Torstain tipsi: Espanjalainen romescokastike
Viikonlopuksi on luvattu lämmintä ja aurinkoista kelia. Nyt viimeistään on siis aika aukaista grillikausi. Me grillattiin ekan kerran tänä vuonna jo maaliskuussa pipot päässä tosin…
Tämän torstain tipsinä on kylmänä tarjoiltava paprikasoosi jolla kruunaat grillaamasi burgerit tai kanafileet. Reseptin löysin viime keväänä Kodin Kuvalehden grillikesä -numerosta. Teimme kastiketta yhden kerran ja sen jälkeen emme olekaan enää muita sooseja suostuneet burgereiden kanssa syömään.
Romescokastikkeen teko ei ole monimutkaista, mutta pientä vaivaa joutuu tämän soosin eteen näkemään. Huom. pientä vaivaa, ei mitään ylitsepääsemätöntä kuitenkaan. Oleellisin vinkki on se, että kastike kannattaa tehdä etukäteen valmiiksi maustumaan, eikä alkaa valmistaa sitä silloin kun kaiken pitäisi jo olla valmista.
Espanjaiseen romescokastikkeeseen
tarvitset:
- 3 punaista paprikaa
- 1 dl täysmajoneesia
- 1tl tabascoa (Texas Pete on parempaa…)
- suolaa
Aloita grillaamalla kokonaiset paprikat joko kuumassa grillissä tai uunissa grillivastusten alla. Kääntele paprikoita grillauksen aikana. Mustunut kuori kuuluu asiaan. Siirrä kypsyneet paprikat isoon kulhoon (tai muovipussiin). Sulje kulho tiiviisti kelmulla ja jätä paprikat höyrystymään ja jäähtymään kaikessa rauhassa.
Nyt seuraa se ”vaikein” tai oikeastaan likaisin osuus: Ota jäähtyneet paprikat kulhosta, poista niistä siemenkodat sekä siemenet ja sormin revi hiiltynyt kuori pois. Laita paprikoiden liha, majoneesi, tabasco (tai Texas Pete) sekä 1-2 tl suolaa monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen mentävään kannuun. Aja ainekset tasaiseksi massaksi ja maista ovatko tulisuus ja suolan määrä sopivat. Säilytä jääkaapissa.
Käytä romescokastiketta maustamaan meheviä burgereita, grillattuja kanafileita tai halloumijuustoa.
Kastiketta tulee aika reilu määrä. Se ei säily ikuisesti, noin viikon verran meillä on ainakin kestänyt ennen kuin soosi on pois syöty. Olenpa sitä käyttänyt salaatinkin kastikkeena ja sipaissut eväsleipien väliin.
Jos haluaa tehdä burgereihin kaiken alusta, löytyy Suvi sur le vif -blogista hyvät reseptit rosmariinisiin briossi-sämpylöihin sekä chorizolla maustettuihin jauhelihapihveihin. Omnooomm Omnooomm!
Maukasta viikonloppua!