Juhlavalmisteluja
Täytin viime viikolla pyöreitä vuosia… ja huomenna on isohkot -ainakin minun mittakaavassa- olevat juhlat. Puolisen vuotta päässä pyörineet ideat alkavat hahmottua todellisiksi. Aloitin juhlavalmistelut jo hyvissä ajoin ja toin edelliseltä Espanjan reissulta auton takakontillisen cavaa, serranon-kinkkua, chorizoa, mustekalasäilykkeitä jne.
Yleensäkin, kun olen reissussa, tykkään kovasti paikallisista ruokakaupoista. Hotellien sijaan asun mieluiten paikalliselta vuokratussa asunnossa ja saan loman verran leikkiä paikallista. Ostain yleensä pari paikallista ruokalehteä ja sitten vaan niiden ideoimana ruokakauppaan ja toreille! Hassuinta tässä kaikessa vaan on, että tällä logiigalla minun pitäisi tehdä asuinmaassani Ranskassa ranskalaista ruokaa, mutta ehei! Se ei vaan jotenkin maistu eikä luonnistu…
Mutta siis takaisin juhlavalmisteluihin… tässä huomisen tapasmenu, jonka ideat ovat aika suoraan kopioitu Bilbao-Berrian tapastiskistä Barcelonasta:
* serranon-kinkkua ja meloonia
* chorizoa ja grillattua paprikaa paahdetulla leivällä
* perunamunakasta ja paahdettuja tomaatteja
* venäläistä salaattia
* espanjalaisia lihapullia vahvassa tomaattikastikkeessa
* verimakkaravartaita
* rapupuikkoraastetta ja majoneesia
* mustekalaa omassa musteessaan
* mustekalaa makeahkossa tomaattikastikkeessa
* marinoituja oliiveja
* aiolia ja dipattavia kasviksia (selleriä, kirsikatomaatteja, salaattiruusuja…)
* chilimajoneesia ja grillattua tuorechorizoa
* grillattuja ”siskonmakkaroita” ja paahdettua paprikaa minivartaina
* paahdettuja paprikoita tonnikalatäytteellä
Onneksi vieraat hoitavat kakkupuolen, sillä leipomisesta en juuri välitä. Ajattelin kuitenkin tehdä Rocky road -suklaata ja sitruunakreemillä täytetetyn pavlovan. Eiköhän näillä pärjätä..?
Nyt jääpalasia sangriaa varten tekemään ja cavaa kylmään laittamaan…