuolinen salaatti, joka sisälsi muun muassa minimozzarellaa, mansikoita, cashewpähkinää sekä useata salaattilaatua. Pääruokana oli taikinakuoren alle piilotettua kermaista lihapataa. Se oli niin hyvää että teki mieli nuolla kulho puhtaaksi… Jälkkärinä oli uhkea tuorejuustokakku vadelmilla. Tarjottavat olivat herkullisia ja mahat pullollaan totesimme, että tällaiset kemut pitää kyllä järjestää pian uudestaan!

 

tyoillalliset_8.jpg

tyoillalliset_9.jpg

Näitä kuvia katsellessa näin jälkikäteen mietin, että pitäisikö minun panostaa sen verran että hankkisin tuohon minijärkkäriin valovoimaisemman objektiivin kittilinssin ohelle. Canonissani usein ruokakuvia ottaessani käytän 50mm objektiivia, joten tähän miniin voisi 45mm olla ihan ok?

Jos teillä on kokemusta Samsungin minijärkkäristä ja NX45mm objektiivista, niin kertokaa ihmeessä. 

Joka tapauksessa nämä kuvat vahvistavat sen asian, että minun tulee ottaa tuo kamera kauniisti käsiini useammin ja myös käyttää sitä jotta sen säädöt tulevat tutummiksi.

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma Sisustus