Lääkäreistä
Selkäkivun alettua kannattaa lääkäriin hakeutua pikimmiten, riippuen vähän siitä miten kovat kivut on ja miten kauan niitä on jatkunut. Vaikka isolla osalla suomalaisia on jonkinlaisia selkäkipuja elämänsä aikana, hyvin harvalla käy loppujen lopuksi niin huono tuuri kuin mulla ja kivut jatkuvat. Usein ne kestävät maksimissaan muutaman kuukauden.
On hyvä jos kohdalle sattuu heti ensimmäiseksi hyvä ja ymmärtäväinen lääkäri. Varsinkin kun lääkärillä joutuu juoksemaan tiuhaan tahtiin, niin on tärkeää, että hänen kanssaan tulee toimeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos alkaa tuntua siltä, että lääkäri ei ymmärrä sun selkäkipuja sen enempää kuin sinä itse, niin vaihtoehtoja löytyy. Tietysti sitä ainaa luottaa lääkäreihin ja ajattelee, että niillä on vastaus kaikkeen, mullakin meni monta vuotta hyväksyä se, että ei ne tiedä mun selkäkipujen syytä sen enemäpää kuin minä itse.
YTHS
Opiskelija kun olen, menin tietysti aluksi YTHS:lle. Yleislääkärille pääsee nopeasti ja ilmaiseksi. Sieltä minulla on sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Ensimmäinen luottolääkärini oli oikein mukava ja sympaattinen, mutta ei oikein ensimmäisten vuosien lääkekokeilujen ja röntgenkuvien jälkeen keksinyt enää mitä muuta asialle voisi tehdä. Tässä vaiheessa käväisin kaupungin terveydenhoidossa ja kun menin takaisin YTHS:lle oli tämä lääkäri jäänyt eläkkeelle ja sain uuden, johon olen ehdottoman tyytyväinen.
Huonoin kokemukseni YTHS:n lääkäreistä on, kun kävin ensimmäistä kertaa hakemassa sairaslomaa selän takia. Lääkäri kehtasi sanoa, että ”ei sulla selkä oikeasti ole kipeä, sulla on vaan huonot vatsalihakset”. No, sille lääkärille en enää sen jälkeen mennyt. Myöhemmin mietin hieman vahingoniloisesti, että se oli väärässä ja että se vatsalihasten heikkous oli nimenomaan seuraus selkäkivuista. Toisaalta olisi ehkä kivempi, jos se olisi ollut oikeassa ja selkäkivut olisi jääneet siihen. Silti mikään ei ole niin masentavaa kuin lääkäri joka kyseenalaistaan potilaan kärsimykset.
TYÖTERVEYS
Työterveyslääkäriä kannattaa hyödyntää, jos siihen on mahdollisuus. Koska työnantaja maksaa, niin heillä on pienempi kynnys laittaa jatkotutkimuksiin. Mulla on tähän mennessä ollut vaan niin lyhyitä työsuhteita, että ei ole kannattanut siirtää hoitoa tänne. Toisaalta olen niin tunnollinen, että en halunnut laittaa selkäkuluja työnantajan maksettavaksi kun en ollut edes kertonut, että mulla on selkä kipeä.
JULKINEN TERVEYDENHUOLTO
Paljon parjattu, mutta minä olen kokenut ihan toimivaksi. Yleensä julkisella puolella on parhaat mahdollisuudet jatkohoitoon. Kävin kerran terveyskeskuslääkärin vastaanotolla, koska tuntui, että asia ei oikein edenneet YTHS:llä. Sain lähetteen Laakson sairaalan fysioterapia poliklinikalle, jossa olikin sitten jo oikein asiantunteva fysiatri.
YKSITYINEN
Kallista, mutta jos on varaa, niin miksei, ja joskus jopa välttämätöntä. Itse olen käynyt yksityisellä fysiatrilla sen verran, että pääsin magneettikuvaukseen, kun YTHS lääkäri sanoi, että ei ne julkisella puolella suostu ottamaan niitä, kun ei aiota leikata. Varmasti lyhyemmät jonot kuin julkiselle puolelle, paitsi jos halua jonkun tietyn ekspertin vastaanotolle. Olen kuitenkin sitä mieltä, että julkisella puolella on paremmat jatkotutkimusmahdollisuudet.
(kuva)
Mitä yleisempi vaiva, sitä todennäköisemmin siihen ei saa hoitoa ellei kyseessä ole akuutti vamma. Lisäksi yleisellä puolella raha on paljon tiukemmassa, joten se vaikuttaa luonnollisesti myös miten paljon lisätutkimuksia voidaan tehdä. Kaverini sanoi kerran, että jos se ei olisi rahasta kiinni niin hän lähettäisi kaikki lihas- ja nivelvaivaiset ihmiset magneettikuvauksiin. Mutta kun sitä rahaa ei ole niin vain ne pahemmat (ilmeisimmät) pääsevät jatkotutkimuksiin. Lisäksi pakkaa sekoittaa se miten paljon ihmiset käyvät valittamassa typeristä vaivoista esim. nivelvaivat ja ylipaino on varsin yleinen kombo. Sitten kun sillä ylipainoisella olikin jokin vielä jokin muu syy, mikä aiheutti kipuja niin sitten osoitellaan mulkkua lääkäriä.
Kirjoittaja ei ole lääkäri, mutta on lähes päivittäin tekemisissä heidän kanssaan.